Rekordstor interesse for USA-valg

<p class="hidden"> Nordmenn i Washington er imponert over Obamas evne til å engasjere folk. Foto: Scanpix</p>
Nordmenn i Washington er imponert over Obamas evne til å engasjere folk. Foto: Scanpix

Det er generelt høy interesse for amerikanske valg blant nordmenn, men årets valg har slått alle rekorder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON (ABC Nyheter): I følge den norske ambassaden i USA er det 10 delegasjoner som har tatt kontakt med dem, og jeg kjenner til en håndfull flere som reiser på egenhånd. Blant de anmeldte gruppene finnes 3 statsråder, nærmere 10 stortingsrepresentanter, og tirsdagens valgvake på ambassaden har 215 påmeldte gjester fra Norge. Men hva er grunnen til denne norske interessen?

Det mest historiske valget siden JFK

Vi stoppet innom en av de større delegasjonene, som begynner å bli noe av en tradisjon her i Washington. For åttende året på rad har Gambit Hill & Knowlton arrangert Washington seminar for å bringe sammen politikere, byråkrater, journalister og organisasjonsfolk fra Norge. Målet er å lære mer om Norges viktigste internasjonale samarbeidspartner. Normalt har seminaret mellom 25 og 40 deltagere, men i år har de brutt alle rekorder med over 60 deltagere.

Det var Kjell Terje Ringdal som etablerte Washingtonseminaret i 2000. Frå og med 2007 vart Gambit Hill&Knowlton partner i Washingtonseminaret. BI har vore samarbeidspartner sidan 2003. Kjell Terje er framleis seminarleiar.

Blant deltagerne finner man kjente norske ansikter som tidligere NRK korrespondent Eva Bratholm, generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, tidligere AP politiker Knut Roger Andersen, og VG journalist Elisabeth Skarsbø Moen.

-Jeg er her for å oppleve det mest historiske valget siden John F. Kennedy, sier Tore Sandvik, fylkesordfører i Sør Trøndelag. Obama var tre år når Lyndon Johnson skrev borgerettsloven. Om noen hadde sagt at den tre år gamle gutten senere skulle bli president i 1963 ville ha vært umulig.

Sandvik har fått et par flere programposter enn de andre deltakerne på seminaret. Han har fått besøke Blue State Digital som har håndtert Obamas markedsføring på Internett, og en av hans vertinner på søndagens utflykt til Berryville, Virginia dro ham med på et valgmøte med Hillary Clinton.

Obama-tilhengerne i overvekt

Deltakerne i gruppen er blandet politisk, men Jan Roger Andersen tror at det er rundt 75 prosent for Obama og 25 prosent for McCain. Det er et par tre deltagere han ikke har fått bekreftet lojaliteten till, og han legger vekt på at dette er en svært uoffisiell oppfatning.

Han har vært mye i USA over årene, men satte stor pris på utflukten til Berryville. Andersen har en knapp på Obama, men kjenner nok til amerikanske valgordninger til at han ikke vil være sikker på å forutsi seier.

-Det er for utrolig til å være sant, sier han. At en farget, ung, Kennedy-figur kan utfordre en gammel, erfaren veteran som John McCain.

Andersen er bekymret over den såkalte Bradley-effekten. Hans tror rasespørsmålet i USA er dypere forankret enn det de fleste tror. Under turen til Berryville besøkte gruppen en kirke, og Andersen spurte presten hvorfor det ikke var noen svarte medlemmer i menigheten. Svaret var at de hørte til sin egen kirke.

Skuffet over McCains kampanje

Det finnes flere McCain-tilhengere i forsamlingen også. Blant de er Jarle Hammerstad som er informasjonssjef for HSH. Han er skuffet over McCains valgkampanje, og synes valget av Sarah Palin som visepresident var katastrofal.

-Jeg fikk hilse på McCain for flere år siden, sier Hammerstad. Av de to presidentkandidatene er han den mest kunnskapsrike om europeiske forhold og sikkerhetsspørsmål.

Hammerstad satte også pris på besøket til bygda i USA.

-Det var en artig tur, men ganske konservativt, sier han. Det bekreftet mange antakelser og gjestfriheten er kanskje hakket større der i forhold til bygde-Norge. Det har kanskje mer med at vi er utlendinger å gjøre, enn noe annet.

"All hope is gone"

Mange av deltakerne ville være med på Obama-rally kvelden før valget. Med 100.000 påmeldte deltakere er det en opplevelse som få norske politikere har vært med på tidligere. Selv McCain-tilhengere som Kristian Norheim, som jobber for FrPs stortingsgruppe som internasjonal sekretær, klarte ikke å motstå fristelsen.

-I det minste kan jeg si at jeg har truffet den amerikanske presidenten uansett hvem av de to som blir valgt, sier Norheim. Jeg traff McCain på den republikanske konvensjonen i Minneapolis tidligere i høst.

Norheim er opptatt av hvordan amerikanske politikere er i stand til å få vanlige folk engasjert i valgkampen. Om et norsk parti får hundre mennesker på et politisk møte er det helt uhørt, for ikke å snakke om titusenvis som her borte.

-Jeg tenker på Slipknots "All hope is gone" under denne valgkampen, sier han. Jeg heier på McCain, men jeg støttet Guiliani. Forrige valg støtte jeg Steve Forbes. Jeg ser ut til å ha en tendens til å heie på taperen. McCain kan fortsatt vinne, men det blir vanskelig.

En seirende Obama har fortsatt noen gledespunkter for Norheim. Han tror en Obama-seier kan sette en stopper for fremveksten av anti-amerikanismen i Norge og Europa. Han tror også at de høye forventningene til Obama kan føre til at han blir en president som bare sitter i en periode.

- Han er ikke så venstrevridd etter norsk standard som venstresiden i Norge vil ha det til, sier Norheim. Jeg tror ikke han er så soft som venstresiden håper. Det skal bli gøy å se ansiktene deres når han viser sine egentlige politiske farger.

Norheim er allikevel litt bekymret over konsekvensen av at demokratene kan bli sittende med presidentskapet og flertall i de to husene i kongressen.

Norge orientert mot Demokratene

Flere av de andre deltakerne sier at de er mest opptatte av Obama og tror at Norge generelt er mer orientert mot demokratene.

-Det er spennende med noe nytt og frisk, sier Sveinung Slette som er informasjonsdirektør for Petoro. Det er stort med den første afroamerikanske presidenten i USA, selv om jeg tror vi nok er mer overasket over at dette var mulig i utlandet.

Hallstein Bjercke fra IKT Norge har skaffet seg Obama-button til jakkeslaget i løpet av dagen. Han legger vekt på at Obama har klart å mobilisere nye og yngre velgermasser. Turen til bygde-USA var allikevel en opplevelse.

-Det var både bombastiske meninger og mer reflekterte syn vi møtte, sier han. Det var spennende å se perspektivet til vanlige amerikanere.

Les alt om presidentvalget i ABC Nyheter.

Følg nyhetene, oppdateringene, kommentarene og reportasjene fra presidentvalget i USA på ABC Nyheter gjennom hele natten.


Les mer om Presidentvalget i USA på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Bil har kjørt inn i karnevalsparade i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39 Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Funn kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 Vil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død
Siste nytt
16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenBil har kjørt inn i karnevalsparade i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12PolitikkSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50PolitikkTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43PolitikkKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39PengerArbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenFunn kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstilVil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus