- Hun var en stille helt

FAMILIE: Barack Obama (midten) med besteforeldrene Stanley og Madelyn Dunham. Foto:Scanpix
 FAMILIE: Barack Obama (midten) med besteforeldrene Stanley og Madelyn Dunham. Foto:Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPresidentkandidat Barack Obama opplyste mandag at hans bestemor Madelyn Dunham er død, bare vel en uke etter at han avbrøt valgkampen for å se henne en siste gang på Hawaii.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 86 år gamle damen fikk dermed ikke oppleve resultatet av presidentvalget tirsdag, der hennes barnebarn kan bli USAs første svarte president.

Noen timer etter dødsfallet ble kjent, snakket Obama om sin bestemor i North Carolina.

- Hun var blant de mange stille helter som vi har i hele Amerika. Helter som ikke er berømte , som ikke har sine navn i avisene. De jobber hardt hver dag for å passe på fine familier, sine barn. De er ikke interessert i medienes søkelys. I denne folkemengden er det som er slik, sa Obama.

Den demokratiske presidentkandidaten var svært beveget, og måtte stoppe opp da han beskrev bestemora.

Så fortsette han:

- Vi kan bringe endringen som skal til for å gjøre ære på alt de har ofret, sa en sterkt følelsladet Obama.

Viktig person for Obama

Dunham spilte en stor rolle i Obamas oppvekst fra han var ti år da hans mor arbeidet i Indonesia. Presidentkandidaten tok en følelsesladet avskjed med bestemoren på en 22 timers tur til Hawaii 23.-24. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama beskrev bestemoren som en av sine «helter», og i sin selvbiografi «Dreams of my Father» forteller han om hvor viktig hun var for ham i oppveksten.

Obama fortalte CBS at han bestemte seg for å ta turen til Hawaii enda han måtte avlyse flere viktige valgkampmøter i innspurten, fordi han kom for sent da moren døde.

Obamas mor døde 52 år gammel i 1995, og den gang rakk han ikke hjem før hun døde.

Fryktet hun ville dø

- Jeg vil være sikker på at jeg får en sjanse til å sitte ned og prate med henne, sa Obama før han dro til Hawaii.

Da Obama dro hjem for å besøke bestemoren, sa han at hun fryktet at hun ville dø før presidentvalgkampen var over. Den frykten ble dessverre en realitet.

Presidentkandidaten er inne i den siste sluttspurten av sin kampanje. Det er uklart om han vil fortsette den som planlagt, eller om noen av dagens valgmøter vil bli avlyst.

Barack Obama bodde hos besteforeldrene Madelyn og Stanley Dunham i flere år av oppveksten mens moren hans bodde i Indonesia.