Hvorfor jeg ville stemt John McCain

<p class="hidden"> En dynamisk duo? ABC Nyheters Heidi Nordby Lunde mener så. Foto: Scanpix.</p>
En dynamisk duo? ABC Nyheters Heidi Nordby Lunde mener så. Foto: Scanpix.

Det siste verden trenger nå er et mer proteksjonistisk og mindre markedsorientert USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med grått hår og 72 år på baken virker kanskje ikke republikanernes presidentkandidat som den mest dynamiske og engasjerende, sammenlignet med Demokratenes Barack Obama. Men for oss som er mer opptatt av innhold enn presentasjon så er det nettopp John McCain som vil føre den mest dynamiske politikken av de to.

Keep the change

John McCain går til valg som tilhenger av markedsøkonomi, lavere skatter og frihandel. En medisin som siden Berlin-murens fall har trukket flere hundre millioner mennesker ut av ekstrem fattigdom, styrket nye demokratier og ført til mer velstand for flere. Dersom det er dette Obama ønsker å endre, så kan han beholde politikken sin for min del.

Politikere på venstresida verden over bruker finanskrisen som unnskyldning for å ville innføre strengere reguleringer av finansmarkedet, beskytte lokale næringsinteresser og begrense frihandel. En politikk som i beste fall fører til økonomisk stagnasjon, mindre konkurranse og mindre åpenhet. De som vil merke dette er verdens fattigste.

Politikere på venstresida bruker finanskrisen som unnskyldning for å ville innføre strengere reguleringer av finansmarkedet.

McCain har vært en av de klareste frihandelstilhengerne i Kongressen. Han er for en dynamisk markedsøkonomi og for å stimulere økonomien gjennom skattelette og bedriftsvennlige reguleringer av markedet. Finanskrisen har ikke vist oss at vi trenger mer regulering av markedet, men at man har behov for en annen type regulering enn man har i dag. McCain foreslo faktisk dette i forhold til de to store statlige institusjonene, Fannie Mae og Freddie Mac, men ble nedstemt. Også med stemmer fra Demokratene.

Mens Obama har lovet mer fordeling gjennom økte offentlige utgifter, er McCain fiskal konservativ. Han har derfor stemt imot flere av utgiftsøkningene som Bush-administrasjonen har gått inn for. Begge kandidatene arver et rekordstort budsjettunderskudd og en kriserammet økonomi. At USA har ryggrad til å stå krisen gjennom er udiskutabelt, men hvor lang tid det vil gå før økonomien er i balanse og grunnlaget for økt økonomisk vekst er til stede, vil være avhengig av hvilke betingelser som legges til grunn for å få fart på økonomien igjen. En endring mot mer reguleringer, økte skatter og proteksjonisme er det siste USA og verdensøkonomien trenger. Obama - keep the change!

Les også: Derfor bør Obama vinne

Krig og fred og sånn

Når Obama sier at han, uten forbehold, er villig til å sette seg ned og føre en dialog med verdens diktatorer, så er det jo som å høre Jonas Gahr Støre. Det betyr at lederne for verdens verste regimer skal få lov til å diktere premissene og forutsetningene for dialogen. Regimer som støtter terror og terrorister verden over vil teste Obamas uforbeholdenhet og vilje til dialog. Så spørs det hva det amerikanske folk vil mene om en president som ikke slår tilbake dersom amerikanske mål blir angrepet og liv går tapt.

De som kritiserer USA for å være verdenspoliti har sjelden noen gode alternativer å komme opp med.

De som kritiserer USA for å være verdenspoliti, har sjelden noen gode alternativer å komme opp med. Mens europeiske land, Norge inkludert, har bygget ned sine forsvar, har man forventet at USA skal stille opp. Med et gjennombyråkratisert og handlingslammet FN, skal man bare være glad for at det er USA - og ingen andre - som er verdens ledende militærmakt.

John McCain har vært forbilledlig klar i sin utenrikspolitikk, og mener at fred og frihet sikres best gjennom overlegen militær styrke og evne til å forsvare egne interesser. Han er selvsagt ikke motstander av dialog, og vil legge vekt på samarbeid og allianser. Da Russland gikk inn i Sør-Ossetia var McCain klar og tydelig i sin støtte til Georgia. Etter å ha levert noen vage formuleringer til å begynne med, kom Obama tuslende etter. Selv om Obama blir sett på som en fredsdue i Europa, så kan mange komme til å bli overrasket. Når virkeligheten kaller, så vil Obama måtte svare. Men hvilket svar vil Europa gi når han spør, og det vil han, om større bidrag for å vinne krigen i Afghanistan?

The Maverick & the hockey mom

John McCain er kjent for sin uavhengighet, anstendighet og evne til å krysse partigrensene for å samarbeide om politiske løsninger. Da han valgte Sarah Palin som sin visepresidentkandidat var det for å styrke posisjonen som «anti-establishment», noen utenfra som skulle inn og rydde opp i Washington.

Sjarmerende som hun kan fremstå, så er det allikevel litt naivt å tro at man kan slippe unna med lettvintheter som "I can se Russia from my house".

Undertegnede fikk hevede øyenbryn, men USA-kred i redaksjonen, da hun tippet Palin flere timer før navnet ble offentliggjort. Et ukjent navn for de aller fleste, men Alaska-guvernøren hadde rykte på seg å være en tøff korrupsjonsjeger som ryddet opp i byråkrati og økonomi, og ikke var redd for å stå opp i mot guttenklubben Grei - også i eget parti. Kritikken mot henne har først og fremst vært den samme som mot Obama - manglende erfaring og svak på utenrikspolitikk. Dette er dog en større mangel hos en faktisk president, enn mot en visepresident som tross alt må følge presidentens linje. Men sjarmerende som hun kan fremstå, så er det allikevel litt naivt å tro at man kan slippe unna med lettvintheter som «I can se Russia from my house» når man påpeker manglende utenrikspolitisk erfaring.

Det er fortsatt usikkert om hvordan Palin-effekten egentlig har slått ut. Det virker som om hun har klart å skape engasjement og begeistring hos den store gruppen av republikanske kjernevelgere - hvorav mange var skeptiske til den uavhengige John McCain. At hun er kristen og motstander av abort teller ikke negativt i USA. Og som visepresident er det uansett lite sannsynlig at hun kan gjennomføre endringer som påvirker både religionsundervisning eller det som i dag er en verdens mest liberale abortlover. Dermed er hennes støtte til frihandel, markedsøkonomi, lavere skatt og å rydde opp i «the establishment» langt viktigere.

Vinner han?

En mann med McCains historie, en sann krigshelt som er rettskaffen, varm og har stor personlig integritet er ikke mindre inspirerende.

I skrivende stund leder fortsatt Barack Obama på de fleste målinger som er gjort den siste uken. John McCain har begynt å hale innpå i enkelte delstater, men det spørs om det ikke er for lite og for sent. På en måte så vil jeg være glad for å slippe å diskutere hvor dumme, rasistiske og ignorante amerikanerne er med nordmenn som knapt kan navnet på, og i hvert fall ikke hovedstedene i, de forente amerikanske stater, men håner amerikanere som ikke vet at Oslo er hovedstaden i et land med 4,5 millioner innbyggere som knapt nok har stortingsrepresentanter med innvandringsbakgrunn.

Vinner Obama så er det en historisk seier som virkelig understreker USA som mulighetslandet, der du kan være sønn av en kenyansk geitegjeter og bli valgt til lederen av den frie verden. Men selv om han, mot formodning, skulle tape, så har han gitt mot til å håpe og vist at den amerikanske drømmen fortsatt lever i beste velgående i mulighetslandet.

At USA kan få den første kvinnelige visepresidenten med McCain er ikke mindre historisk. En mann med McCains historie, en sann krigshelt som er rettskaffen, varm og har stor personlig integritet, er ikke mindre inspirerende. At USA, og verden, ville vært best tjent med McCains dynamiske politikk er jeg helt overbevist om.

På valgvaken natt til onsdag vil jeg derfor kunne stolt observeres med en stor McCain/Palin-button. Men jeg vil smile like bredt uansett hvilken vei det vipper.

Les alt om presidentvalget i ABC Nyheter.

Følg nyhetene, oppdateringene, reportasjene og kommentarene fra presidentvalget i USA på ABC Nyheter gjennom hele natten.


Mer om Presidentvalget i USA finner du på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 Skiskyting: Politiaksjon mot Russlands VM-tropp09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24 1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23 Norges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57 Syrisk Idlib-angrep fordømmes12:56 Mann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43 Har gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16 Thailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12 USA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10 Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08 Tidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter
Siste nytt
16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportSkiskyting: Politiaksjon mot Russlands VM-tropp09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24Penger1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23SportNorges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57VerdenSyrisk Idlib-angrep fordømmes12:56NorgeMann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43SportHar gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16PolitikkThailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12VerdenUSA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10VerdenAngrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08NorgeTidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus