17 kunne omkommet i Mongstad-ulykke

17 kunne omkommet i Mongstad-ulykke
17 kunne omkommet i Mongstad-ulykke
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDa strømforsyningen sviktet ved et anlegg på Mongstad-raffineriet i august, kunne det ført til en voldsom eksplosjon og menneskeliv kunne gått tapt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var lørdag 23. august at strømforsyningen til viktige kontrollenheter for glideventiler på krakkeranlegget på Mongstad sviktet. Frykten for at luft skulle blandes med olje førte til en massiv evakuering av 1500 ansatte.

Ifølge StatoilHydro kunne strømsvikten ført til en eksplosjon i den rundt 70 meter høye reaktoren. 17 personer befant seg i krakkerkomplekset for å forberede en vedlikeholdsstans da hendelsen skjedde.

– Selvfølgelig tenker man at dette kunne gått riktig ille, sier hovedtillitsvalgt for de ansatte ved Mongstad, Jan-Eirik Feste, til NTB.

Marerittet

StatoilHydro holdt en pressekonferanse om nestenulykken onsdag ettermiddag. Ifølge selskapet kunne en eksplosjon i reaktoren i krakkeranlegget fått store og meget alvorlige konsekvenser for mennesker, miljø og anlegg.

– Nå venter vi på en granskingsrapport. Men det er klart at operatøren stoppet kompressoren og hindret dermed at det kom luft inn i reaktoren. Det er jo det som er marerittet. Da blir det eksplosjon, sier Feste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør for Foredling i StatoilHydro, Einar Strømsvåg, sier alle steiner skal snus for å finne ut hvordan og hvorfor denne hendelsen kunne skje.

– Dette er en alvorlig hendelse som både enheten på Mongstad og StatoilHydro må lære av, sier Strømsvåg.

Ros for åpenhet

StatoilHydro har satt i gang en egen gransking av hendelsen. En studie skal kartlegge omfanget av utslippet ved hendelsen, og eventuelle helse- og miljømessige konsekvenser. Selskapet understreker at det er gjennomført forbedringstiltak som en konsekvens av nestenulykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan-Eirik Feste sier man alltid må være forberedt på at uforutsette hendelser kan skje, men sier han ikke har inntrykk av at folk går rundt og er redde.

– Det er alltid ting man kan gjøre bedre, men vi har gått gjennom hendelsen, og det viser seg at hendelsen skyldtes en feil som har ligget der siden helt tilbake til 1980-tallet. I høst skulle anlegget uansett bygges om. Vi har nå hatt en planlagt stans på en måned der ute, sier Feste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke den første

Hendelsen på Mongstad i slutten av august er ikke den eneste ved StatoilHydros anlegg og installasjoner i år. Petroleumstilsynet har gransket flere av nestenulykkene.

Feste mener likevel StatoilHydro de siste årene har vist stor vilje til å ikke feie kritikkverdige hendelser under teppet.

– Så vidt jeg ser og føler har ikke ledelsen lagt skjul på noe i denne saken. Slik har det vært de siste årene, sier Feste. (©NTB)