- Vi har ventet på denne mannen

HÅP: Barack Obamas bestemor fikk ikke oppleve valgdagen. For Mother Odem er dette noe hun har ventet hele livet på. Foto: Hans Henrik Torgersen.
HÅP: Barack Obamas bestemor fikk ikke oppleve valgdagen. For Mother Odem er dette noe hun har ventet hele livet på. Foto: Hans Henrik Torgersen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMother Odem (86) sier Barack Obama er den de fargede i USA har ventet på.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

WHEATON, ILLINOIS (ABC Nyheter): Noen små mil utenfor Chicago bor en kvinne som har fostret opp åtte barn, og har følt på kroppen forskjellen på farget og hvit.

- Oldemoren min var slave, men hun klarte å rømme. Jeg husker godt når hun fortalte om sitt liv. Selv har jeg bodd alle mine år i dette området, og selv om mye har forandret seg, så husker jeg fortsatt godt følelsen av å bli sett på som en annenrangs borger, sier Mother Odem til ABC Nyheter.

- Har holdt håpet oppe

Nå bor hun i den lille Chicago-forstaden Wheatley, og selv om det fortsatt bare er 30 prosent fargede innbyggere her, så er det dette som er hjemme.

- Mine barn har vokst opp med hvite naboer. Det har gjort dem i stand til å se at det er mulig å leve side om side, svart og hvit. Det er en veldig viktig lærdom. Vi har bestandig måttet holde det håpet oppe. Håpet om at det skal gå an en eller annen dag, sier hun i stuen i huset der hun og familien har bodd i så mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barack Obama leder meningsmålingene onsdag morgen. Foto: Scanpix.Barack Obama leder meningsmålingene onsdag morgen. Foto: Scanpix.

Hun klarer nesten ikke vente på at valget skal være over, og hun håper inderlig at Barack Obama skal gå av med seieren. Håpet er så stort at hun nesten ikke vil vurdere alternativet.

- Vi kan si det sånn, hvis tv-ene ikke fungerer i morgen, så blir det skikkelig krise, ler hun.

Men for henne, og så mange andre fargede i Chicago, er denne dagen symbolet på det håpet de har holdt oppe i så mange år. Følelsen er så sterk at hun taler i bibelske bilder når hun skal forklare hva dette betyr for henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber for Barack

- Obama er som Moses som prøver å få slavene ut av Egypt. Jeg har sagt det, Gud måtte oppdra noen som hadde motet, intelligensen, utdannelsen og viljen til å ta denne posisjonen. En farget mann som kan lede, uten å skade noen andre, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er så glad for å få leve over dette valget. Jeg har oppdratt åtte barn, og jeg håper at de og deres barnebarn skal få oppleve noe annet enn det jeg har fått. Jeg har bedt for Barack, men jeg er redd det er noen som sitter og venter. Noen som kanskje får noen penger eller noe for å gjøre slutt på ham, sier hun.

Frykten for at noe skal skje med Barack Obama, et attentat eller lignende, lever i beste velgående i de fargede nabolagene. Da plottet om å ta livet av Obama og 102 fargede i Mississippi ble avslørt, ble det en mye større sak i Norge enn i USA. Mother Odem har sin egen teori om hvorfor det ikke fikk den oppmerksomheten hun mener det fortjener.

Frykter attentat

- Jeg er redd for at noe skal skje. Selv med en million mennesker i Grant Park tirsdag kveld, så kan man aldri få nok mennesker mellom den mannen og kulene. Det jeg frykter mest er at det er noen av hans eget folk som skal gjøre det for penger, sier hun.

- Når slike saker nesten ikke får oppmerksomhet her i landet så reagerer jeg på det. Slik jeg ser det ligger det et dyptliggende hat mellom hviter og alle andre. Jeg forstår ikke hvorfor det er sånn, men de hvite har bestandig lagt hindringer for rettighetene til fargede av alle etniske grupperinger.