- Bush var skyld i Georgia-konflikten

Russlands president Dmitrij Medvede. Foto: Scanpix.no
Russlands president Dmitrij Medvede. Foto: Scanpix.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRusslands president Dmitrij Medvedevs planer om å utplassere raketter i Kaliningrad er «svært bekymringsfulle» sier NATO i en første kommentar til planene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO uttrykker stor bekymring for de russiske planene.

– Vi er alvorlig bekymret over Russlands planer om å utplassere raketter i Kaliningrad, sier en NATO-talsmann.

– Vi har sett presseomtalen av president Medvedevs uttalelser om utplassering av Iskander-raketter i Kaliningrad-området, sier NATO-talsmann Robert Pszczel til nyhetsbyrået AFP.

– Hvis de bekreftes, vil det utløse alvorlig bekymring om hvorvidt det er i samsvar med eksisterende våpenkontrollavtaler som er viktige for Europas sikkerhet. Å plassere Iskander-raketter i Kaliningrad-området vil heller ikke bidra til et bedre forhold mellom NATO og Russland, tilføyer han.

Nøytralisere

Medvedev kom med opplysningene i sin første tale til nasjonen som Russlands president, der han også kom med sterke angrep på avtroppende president George W. Bush.

Russland hadde opprinnelig tenkt å bygge ned en rakettdivisjon som er stasjonert i Koselsk-området innen 2010, men har ombestemt seg som følge av amerikanernes planer, sa Medvedev.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg vil vi – for om nødvendig å kunne nøytralisere rakettforsvarssystemet – utplassere et Iskander-rakettsystem i Kaliningrad-regionen. Vi kommer naturlig nok også til å vurdere å bruke den russiske marinen til samme formål, sa Medvedev.

– Elektronisk utstyr for å forstyrre styringssystemene til det amerikanske rakettskjoldet, vil også bli plassert på vårt vestligste område, Kaliningrad, sa den russiske presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har i lang tid sagt at et rakettskjold egentlig er rettet mot Russland, ikke mot raketter fra stater som Iran eller Nord-Korea, slik det er blitt sagt fra amerikansk side.

Polen og Litauen

Kaliningrad ligger inneklemt mellom Polen i sør og Litauen i nord, og Russland har ikke landkontakt til enklaven uten å måtte krysse hviterussisk og litauisk territorium.

Polens statsminister reagerte tilsynelatende avslappet på Medvedevs utplasseringsvarsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ville ikke legge for mye i denne uttalelsen, sa statsminister Donald Tusk. – Vi har vent oss til at Russland brummer nå og da.

Litauens president Valdus Adamkus sa at Medvedevs uttalelse var vanskelig å skjønne.

– Han snakker om forpliktelsen til å opptre sammen mot felles trusler, men sender raketter til Kaliningrad for å nøytralisere antirakettforsvaret.

Tsjekkias utenriksminister Karel Schwarzenberg sier til Reuters at russisk utplassering av raketter kan forverre atmosfæren i en dialog.

– Dette er å sende et galt signal på feil tidspunkt, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Anklaget Bush

Medvedev anklaget i fjernsynstalen onsdag Bush-administrasjonen for å ha framprovosert krisen i Georgia i august, og for å ha skjøvet verden ned i et økonomisk uføre med sin økonomiske politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krigen var en konsekvens av den amerikanske administrasjonens dumdristige politikk, sa Medvedev.

– Tragedien i Sør-Ossetia var en konsekvens av den amerikanske administrasjonens politikk, som er selvgod, som ikke tåler kritikk og som foretrekker ensidige beslutninger, sa Medvedev i fjernsynstalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Konflikten i Kaukasus ble brukt som et påskudd for å sende NATO-skip til Svartehavet, og for deretter å lure det amerikanske rakettforsvarsystemet inn i Europa. Dette vil resultere i mottiltak fra Russland, fortsatte Medvedev.

Han forsikret videre at Russland aldri kommer til å gi slipp på Kaukasus.

– Vi kommer aldri til å trekke oss tilbake i Kaukasus, sa Medvedev.

Medvedev kommenterte ikke Barack Obamas valgseier i talen, men sendte senere onsdag sine gratulasjoner til USAs kommende president.

– Jeg regner med en konstruktiv dialog med deg, bygget på tillit og med utgangspunkt i begges interesser, het det i gratulasjonen. (©NTB)