Bilsalget i USA i fritt fall

Bilsalget stuper i USA. Foto: Scanpix.
 Bilsalget stuper i USA. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBilsalget i USA i oktober var nesten i fritt fall, viser tall som ble lagt fram mandag. Et institutt som måler aktiviteten i USAs industri, melder om tilbakegang i industriproduksjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene for bilprodusenten General Motors slo ned nærmest som en bombe. GM meldte om en tilbakegang på katastrofale 45 prosent i oktober.

– Markedet har vært i tilbakegang i tre år, men i oktober har vi opplevd en dramatisk nedgang, sa GMs nestsjef Mark LaNeve. Han viste særlig til krisen i bank- og kredittnæringen som årsak til at folk ikke kjøper biler lenger.

– Verste siden 2. verdenskrig

LaNeve sa også at korrigert for befolkningsveksten var tallene for oktober «trolig den verste måneden siden andre verdenskrig».

Bilprodusenten Ford meldte mandag om 30 prosent nedgang i salget i oktober, mens den japanske produsenten Toyota slapp unna med en samlet nedgang på 23 prosent. Toyota hadde også et par modeller som økte salget.

Ifølge LaNeve er bilindustrien helt avhengig av at folk har tilgang til finansiering hos bankene, og at tilbakegangen vil fortsette til kredittinstitusjonene igjen fungerer normalt og folks tillit til USAs økonomi er gjenopprettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Laveste på 26 år

Ifølge Institute for Supply Management er industrivirksomheten som er registrert i oktober den laveste på 26 år. Den var også langt lavere enn hva eksperter på Wall Street hadde spådd, og nyhetsbyrået AP betegner nedgangen som «dramatisk».

Instituttet opererer med en målestokk der 50 eller mer betyr industriell vekst, mens tall under betyr nedgang.

Tallet for oktober blir av instituttet satt til 38,9, som er det laveste siden september 1982. Tallet for september var 43,5, og eksperter hadde spådd et tall for oktober på 41,5. (©NTB)