- Dette har jeg fortjent

NOMINERT: Gunhild Øyehaug er blant de 16 forfatterne som kan vinne årets Bragepris. (Foto: Kolon forlag/Rolf M. Aagaard)
NOMINERT: Gunhild Øyehaug er blant de 16 forfatterne som kan vinne årets Bragepris. (Foto: Kolon forlag/Rolf M. Aagaard)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Nå kan jeg virkelig slå meg på skuldra, og si «godt jobba!», sier Gunhild Øyehaug. Hun er en av 16 nominerte til årets Bragepris. Nå gjenstår det å for juryen å finne den aller beste kandidaten i

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Brageprisen

*Ble delt ut første gang i 1992.

*Prisen har som formål å hedre ny, norsk litteratur.

*Prisene er på 75.000 kroner og en Brage-statuett laget av kunstneren Børre Larsen.

Gunhild Øyehaug er nominert i klassen skjønnlitteratur med romanen «Vente, blinke», en annerledes roman der handlingen blant annet dreier seg om det inautentiske og lengselen etter å bli verdsatt. Dette er Øyehaugs første roman, som hun også er nominert til Ungdommens kritikerpris for. Men hun vil ha seg frabedt at hun er noen debutant.

- Jeg tenker ikke på meg selv som en debutant. Forfatterskapet mitt strekker seg over ti år, og nå har jeg skrevet en bok i hver sjanger, sier Øyehaug. I 2004 ble novellesamlingen hennes «Knutar» nominert til Brageprisen.

Tanker om å vinne denne gangen vil hun ikke spekulere i.

- Det orker jeg ikke tenke på. De jeg er nominert sammen med er sterke navn med sterke bøker så vidt jeg vet.

- Utypisk norsk roman

I romanen «Jeg forbanner tidens elv» vender en av de andre nominerte til Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur, Per Petterson, tilbake til Arvid Jensen og hans familie, og boken har klare tråder tilbake til Pettersons tidligere romaner. I «Adjutanten» beskriver Jørgen Norheim en prøyssisk eksoffiser som bosetter seg i en avkrok av Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nikolaj Frobenius har med «Jeg vil vise dere frykten» skrevet en biografisk roman om den amerikanske forfatteren Edgar Allan Poe, som særlig er kjent for sine mørke og gruoppvekkende fortellinger.

- Det er strålende at de har nominert en utypisk norsk roman. Dessuten er det en veldig bra bok og veldig fortjent, sier Frobenius om romanen sin. Også han har vært nominert til Brageprisen tidligere - uten å vinne. Mange vil nok hevde at han bør sikres en Bragepris i år. Det er han ikke nødvendigvis enig i selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forrige gang mente jeg at jeg fortjente å vinne. Det mener jeg ikke denne gangen. Sjansene til å vinne nå er forsvinnende små. Det er sterke kandidater. Bare se på Per Petterson.

Flytter utdelingen

Brageprisen har blitt arrangert siden 1992. Utelingen har foregått i de ærverdige konsert- og festivallokalene til Gamle Logen i Oslo. I år flyttes utdelingen til Bokmessa på Lillestrøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gunhild Øyehaug synes det kanskje det er litt trist at prisutdelingen ikke lenger skal være i Logen.

- Jeg har jo et litt nostalgisk forhold til Gamle Logen da, sier hun.

Nikolaj Frobenius mener det muligens kan bli litt problematisk å følge utdelingen på bokmessa.

- Jeg har ikke vært på Bokmessa på Lillestrøm før, men jeg er i utgangspunktet allergisk mot bokmesser. Det kan være et deprimerende sted å være. Man føler at man er til salgs. Men hvem vet? Kanskje de lager et bra opplegg. Gamle Logen på sin side er stivt og borgerlig, ler han.

Her er de nominerte:

*Skjønnlitteratur: «Jeg skal vise dere frykten» av Nikolaj Frobenius, «Jeg forbanner tidens elv» av Per Petterson, «Vente, blinke» av Gunnhild Øyehaug og «Adjutanten» av Jørgen Norheim.

*Sakprosa: «Skaff deg eit liv! Om biografi» av Stephen J. Walton, «Noreg» av Nils Rune Langeland, «Fars krig» av Bjørn Westlie og «Jens Chr. Hauge – fullt og helt» av Olav Njølsund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

*Åpen klasse (poesi): «Den mest tenkelige av alle verdener» av Ingvild Burkey, «Herbarium» av Øyvind Rimbereid, «Nedtegnelser» av Tone Hødnebø og «Nye ritualer» av Cecilie Løveid.

*Barne- og ungdomslitteratur: «Onkel Arne; Moderne fiskerier» av Bjørn Arild Ersland og Annlaug Auestad (ill.), «Støv. En bok om Henrik Wergeland» av Ivo de Figueiredo, «Dariah – 172 timer på månen» av Johan Harstad og «Garmanns gate» av Stian Hole.

Les også

Gunhild Øyehaug om "Vente, blinke"

Nikolai Frobenius om "Jeg skal vise dere frykten"

Bokanmeldelser i ABC Nyheter

ABC Nyheter Litteratur

ABC Nyheter Kultur


Les mer om litteratur på Startsiden