Kulturhistorisk gull

<p class="hidden">The Supremes, med en ung Diana Ross i spissen (til høyre), var et flaggskip for Motown på 60-tallet. Foto: AP/Scanpix </p>
The Supremes, med en ung Diana Ross i spissen (til høyre), var et flaggskip for Motown på 60-tallet. Foto: AP/Scanpix

Motowns musikalske og kulturhistoriske betydning kan knapt overvurderes, skriver Øyvind Pharo. I januar fyller Motown 50 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

12. januar 1959 dannet låtskriveren og plateprodusenten Berry Gordy Jr. (f. 1929) plateselskapet Tamla Records (opprinnelig kalt Tammie) i Detroit, Michigan. Startkapitalen på 800 dollar som han lånte fra sin egen familie, ble tjent inn ved at han solgte innspillingen av «Come To Me» med den lokale rhythm & blues-sangeren Marv Johnson til United Artists, for 3 000 dollar.

De første stegene på en musikalsk reise verden knapt har sett maken til var tatt.

Familiebedriften Motown

Gordy-familien hadde også sin andel i suksessen med den mytiske innspillingen «Money (That’s What I Want)» med Barrett Strong på Tamla Records som solgte bra i Detroit, men ble distribuert nasjonalt i USA av plateselskapet Anna, som Gordy-søstrene Anna og Gwen startet før broren var i gang.

Berry hadde sagt nei takk til sjefsjobben de i sin tid tilbød ham, for han ville starte for seg selv.

Men takket være søstrenes distribusjon på Anna Records gikk «Money» helt opp til annenplassen på den amerikanske Rhythm & Blues-listene og nummer 23 på Pop Hot 100. Det kan også være at svogeren Harvey Fuqua, som var medeier i Anna og gammel ringrev i bransjen både som entreprenør og sanger i vokalgruppa The Moonglows, medvirket til effektiv distribusjon.

I familiebedriften til Berry Gordy jr. fikk både Anna og Gwen, flere av brødrene og Gordy Sr. etter hvert jobber i det som fra 1960 av ble kalt Motown Record Corporation. Tamla fikk først søsterselskapet Motown, så kom Gordy, Soul og VIP. Ved siden av hadde han rettighetsselskapet Jobete og International Talent Management som organiserte Motown-artistenes konserter, film, radio og TV-engasjement og platestudioet Hitsville, USA på 2648 West Grand Avenue i Detroit.

The Sound of Young America

I likhet med så mange andre i Detroit, hadde Berry Gordy jr. stått ved samlebåndet til Ford-fabrikken som var byens største arbeidsplass, og som hadde gitt byen tilnavnet Motortown, forkortet til Motown, herav navnet på plateselskapet til Gordy.

Et annet stjerneskudd som bidro sterkt til Motowns suksess. Foto: Universal Music Group (promo)Et annet stjerneskudd som bidro sterkt til Motowns suksess. Foto: Universal Music Group (promo)

Da selskapet fikk sitt endelige offisielle navn i 1960, hadde andelen av Detroits afroamerikanske befolkning nådd over 30 prosent, og en bilindustri som gikk for fullt fortsatte å virke som en magnet for strømmen av arbeidsfolk fra landsbygda i de fortsatt rasesegregerte sørstatene.

At segregasjonen i praksis fortsatte i Detroit, ble verden oppmerksom på under de voldsomme opptøyene i byen sommeren 1967.

Før Motown hadde Detroit ingen plateselskaper som løftet fram lokale afroamerikanske musikktalenter på den nasjonale amerikanske scenen. Berry Gordy Jr. rekrutterte faste studiomusikere, produsenter og låtskrivere og tenkte markedsføring av merkevaren Motown under slagordet «The Sound of Young America».

Mediet for denne lyden av det unge Amerika var singelplaten på to og et halvt minutt, og det var soullyden av getto og gospel omgjort til popmusikk. Eller som Berry Gordy Jr. så treffende uttrykte det, det var musikk som var drevet av kjærlighet og tæl, og ambisjonen om å komme bort fra rotter og kakerlakker. Det var musikk som ville være respektabel samtidig som den var svart.

Motown-soundet

Bunnsolid bass, kraftig taktmarkering med tamburiner, tordnende perkusjon og piano, saksofondrevet messingriff, skjøre kvinnestemmer i gospel-skolert call-response, og strykere fra The Detroit Symphony.

Slik omtrent definerte Adam White Motown-soundet i Billboard i 1965, året da Motown-soundet var over alt, også i gitarriffet til Rolling Stones’ «(I Can’t Get No) Satisfaction», som angivelig var tatt fra Martha & The Vandellas’ «Dancing In The Street».

Det var soulmusikk som solgte til hvit ungdom, først i USA, snart også i Europa og særlig England, hvor The Beatles var blant mange band som var sterkt inspirert av tidlige Motown-innspillinger, og gjorde sin egen versjon både av «Money » og Motowns første listetopper på Hot Hundred, The Marvelettes’ «Please Mr. Postman».

The Beatles var også inspirert av The Miracles og gruppas frontmann og nyskapende låtskriver, William «Smokey» Robinson (f. 1940). Robinson var den som opprinnelig oppfordret Gordy til å starte plateselskap, og var en av Gordys nærmeste makkere som skribent og produsent.

«Shop Around» med The Miracles, signert Gordy/Robinson, ble i 1960 Motowns første millionselger og første nummer én-plassering på R&B-listene og nummer to på Billboard Hot 100. Robinson skrev og produserte låter for store Motown-navn som Mary Wells, Marvin Gaye, The Temptations, når han ikke selv var i studio som Smokey Robinson & the Miracles, som de kalte seg fra og med 1965.

Motowns musikalske og kulturhistoriske betydning kan knapt overvurderes.

Motown var drømmesoundtracket om de svartes integrasjon i det hvite Amerika De var det første plateselskapet med en afroamerikansk eier som fikk crossover popsuksess med afro-amerikanske artister hos hvite platekjøpere.

Fra Smokey Robinson og H-D-H til Norman Whitfield

Toppårene var midt på 60-tallet da skribent-produsent-teamet Holland-Dozier-Holland (H-D-H) produserte listetoppere med Marvin Gaye, The Supremes, Martha & The Vandellas og Four Tops like sikkert som bilene rullet ut fra samlebåndet på Ford-fabrikken.

Det ble sjokk i organisasjonen da H-D-H trakk seg ut av Motown på slutten av 60-tallet. Men epoken med singelhits rettet mot hvit ungdom var uansett over.

Var med fra begynnelsen. Foto: Universal Music Group (promo)Var med fra begynnelsen. Foto: Universal Music Group (promo)

Motowns første gullalder 1960-67 ble avløst av mer kompleks og voksen og svartere musikk, ikke bare som en refleks av at artister og produsenter følte mindre lojalitet mot Gordy, men også fordi borgerrettighetskampen i USA gikk inn i en konfrontasjonstid, og Vietnam-krigen politiserte både svart og hvit ungdom.

Epokeskiftet på Motown symboliseres ved at Norman Whitfield overtar som produsent for The Temptations og fører musikken i en dristigere og mer funky psykedelisk retning med innspillinger som «Ball Of Confusion» og «Papa Was A Rolling Stone».

På denne tiden var Marvin Gaye og Steve Wonder i sterk musikalsk utvikling med større vekt på budskapet i tekstene. Epoken med den endeløse rekken Motown-singler som konkurrerte med hitlåtene til The Beatles, Stones og The Beach Boys var over. Selskapet beholder sin posisjon blant svarte platekjøpere utover på 1960-tallet og 70-tallet, ikke minst med rekrutteringen av Jackson 5, noe som faller sammen med flyttingen av virksomheten fra Detroit til Los Angeles i 1972.

Michael Jackson og Lionel Richie

Jackson 5 videreførte arven fra den optimistiske, ungdommelige og dansevennlige Motown-sounden samtidig som selskapet tilpasset seg funk, disco og hip hop og nye tider. Marvin Gaye og Michael Jackson gikk riktignok til Columbia Records, og Lionel Richie og Commodores hadde ikke helt har samme magien, men Motown-kontinuiteten ble sikret av Stevie Wonder.

I 1988 solgte Berry Gordy selskapet til MCA, og i dag er Motown Records en del av The Universal Motown/Universal Republic Group, selv en del av Universal Music Group. Når 50-årsjubileet for Motown markeres neste år vil også Berry Gordy Jr. bli 80.

Om noen da prøver å regne ut avkastningen av de åtte hundre dollarne han lånte av familien, er det kanskje mer nærliggende å vise til hans første singelhit: «Money (That’s What I Want) ». Og den er vel en evig aktuell sang.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan
Siste nytt
16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50Verden100 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes og karnevalet i Venezia er avlyst07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders mot overlegen seier i Nevada – knuser rivalene05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus