Forbud mot sexkjøp

Illustrasjonsfoto: Colourbox.
 Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet blir forbudt og straffbart å kjøpe seksuelle tjenester også av voksne prostituerte. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innstillingen til forslaget om slikt forbud fra Stortingets justiskomité viser at Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti støtter regjeringens forslag, Høyre og Fremskrittspartiet sier nei.

Forslaget får også støtte fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet som ikke har medlemmer i komiteen. Det har heller ikke Venstre som vil at loven skal utsettes.

– Går under jorda

Høyre og Frp mener at prostitusjonen ikke vil forsvinne, men gå under jorda dersom det blir straffbart å kjøpe seksuelle tjenester. De viser også til bemanningssituasjonen i politiet, og mener det er uheldig å innføre lovbestemmelser som ikke kan følges opp.

– Det er ikke realistisk å forvente at et forbud vil føre til at prostitusjonen forsvinner, mener de to partiene.

Når saken behandles i Odelstinget, vil de to partiene foreslå at man åpner for en lovendring som gir kommunenes politivedtekter adgang til å vise bort personer som driver med aggressiv og sjenerende prostitusjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil utsette

Venstre krever at loven må utsettes og mener at den ikke kan tre i kraft før gode sosiale tiltak for prostituerte er på plass.

– Å forby det man ikke liker er sosialistenes måte å rydde vekk problemer på. Nå skal de prostituerte vekk fra gata og inn på Navs kvalifiseringsprogram. Dette er sosial renovasjon på sitt verste, sier partiets assisterende generalsekretær Rita Sletner i en pressemelding.

Menneskehandel

Ap og SV mener at Norge vil være et ettertraktet land for menneskehandel og trafficking av utenlandske prostituerte for utenlandske nettverk så lenge det ikke er forbudt å kjøpe sex.

Partiene mener at forbud vil være et riktig virkemiddel for å endre holdninger, redusere etterspørselen etter prostitusjon og forsterke arbeidet mot menneskehandel.

Kan bli fengsel

Regjeringen foreslår at strafferammen for kjøp av sex av voksne skal være bøter eller fengsel i inntil seks måneder, eller en kombinasjon av bøter og fengsel.

Strafferammen for kjøp av seksuelle tjenester fra mindreårige er bøter eller fengsel inntil to år. (©NTB)