Solid støtte for Island-hjelp

Godt nytt fra Norge for Islands statsminister Geir Haarde,. Foto: Scanpix.
Godt nytt fra Norge for Islands statsminister Geir Haarde,. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStortinget slutter entusiastisk opp om lånehjelpen til Island, selv om faren er til stede for at milliardene aldri betales tilbake.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er alltid en viss risiko ved denne typen lån, men det er naturlig å stille opp for et broderfolk. Vi gir regjeringen full ryggdekning i denne saken, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til NTB.

Sp-leder Liv Signe Navarsete som mandag uttalte seg om saken på vegne av regjeringen, sier Norge glad for å kunne hjelpe. Hun frykter ikke at pengene går tapt.

– Dette er lån, inntil det motsatte er bevist. Vi er såpass optimistiske at vi regner med at Island vil evne å få sin økonomi på fote igjen, sier hun.

Får støtte

Den islandske sentralbanken sendte Norges Bank en forespørsel om hjelp for en drøy uke siden. Etter det NTB forstår ba islendingene om utvidet kredittilgang og et nytt langsiktig lån.

– De har fått det de ba om, sier Navarsete

Valutabytteavtalen som Island inngikk med de skandinaviske sentralbanker i mai, utløper i utgangspunktet ved nyttår, men er nå utvidet til å gjelde hele 2009. Avtalen har en ramme på 500 millioner euro eller 4,2 milliarder norske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norges Bank tilbyr i tillegg et langsiktig lån med en løpetid på 4-5 år, forutsatt at det gis statsgaranti. Også dette lånet har en ramme på 4,2 milliarder, sier Navarsete.

Kravet om statsgaranti vil etter alt å dømme få full tilslutning, når regjeringen med det første legger fram en proposisjon for Stortinget. For hjelp til Island får rungende støtte av samtlige partier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blod er tjukkere enn vann. Å hjelpe Island i en vanskelig situasjon gir kraftig gjenklang i hele folket. Det er mye følelser i sving, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

– Varmer

– Jeg er imponert over den solide støtte vi har fått fra Norge og det norske folk den siste tiden. Det har varmet meg og mine landsmenn, sier Islands statsminister Geir Haarde.

Han har tidligere gjort det klart at Island ber om lån, og ikke gaver. Mandag gjentok han at pengene Island låner, vil bli betalt tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Island har gode framtidsutsikter med en solid energisektor, gode fiskeriressurser og over 400.000 turister årlig. Vi vil raskt klare å gjenreise vår økonomi, når vi etter hvert får IMF-avtalen på plass, sier Haarde.

Den islandske statsministeren er i åpen disputt med Storbritannia, og har nå bedt Norge om å hjelp til å løse flokene. Stridens kjerne er hvor mye den islandske regjeringen hefter for av britiske sparepenger, som gikk tapt da Islands tre største banker gikk over ende.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge vil stille opp dersom Island og Storbritannia ber om hjelp til å tilrettelegge for samtaler.

Frykter ikke Russland

Støre var mandag i Reykjavik, der han presenterte det norske lånetilbudet for islendingene.

– Island setter stor pris på omfanget av lånene og det faktum at vi kom med dette tilbudet så vidt raskt. Det legger føringer for andre eventuelle bidragsytere, sier Støre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein sier den norske støtten er viktig også realpolitisk, ved at man demmer opp for russisk innflytelse i nordområdene.

– Når Russland er kommet på banen med tilbud om å hjelpe, er det innlysende at Norge må støtte opp om Island. Denne saken har en politisk dimensjon som er viktig i et nordområdeperspektiv, sier han.

Island har allerede innledet låneforhandlinger med Russland, noe Støre tar med knusende ro.

– Island er viktig for den norske nordområdesatsingen, men jeg ser det ikke som negativt at Russland også kan komme til å bidra, på linje med andre land, sier han. (©NTB)