Abort, dop og homofilt ekteskap

Russ Merva holder et skilt med "Yes On 8" i det en buss med slagordet "Vote No On Prop 8" kjører forbi i Sacramento, California. Prop 8-forslaget går ut på å omgjøre Californias liberale lovgivning til å forby kjønnsnøytralt ekteskap. Foto: Scanpix
Russ Merva holder et skilt med "Yes On 8" i det en buss med slagordet "Vote No On Prop 8" kjører forbi i Sacramento, California. Prop 8-forslaget går ut på å omgjøre Californias liberale lovgivning til å forby kjønnsnøytralt ekteskap. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAmerikanske velgere skal i natt også ta stilling til blant annet lover om abort, dop og homofile ekteskap.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om skribenten
Jon Henrik Gilhuus er president i foreningen Monticello Society - som blant annet har som oppgave å spre kunnskap om amerikanske forhold i Norge. På hjemmesidene deres kan du følge oppdaterte nyheter om den amerikanske valgkampen.

I tillegg til presidentvalget natt til onsdag 5. november norsk tid, foregår det mye annet snacks i USA i år for oss politiske nerder. Det skal blant annet velges 11 guvernører, 35 senatorer og alle 435 medlemmer av Representantenes Hus. I denne siste artikkelen i en serie på fire ser jeg på noen av guvernørvalgene og folkeavstemningene rundt i delstatene.

Opptatt av å få ting gjort

Guvernørene er den utøvende makten i de femti delstatene, men deres fullmakter varierer en del fra stat til stat. For eksempel ble guvernørembetet i Texas, jobben den sittende president hadde tidligere, ansett som en av de mindre innflytelsesrike. Guvernørene er gjerne mindre ideologiske enn politikere på det føderale nivået. De er opptatt av å få ting gjort og ofte har deres parti ikke flertall i delstatsforsamlingen, slik at de må lære seg å samarbeide om de skal få gjennom noe. Av dagens guvernører er 28 demokrater, 22 er republikanere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste stater har guvernørvalg midt mellom presidentvalgene, altså f.eks. i 2006 og 2010, men 11 stater har valg i år . I tillegg har mange delstater folkeavstemninger, faktisk er det hele 153 i år. Mange av disse er ganske tekniske, men en håndfull kan ha viktige politiske konsekvenser. Her kommer en kort oversikt over de mest interessante valg/avstemninger i 2008:

Missouri - Trolig årets eneste gevinst for Demokratene. Sittende guvernør Matt Blunt har gjort seg upopulær nesten fra begynnelsen, og tar ikke gjenvalg etter sin ene periode. Republikanerne hadde et tøft nominasjonsoppgjør der Kongressmann Kenny Hulshof knepent slo statens finansminister, Sarah Steelman. Delstatens demokratiske justisminister Jay Nixon har forberedt sin valgkamp siden Blunt ble valgt og han har dominert racet fullstendig, og leder med ca 15% på målingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

North Carolina - Demokraten Mike Easley kan ikke stille igjen etter å ha sittet i to perioder, og dette er kanskje republikanernes beste sjanse til å erobre en stat. Demokratene nominerte viseguvernør Beverly Perdue, mens Republikanerne nominerte borgermesteren i Charlotte, Pat McCrory. Perdue har en liten ledelse på målingene, men det er fortsatt mange som ikke har bestemt seg, og historisk stemmer en overvekt av disse republikansk på valgdagen.

Vermont - Dette er en av USAs særeste delstater, politisk så vel som kulturelt. Den er en av to stater (den andre er New Hampshire) som velger sine guvernører for bare to år av gangen. I 2006 gjenvalgte de den moderate republikaneren Jim Douglas med solid flertall, samtidig som de sendte en selverklært sosialist til Senatet med enda større flertall. Demokratenes kandidat er Gaye Symington, hun leder i dag delstatens representanthus. Hun har imidlertid en sterk utfordrer fra venstre i den uavhengige kandidaten Anthony Pollina, som på flere målinger faktisk har ligget foran henne. I Vermont er det slik at dersom ingen får over 50% er det delstatsforsamlingen som velger guvernøren. Her har demokratene solide flertall i begge kamre, men det ventes at de av prinsipielle hensyn vil gjenvelge Douglas dersom han får flest stemmer (han ligger tett oppunder 50%). Det gjorde de i hvert fall i 2002, de han ble valgt første gang, men uten flertall av stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington - Valget her for fire år siden ble en reprise på Florida i 2000. Elendig valgorganisering, særlig i King county førte til at det gikk ut i desember før man hadde et endelig resultat, og mange republikanere mente de ble snytt for seieren den gang. Nå er det duket for revansjoppgjør mellom den republikanske forretningsmannen Dino Rossi og guvernør Christine Gregoire. I et litt mindre belastet klima ville Rossi trolig vært favoritt, men nå er det hele ganske åpent, og Gregoire har en 2-3% ledelse på målingene.

Folket bestemmer

Mange delstater har folkeavstemninger ofte, noen fordi grunnloven krever at selv de mest tekniske detaljer SKAL stemmes over, andre fordi direkte demokrati er et viktig element i delstatens politikk. Noen av forslagene kommer fra delstatsforsamlingene, men de mest politisk interessante er gjerne de såkalte velgerinitativene, som kommer på stemmeseddelen fordi pressgrupper har samlet inn underskrifter. Her følger en kort, tematisk oversikt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abort

California stemmer over et forslag som vil pålegge myndighetene å varsle mindreåriges foreldre minst 48 timer før de får ta abort. Forslag har unntaksregler, som ved familievoldssituasjoner. I Colorado går man en indirekte vei, der foreslås det at begrepet "person" skal defineres som et menneske fra unnfangelsesøyeblikket, og gis de samme rettigheter som "personer" gjør andre steder i Colorados grunnlov. I South Dakota stemmer de over et forslag som vil forby abort unntatt ved incest, voldtekt og hvis morens helse er i fare. Trolig får ingen av forslagene flertall, det i Dakota er nærmest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dop

Liberale Massachusetts skal stemme over et forslag som i praksis vil medføre straffritak for besittelse av små doser marihuana (San Francisco har et lignende forslag). Michigan har et forslag som vil tillate at sertifisert alvorlig syke mennesker kan dyrke forbudte vekster til smertestillende bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekteskap for homofile

Debatten om ekteskap for homser har ikke den betydningen den hadde for fire år siden, men noen stater har den på saken på stemmeseddelen i år. Arizona, California og Florida har slike saker, der man formelt stemmer over å definere ekteskap som "en union mellom en kvinne og en mann", slik at man dermed indirekte forbyr å definere andre samlivsformer som "ekteskap". I Arkansas er det et forslag om å tillate kun gifte par å adoptere og å bli fosterforeldre.

Det er imidlertid verdt å påpeke en del nyanser her som gjerne blir borte i norsk presse. Det er i de fleste stater flertall for at homofile skal ha omtrent de samme rettigheter som heterofile, eksempelvis i forhold til arverett, besøksrett på sykehus, osv. Det er trolig ukjent for de fleste nordmenn at homofile har varierende grad av adopsjonsrett i nesten alle amerikanske delstater, noe norske homofile har måttet vente tre år på å få med en rødgrønn regjering her til lands. For amerikanerne har imidlertid "ekteskap" en litt annen betoning, og er nærmere knyttet til religiøse forestillinger enn i Norge, dertil skal mange ha seg frabedt at domstolene griper inn og innfører homofile ekteskap over hodene på velgerne, slik det skjedde i California nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en håndfull andre viktige spørsmål på stemmesedlene rundt omkring, mange av verdimessig karakter. Det er forslag om å avvikle alle typer forskjellsbehandling (les kjønnskvotering og særtiltak for minoriteter) i Colorado og Nebraska, mens det er forslag om å grunnlovsfeste engelsk som offisielt språk i Missouri. I Oregon foreslås det at ingen skal motta morsmålsundervisning i mer enn maks to år (et annet forslag der går ut på å avskaffe ansiennitetsprinsippet ved avlønning av lærere, i stedet skal det innføres et system med prestasjonslønn), mens i Washington stemmes det over et forslag om å tillate legeassistert selvmord - dette siste får trolig flertall, selv om begge guvernørkandidatene har gått ut mot det.

Les også:

Pamper og horebukker

Kan få full kontrol i Senatet

Underholdende valgdistrikter

Les alt om presidentvalget i ABC Nyheter.

Følg nyhetene, oppdateringene, kommentarene og reportasjene fra presidentvalget i USA på ABC Nyheter gjennom hele natten.


Les mer om Presidentvalget i USA på Startsiden