Isbjørntrøbbel på Svalbard

Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSamfunnet i Svea på Svalbard plages av en isbjørnbinne og en stor isbjørnunge. Alle forsøk på å skremme bamsene vekk har mislyktes, og i verste fall må bjørnene avlives.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Isbjørnbinna og ungen har siden torsdag i forrige uke hatt tilhold på søppelfyllingen ved kulldeponiet på Kapp Amsterdam.

– Vi har prøvd å jage dem vekk, men i verste fall må sysselmannen vedta å avlive dem, men det sitter langt inne, sier sysselmannsførstebetjent Roar Mordal Hilde til NTB.

Tirsdag denne uken fløy sysselmannen over Svea med helikopter, og både isbjørnbinna og ungen ble jaget på sjøen. Onsdag formiddag hadde de imidlertid funnet veien tilbake til fyllinga, til lokalsamfunnets bekymring. Dermed måtte sysselmannen ut og jage isbjørner igjen onsdag ettermiddag, denne gang til Slettvika. Dersom isbjørnene kommer tilbake, vil ytterligere grep bli vurdert.

– Vi får håpe at vår inngripen nå har jaget dem slik at hun legger turen bort fra området. Vi håper de finner is og kan jakte på sel, som jo er hovednæringskilen deres, sier Hilde.

Tidligere i høst har sysselmannen måttet gripe inn hele tre ganger mot isbjørner på den lille øya Hopen sørøst i øygruppen. En av bjørnene ble vedtatt avlivet. (©NTB)