- Historisk begivenhet

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener historie er blitt skrevet ved valget av Barack Obama som USAs neste president.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en historisk begivenhet at USA nå får sin første afroamerikanske president, sier Stoltenberg, som onsdag morgen sendte Obama et gratulasjonsbrev.

– Jeg gratulerer senator Barack Obama med valgseieren. Valget av amerikansk president har engasjert mange og har stor betydning for hele verden. Jeg ser fram til et godt og nært samarbeid med USAs nye president og hans administrasjon, sier statsministeren.

Stoltenberg understreker at USA er Norges viktigste allierte, og mener det er sterke bånd over Atlanteren.

– Samarbeidet er basert på felles verdier og felles interesser. NATO er viktig for vår felles sikkerhet, og vi trenger fortsatt et nært og godt transatlantisk samarbeid. De store utfordringene vi står overfor i Afghanistan, er eksempel på det, sier statsministeren.

Stoltenberg sier Norge forventer at USA vil vise lederskap i viktige globale saker, finanskrisen, klimapolitikken, kampen mot fattigdom og innsatsen for fred og sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solheim: stor tro på Obama

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er ikke i tvil om at Barack Obama vil ta klimakrisen på alvor når han inntar Det hvite hus.

- I klimaspørsmålet har han ikke vaklet én eneste gang i løpet av valgkampen. Det er ikke et fnugg av tvil om at han tar dette på alvor, sier Solheim til NTB på telefon fra Washington.

Solheim er i USA for å ha møter om møter om fredsbygging, klima- og utviklingspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Håndslag til minoriteter

KrF-leder Dagfinn Høybråten ble rørt da den nyvalgte amerikanske presidenten Barack Obama entret talerstolen i hjembyen Chicago natt til onsdag.

- Jeg må innrømme at tårene trillet da jeg hørte seierstalen. Jeg tror Obama vil være i stand til å mobilisere nye grupper til de store oppgavene som USA står overfor, sier Høybråten til NTB.

Han mener valget av Obama er et håndslag til minoriteter over hele verden, et tegn på at det meste er mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-leder Lars Sponheim mener USA har valgt en politiker av verdensformat til ny president.

- Jeg er glad og lettet over resultatet. USA har valgt en sann sosialliberaler til presidentstolen, og det gleder en leder i Venstre, sier Sponheim til NTB.

SV: - Den amerikanske drømmen

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen mener Barack Obama legemliggjorde den amerikanske drømmen da han onsdag ble valgt til ny president i USA.

- Det er et fantastisk valgresultat og en fantastisk bevegelse i USA som gir utrolig mange mennesker håp og fornyet selvrespekt. Dette er et resultat som peker langt utover et vanlig presidentvalg, sier Halvorsen til NTB.


Oppdatert med kommentarer fra Solheim, Høybråten, Sponheim og Halvorsen