Har store forhåpninger til Obama

Foto: Scanpix.
 Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSAs utenrikspolitikk kan bli mer krevende og utfordrende under Barack Obama enn under George Bush, tror og håper utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barack Obama snakket mye om «forandring» i valgkampen. Støre sier at det nå ligger an til betydelig forandring også i USAs utenrikspolitikk.

– Jeg ser en forandring i hele tilnærmingen til politikken. Det handler om troen på politikk og på at det er mulig å få til forandring. Dette er ikke bare retorikk, dette er noe Obama tror på, sier Støre.

Inspirert

Utenriksministeren innrømmer uoppfordret at han lar seg inspirere av denne tilnærmingen av at «alt er mulig»:

– Min generelle holdning er at ingen av de problemene vi har i verden i dag er uløselige. De kan løses av mennesker og av stater. Obama har i to år hatt dette budskapet som har inspirert amerikanerne om at det er mulig med forandring. Det er et verdensbudskap også. Jeg tar det til meg, og jeg tror USAs tradisjonelle venner kommer til å bli motivert av budskapet. Samtidig vil det utfordre de som til nå har vært USAs fiender, til å bli trukket inn i mer diplomati, sier Støre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistan

Dermed kommer også utfordringene fra USA klarere fram. Det blir en utfordring for flere, mener Støre, som sier at mange land har de siste årene kunnet lene seg tilbake, og vist til at «Bush sier USA vil løse dette på egen hånd»:

– Det har vært behagelig for noen. Nå kommer USA overfor sine venner og allierte til å forvente mer. For når vi så lenge har etterlyst større vilje fra USA til å lytte til sine allierte, og den viljen faktisk kommer, så må vi forvente at det også stilles krav til oss. Det er prisen for innflytelse. Og den må vi være villige til å betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre mener likevel det er «et hypotetisk spørsmål» når han blir spurt om dette også gjelder forventninger fra USA om økt norsk bidrag i Afghanistan.

– Norge bidrar tungt allerede, og vi har ingen planer om å øke vårt militære engasjement. Nå må diskusjonen gå i NATO og med den afghanske regjeringen. Så tar vi på alvor signalene om at USA vil lytte mer til sine allierte og søke brede løsninger internasjonalt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stein for stein

Støre advarer mot å vente endringer i USAs kurs over natten.

– Forventningene er store, og Obama var også inne på det i sin tale natt til tirsdag om at det nå må bygges stein for stein. Det er et budskap jeg som sosialdemokrat kjenner meg igjen i. Det handler om samfunnsbygging, ikke om retorikk, sier Støre.

Han gjør det klart at utfordringene er mange, og peker på finanskrisen og krigene i Afghanistan og Irak som akutte problemstillinger som Obama må forholde seg til allerede før han formelt inntar Det hvite hus.

Rom for Norge

På spørsmål om hva en ny utenrikspolitisk linje kan bety for Norge, peker Støre på at mange av prioriteringene i Obamas utenrikspolitiske plattform samsvarer med våre:

– Det gjelder nedrustning, klimaspørsmål, ønske om et sterkere FN, økt satsing på multilaterale løsninger, også å åpne for å snakke med de han ikke er enig med. Det berører ikke oss direkte, men det gir oss et mulighetsrom, fordi vi har mange erfaringer fra deler av verden der USA er engasjert. Dette tror jeg vi nå kan få anvendt mer i samarbeid med USA, sier Støre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima og granater

Støre tror og håper også på en ny linje i miljø- og klimapolitikken, fattigdomsbekjempelse og nedrustning.

– Det står noen veldig viktige milepæler foran oss nå på nedrustningssiden, hvor vi må håpe på en ny giv fra USA, sier Støre.

Han sier at når det gjelder klima så vet vi ikke om USA kommer til å signere i København, «men vi må i hvert fall håpe de engasjerer seg.»

– Jeg forventer en tilnærming som ikke handler om fornektelse av problemet, slik vi så i de første årene under Bush. Og rent teknologisk må vi ha USA med, klimakrisen løses ikke uten nye teknologiske løsninger. Obama har satt dette inn i sammenheng med arbeidsplasser og økonomisk vekst. Så der er vi tilbake til mulighetslinjen og den optimistiske tilnærmingen. Jeg har mye større tro på den, enn på å si at «det ikke nytter». Det er bedre å måtte justere ned, enn ikke å ha troen. (©NTB)