Abort, dop og homofilt ekteskap

Russ Merva holder et skilt med "Yes On 8" i det en buss med slagordet "Vote No On Prop 8" kjører forbi i Sacramento, California. Prop 8-forslaget går ut på å omgjøre Californias liberale lovgivning til å forby kjønnsnøytralt ekteskap. Foto: Scanpix
Russ Merva holder et skilt med "Yes On 8" i det en buss med slagordet "Vote No On Prop 8" kjører forbi i Sacramento, California. Prop 8-forslaget går ut på å omgjøre Californias liberale lovgivning til å forby kjønnsnøytralt ekteskap. Foto: Scanpix

Amerikanske velgere skal i natt også ta stilling til blant annet lover om abort, dop og homofile ekteskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om skribenten
Jon Henrik Gilhuus er president i foreningen Monticello Society - som blant annet har som oppgave å spre kunnskap om amerikanske forhold i Norge. På hjemmesidene deres kan du følge oppdaterte nyheter om den amerikanske valgkampen.

I tillegg til presidentvalget natt til onsdag 5. november norsk tid, foregår det mye annet snacks i USA i år for oss politiske nerder. Det skal blant annet velges 11 guvernører, 35 senatorer og alle 435 medlemmer av Representantenes Hus. I denne siste artikkelen i en serie på fire ser jeg på noen av guvernørvalgene og folkeavstemningene rundt i delstatene.

Opptatt av å få ting gjort

Guvernørene er den utøvende makten i de femti delstatene, men deres fullmakter varierer en del fra stat til stat. For eksempel ble guvernørembetet i Texas, jobben den sittende president hadde tidligere, ansett som en av de mindre innflytelsesrike. Guvernørene er gjerne mindre ideologiske enn politikere på det føderale nivået. De er opptatt av å få ting gjort og ofte har deres parti ikke flertall i delstatsforsamlingen, slik at de må lære seg å samarbeide om de skal få gjennom noe. Av dagens guvernører er 28 demokrater, 22 er republikanere.

De fleste stater har guvernørvalg midt mellom presidentvalgene, altså f.eks. i 2006 og 2010, men 11 stater har valg i år . I tillegg har mange delstater folkeavstemninger, faktisk er det hele 153 i år. Mange av disse er ganske tekniske, men en håndfull kan ha viktige politiske konsekvenser. Her kommer en kort oversikt over de mest interessante valg/avstemninger i 2008:

Missouri - Trolig årets eneste gevinst for Demokratene. Sittende guvernør Matt Blunt har gjort seg upopulær nesten fra begynnelsen, og tar ikke gjenvalg etter sin ene periode. Republikanerne hadde et tøft nominasjonsoppgjør der Kongressmann Kenny Hulshof knepent slo statens finansminister, Sarah Steelman. Delstatens demokratiske justisminister Jay Nixon har forberedt sin valgkamp siden Blunt ble valgt og han har dominert racet fullstendig, og leder med ca 15% på målingene.

North Carolina - Demokraten Mike Easley kan ikke stille igjen etter å ha sittet i to perioder, og dette er kanskje republikanernes beste sjanse til å erobre en stat. Demokratene nominerte viseguvernør Beverly Perdue, mens Republikanerne nominerte borgermesteren i Charlotte, Pat McCrory. Perdue har en liten ledelse på målingene, men det er fortsatt mange som ikke har bestemt seg, og historisk stemmer en overvekt av disse republikansk på valgdagen.

Vermont - Dette er en av USAs særeste delstater, politisk så vel som kulturelt. Den er en av to stater (den andre er New Hampshire) som velger sine guvernører for bare to år av gangen. I 2006 gjenvalgte de den moderate republikaneren Jim Douglas med solid flertall, samtidig som de sendte en selverklært sosialist til Senatet med enda større flertall. Demokratenes kandidat er Gaye Symington, hun leder i dag delstatens representanthus. Hun har imidlertid en sterk utfordrer fra venstre i den uavhengige kandidaten Anthony Pollina, som på flere målinger faktisk har ligget foran henne. I Vermont er det slik at dersom ingen får over 50% er det delstatsforsamlingen som velger guvernøren. Her har demokratene solide flertall i begge kamre, men det ventes at de av prinsipielle hensyn vil gjenvelge Douglas dersom han får flest stemmer (han ligger tett oppunder 50%). Det gjorde de i hvert fall i 2002, de han ble valgt første gang, men uten flertall av stemmene.

Washington - Valget her for fire år siden ble en reprise på Florida i 2000. Elendig valgorganisering, særlig i King county førte til at det gikk ut i desember før man hadde et endelig resultat, og mange republikanere mente de ble snytt for seieren den gang. Nå er det duket for revansjoppgjør mellom den republikanske forretningsmannen Dino Rossi og guvernør Christine Gregoire. I et litt mindre belastet klima ville Rossi trolig vært favoritt, men nå er det hele ganske åpent, og Gregoire har en 2-3% ledelse på målingene.

Folket bestemmer

Mange delstater har folkeavstemninger ofte, noen fordi grunnloven krever at selv de mest tekniske detaljer SKAL stemmes over, andre fordi direkte demokrati er et viktig element i delstatens politikk. Noen av forslagene kommer fra delstatsforsamlingene, men de mest politisk interessante er gjerne de såkalte velgerinitativene, som kommer på stemmeseddelen fordi pressgrupper har samlet inn underskrifter. Her følger en kort, tematisk oversikt:

Abort

California stemmer over et forslag som vil pålegge myndighetene å varsle mindreåriges foreldre minst 48 timer før de får ta abort. Forslag har unntaksregler, som ved familievoldssituasjoner. I Colorado går man en indirekte vei, der foreslås det at begrepet "person" skal defineres som et menneske fra unnfangelsesøyeblikket, og gis de samme rettigheter som "personer" gjør andre steder i Colorados grunnlov. I South Dakota stemmer de over et forslag som vil forby abort unntatt ved incest, voldtekt og hvis morens helse er i fare. Trolig får ingen av forslagene flertall, det i Dakota er nærmest.

Dop

Liberale Massachusetts skal stemme over et forslag som i praksis vil medføre straffritak for besittelse av små doser marihuana (San Francisco har et lignende forslag). Michigan har et forslag som vil tillate at sertifisert alvorlig syke mennesker kan dyrke forbudte vekster til smertestillende bruk.

Ekteskap for homofile

Debatten om ekteskap for homser har ikke den betydningen den hadde for fire år siden, men noen stater har den på saken på stemmeseddelen i år. Arizona, California og Florida har slike saker, der man formelt stemmer over å definere ekteskap som "en union mellom en kvinne og en mann", slik at man dermed indirekte forbyr å definere andre samlivsformer som "ekteskap". I Arkansas er det et forslag om å tillate kun gifte par å adoptere og å bli fosterforeldre.

Det er imidlertid verdt å påpeke en del nyanser her som gjerne blir borte i norsk presse. Det er i de fleste stater flertall for at homofile skal ha omtrent de samme rettigheter som heterofile, eksempelvis i forhold til arverett, besøksrett på sykehus, osv. Det er trolig ukjent for de fleste nordmenn at homofile har varierende grad av adopsjonsrett i nesten alle amerikanske delstater, noe norske homofile har måttet vente tre år på å få med en rødgrønn regjering her til lands. For amerikanerne har imidlertid "ekteskap" en litt annen betoning, og er nærmere knyttet til religiøse forestillinger enn i Norge, dertil skal mange ha seg frabedt at domstolene griper inn og innfører homofile ekteskap over hodene på velgerne, slik det skjedde i California nylig.

Det er en håndfull andre viktige spørsmål på stemmesedlene rundt omkring, mange av verdimessig karakter. Det er forslag om å avvikle alle typer forskjellsbehandling (les kjønnskvotering og særtiltak for minoriteter) i Colorado og Nebraska, mens det er forslag om å grunnlovsfeste engelsk som offisielt språk i Missouri. I Oregon foreslås det at ingen skal motta morsmålsundervisning i mer enn maks to år (et annet forslag der går ut på å avskaffe ansiennitetsprinsippet ved avlønning av lærere, i stedet skal det innføres et system med prestasjonslønn), mens i Washington stemmes det over et forslag om å tillate legeassistert selvmord - dette siste får trolig flertall, selv om begge guvernørkandidatene har gått ut mot det.

Les også:

Pamper og horebukker

Kan få full kontrol i Senatet

Underholdende valgdistrikter

Les alt om presidentvalget i ABC Nyheter.

Følg nyhetene, oppdateringene, kommentarene og reportasjene fra presidentvalget i USA på ABC Nyheter gjennom hele natten.


Les mer om Presidentvalget i USA på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land04:32 Brann i Dombås kirke04:13 Demokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg03:43 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet01:27 Åtte drept og fem alvorlig såret i skyting i tysk by00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:31 Bergensbanen trolig åpen om få timer00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Flere med opptjeningstid fra EØS-land fikk pensjonen kuttet i 2014 – nå skal praksisen vurderes22:02 USA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00 En mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56 Varsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45 Trump sparker nok en tjenestemann21:44 Solskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20 Neil Young støtter Bernie Sanders21:13 Robinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39 Dagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29 To personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12 Airbus kutter 2.300 jobber20:00 The Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57 Verdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51 Spektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22 Søknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11 EU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07 Sanders med klar ledelse på ny måling18:16 Koteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02 Måling: Frp større enn Senterpartiet17:24 Russland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00 Kommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47 Reklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43 FN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Fant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 Rop om hjelp til flyktningene i Syria14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke
Siste nytt
04:49VerdenCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land04:32NorgeBrann i Dombås kirke04:13VerdenDemokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg03:43NorgeTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30NorgeSanders mest populær på Stortinget01:31NorgeVirus fører til høy laksedødelighet01:27VerdenÅtte drept og fem alvorlig såret i skyting i tysk by00:49NorgeA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:31NorgeBergensbanen trolig åpen om få timer00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerFlere med opptjeningstid fra EØS-land fikk pensjonen kuttet i 2014 – nå skal praksisen vurderes22:02VerdenUSA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00NorgeEn mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56NorgeVarsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45PolitikkTrump sparker nok en tjenestemann21:44SportSolskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20VerdenNeil Young støtter Bernie Sanders21:13NorgeRobinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39VerdenDagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29NorgeTo personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12PengerAirbus kutter 2.300 jobber20:00PolitikkThe Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57SportVerdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51VerdenSpektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22PolitikkSøknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11PengerEU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07PolitikkSanders med klar ledelse på ny måling18:16SportKoteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02PolitikkMåling: Frp større enn Senterpartiet17:24VerdenRussland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00PengerKommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47NorgeReklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43VerdenFN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11NyheterFant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23VerdenRop om hjelp til flyktningene i Syria14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus