Støre stopper mauritianerne

Siste innhøsting? Sukkerarbeidere på Mauritius mister arbeidet. De vil gjerne til Norge. Illustrasjonsfoto:   Hannes Grobe, Creative Commons
Siste innhøsting? Sukkerarbeidere på Mauritius mister arbeidet. De vil gjerne til Norge. Illustrasjonsfoto:  Hannes Grobe, Creative Commons  
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGlobaliseringen slår ut næringslivet i vesle Mauritius. Nå vil Mauritius sende sine arbeidsløse til Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke tale om, er svaret det vesle u-landet i det indiske hav får fra den rødgrønne regjeringen i Norge.

Arbeidsløsheten på Mauritius er i ferd med å eksplodere fordi liberalisering av verdenshandelen slår ut mye av landbruks- og industriproduksjonen deres. Nå henvender Mauritius seg til Norge med bønn om en tosidig avtale som tillater deres arbeidsløse få ta seg arbeid her til lands.

Kritisk for Mauritius

- Adgangen til å sende ut arbeidskraft er blitt et kritisk element i den nye økonomiske strategien vår, skriver Mauritius' ambassadør S. B. C. Servansing til Norge.

Men utenriksdepartementet har instruert Norges representanter til Verdens handelsorganisasjon (WTO) om å avvise ønsket fra Mauritius. I WTO er de fjerne øyboerne for øvrig Norges nære allierte i de kinkige landbruksforhandlingene. Mauritius og Norge tilhører begge gruppa G10 som arbeider for retten til å beskytte egen matproduksjon mot import.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsvandring er unntaket

Kravet om åpnere verdenshandel med varer, tjenester og kapital vinner gehør blant de rike landene i WTO-forhandlingene som har pågått i årevis. Det samme skjer ikke med friere flyt av arbeidskraft, «varen» de fattige landene har rikelig av.

Mens arbeidsløsheten stiger på Mauritius, har landets myndigheter derfor innsett at det neppe blir noen internasjonal avtale med det første om økt åpning for jobbsøkende mauritianere. Derfor prøver de å få til en avtale bare med oss. I Norge har alle EU-borgere fri adgang til å ta seg jobb, mens folk fra fattigere områder stort sett stenges ute. Og slik skal det fortsatt være.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke «hensiktsmessig»

I et brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver Utenriksdepartementet at det ikke er «hensiktsmessig» å inngå noen bilateral avtale med Mauritius om å la deres innbyggere få jobbe i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går for øvrig fram at Mauritius har møtt positive holdninger til en liknende forespørsel til Canada og Frankrike. Derimot møtte Mauritius veggen da de prøve å få til en tosidig handelsavtale med EFTA, frihandelsorganisasjonen Norge driver sammen med Sveits, Island og Liechtenstein.

I WTOs tjenesteforhandlinger har Støre generelt gått inn for å åpne litt for tjenesteeksport i form av personer som flytter over landegrensene. I sin vurdering av spørsmålet fra Mauritius går det også fram at Utenriksdepartementet skjeler til taktiske hensyn i disse «sensitive» internasjonale forhandlinger når de nå sier nei til en tosidig avtale bare med Mauritius.

- Vern retten

Representanten for Mauritius peker på at endringer i internasjonale handelsvilkår gjør at arbeidskrevende produksjoner stanses i landet. Her i Norge står retten til å beskytte egen matproduksjon sentralt i et nytt initiativ fra en rekke norske landbruks- og solidaritetsorganisasjoner, som mandag presenterte aksjonen matrett.

Mauritius er med sine 2040 kvadratkilometer mindre enn Vestfold og har 1,2 millioner innbyggere.