Nyanser i svart

<p class="hidden">En betenkt Johnny Cash, kort tid før hans død i 2003. Foto: Martyn Atkins (Universal Music Group)</p>
En betenkt Johnny Cash, kort tid før hans død i 2003. Foto: Martyn Atkins (Universal Music Group)

I anledning den ferske dokumentaren «Johnny Cash's America» tar Full av fuzz for seg historien om Johnny Cash.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke sendte kabel-TV-kanalen Biography dokumentarfilmen «Johnny Cash's America», laget av duoen Morgan Neville og Robert Gordon, som de siste årene har stått bak oppsiktvekkende musikkdokumentarer som «Honky Tonk Blues» om Hank Williams, og «Respect Yourself: The Stax Records Story».

Allerede denne helgen var «Johnny Cash's America» tilgjengelig på DVD i norske importbutikker, komplett med soundtrack-musikken på egen CD. For alle som er interessert i historien om Johnny Cash, ikke minst i kjølvannet av spillefilmen, gigantsuksessen «Walk The Line», er dette DVD-en å slå kloa i.

Til stede

Mandag 10. november, 2003 satt jeg i salen på Ryman Auditorium i Nashville, Tennessee. Anledningen var «The Johnny Cash Memorial Tribute», der familien til Cash hadde invitert til en minnestund over John R. Cash, som hadde gått bort knappe to måneder tidligere, 12. september, 71 år gammel. En seanse som ikke overraskende telte mange av Cash' nærmeste musikervenner, Willie Nelson og Kris Kristofferson som han spilte med i The Highwaymen, giganter fra countryhistorien som George Jones og Hank Williams Jr., og representanter for den andre siden av Nashville, Steve Earle og Cash' eks-svigersønn Rodney Crowell. Programmet denne mandagen ble bundet sammen av Cash' eldste datter, Rosanne Cash og skuespilleren Tim Robbins.

«Johnny Cash's America», fersk dokumentar allerede ute på DVD.«Johnny Cash's America», fersk dokumentar allerede ute på DVD.

På tross av en rekke storveise musikalske innslag, var det talerne som likevel gjorde den lange kvelden spesiell. Johnnys lillebror, Tommy Cash, og den originale Tennessee Two-bassisten Marshall Grant, var begge breddfulle av personlige anekdoter som sørget for at latteren kjørte berg- og dalbane sammen med klumpen-i-halsen.

Det aller sterkeste innslaget sto tidligere visepresident Al Gore for, da han resiterte Johnnys karriere-sang, «Man In Black», som et episk dikt. En tekst som, tragisk nok, synes å få fornyet aktualitet i lys av den stadig akselrerende økonomiske utforbakken som rammer USA og verden; «Ah, I wear the black for the poor and the beaten down / Livin' in the hopeless, hungry side of town, I wear the black for the prisoner who has long paid for his crime, but is there because he's a victim of the times».

Stjernelag

Al Gore er en av en rekke personligheter som dukker opp i «Johnny Cash's America». I likhet med Snoop Dog (yes, Snoop Dog!), Bob Dylan, Loretta Lynn, Merle Haggard, Tim Robbins, Vince Gill, John Mellencamp, Steve Earle, Kris Kristofferson, indianeren Will Peters, Rosanne Cash og hennes vesentlig mindre kjente søster, Cindy Cash, sønnen John Carter Cash, Johnnys søster, Joanne Cash, Sheryl Crow, produsentene Cowboy Jack Clement og Jim Dickinson, musikeren og maleren Jon Langford og den nylig norgesaktuelle bassisten og sangerinnen Amy LaVere, bidrar Gore med innsikt i et prosjekt som til sammen blir den overlegent beste fremstillingen av giganten Johnny Cash som er festet til film.

Filmskapernes tilnærming tar utgangspunkt i det faktum at Cash hadde så mange forskjellige, ofte divergerende, sider. Akkurat som landet han sa han elsket hver kvadrartmeter av, var Cash så motsetningsfull at det krevdes en helgen, slik vennen og produsenten Cowboy Jack avslutningsvis postulerer at han er, for å holde det hele sammen.

Den 90 minutter lange dokumentaren er delt inn i avsnitt; «Land», «Freedom», «Protest», «Justice», «Family», «Faith», «Truth», «Patriot» og «Redemption», som på overbevisende sett tegner bildet av en mann som personifiserte USA på en slik omfattende måte at man antakelig må helt tilbake til Benjamin Franklin for å finne maken til ham.

Cash og Dylan

Bob Dylan sier følgende:
- Johnny Cash var mer som en religiøs figur for meg, det har han alltid vært.

En betydelig aktivist. Foto: Harry Langdon (Universal Music Group)En betydelig aktivist. Foto: Harry Langdon (Universal Music Group)

Det hører med til historien at kontakten mellom Cash og Dylan startet allerede da Cash hadde sin første periode som stjerne på 1950-tallet. Da brevvekslet de to fremtidige vennene. Dylan var fortsatt en ukjent ungdom som het Robert Zimmerman og han hevdet i et brev til Cash at det egentlig bare fantes ham og Hank Williams som det var verdt å høre på.

Denne dokumentaren inneholder intervjuer med Dylan der han snakker om den første gangen han traff Cash, og vi får opptak av de to mens de diskuterer protestsanger, sittende ved et piano, på midten av 60-tallet. Pluss bildene som ble filmet da Cash hjalp Dylan med innspillingen av albumet «Nashville Skyline» i 1968-69.

Ingen Nashville uten amfetamin?

Filmen mangler heller ikke potensielt kontroversielt stoff. Merle Haggard, som traff Cash første gang da Haggard selv satt i San Quentin som fange, hevder at countrybransjen i Nashville ikke ville ha eksistert hadde det ikke vært for amfetamin!

Filmen legger nemlig ikke skjul på at Cash slet med avhengighet store deler av livet, også i årene etter at han giftet seg med June Carter. I filmen «Walk The Line» kan man få inntrykk av at Cash la dop og alkohol bak seg da han lyktes med å overtale June til å bli kona si.

Ozzy Osbourne hiver inn sine ten cent i analysen av Cash;
- Svart er en veldig bra farge, den er alltid in.

Aktivisten Cash

Det brukes også godt med plass på å fortelle om aktivisten Cash. Hans kamp for fanger og indianere. Det blir slått fast av sønnen John Carter at Cash ikke hadde indianerblod i årene, men det hindret ham ikke i å indentifisere seg så sterkt med indianernes sak at han på eget initiativ, og mot plateselskapets ønsker, laget indianer temaplaten «Bitter Tears» i 1964.

Cash var venn med en rekke amerikanske presidenter, han ble blant annet invitert til å spille i Det Hvite Hus, for Nixon, ved flere anledninger. En av disse opptredenene gikk ikke helt etter planen. Nixon bad Cash om å spille sangen «Welfare Cadillac» (skrevet av Guy Drake), en tekst som hang ut påstått misbruk av sosialstønad. Hva som fikk Nixons folk til å tro at Cash ville spille en slik sang, er på alle vis et interessant spørsmål. Men Cash sa bestemt nei til presidentens ønske.

Vi får også en grundig innføring i Cash' livslange nysgjerrighet, hans vitebegjær og hans evne til å utdanne seg selv. Hans omfattende kunnskaper om og dyptpløyende interesse for amerikansk historie. Vi ser Cash resitere sin egen sang, «Ragged Old Flag», i Kongressen i forbindelse med feiringen av USAs to-hundreårsdag.

Innledningsvis sier filmens kommentator, skuespilleren Chris Cooper, følgende:
- Hvordan formet hendelsene, som han var vitne til, Johnny Cash, og hvordan reflekterte Cash dette tilbake på landet sitt?

I det etter hvert omfattende videobiblioteket over Johnny Cash, er «Johnny Cash's America» dokumentaren som mest og best maler opp det store lerretet over Mannen i Svart.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Jorden har fått en ny måne20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Ny rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 Sivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut08:53 Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45 Ranheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42 Dette skjedde i natt05:42 Fortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:00 Kjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig
Siste nytt
06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30NorgeVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55VerdenEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38NorgeVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30VerdenBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15VerdenFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37NorgeTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13VerdenNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48NorgeVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19NorgeSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06NorgeKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenJorden har fått en ny måne20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenNy rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35PolitikkSivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut08:53NorgeHver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49KulturUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30PolitikkMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15PengerOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03PengerStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45NorgeRanheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42NorgeDette skjedde i natt05:42PengerFortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48KulturPrins Harry: Bare kall meg Harry04:00Helse og livsstilKjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50KulturLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59Helse og livsstilDøds- og smittetall i Iran øker kraftig
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus