Obama forbereder overtakelse

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama ankommer et valgkampmøte i Ohio 2. november. Foto: Scanpix/AFP.
Demokratenes presidentkandidat Barack Obama ankommer et valgkampmøte i Ohio 2. november. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEnstemmige meningsmålinger gjør at demokratene forbereder seg på å overta regjeringsmakten i Washington. Bare John McCain håper på å kunne «ta en Truman».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er blitt enda mer sannsynlig i helgen at det går mot seier for Barack Obama og hans demokratiske parti i det amerikanske presidentvalget førstkommende tirsdag.

CNNs gjennomsnitt av de viktigste meningsmålingene tyder på at Obama kan få 51 prosent av stemmene mot republikanernes John McCains 44 prosent, mens seks prosent ennå ikke har gjort seg opp en mening. Enda viktigere er at det ikke ser ut til å være mulig for McCain å ta igjen ledelsen Obama har i de viktigste delstatene. CNNs antagelser er at Obama leder klart i delstater som gir ham 291 valgmannsstemmer mot McCains 157, mens det er 90 valgmannsstemmer igjen i delstater hvor kappløpet er så jevnt at CNN ikke tør anslå utfallet. Selv om McCain skulle vinne alle de resterende 90 valgmannsstemmene, vil han ikke nå opp i de 270 valgmannsstemmene som er nødvendig for å vinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enstemmige eksperter

To unge kenyanske kvinner fester Obama-buttons i Nairobi. Obamas besteforeldre er kenyanske. Foto: Scanpix/EPA.To unge kenyanske kvinner fester Obama-buttons i Nairobi. Obamas besteforeldre er kenyanske. Foto: Scanpix/EPA.

Det har ført til at de politiske ekspertene her er enstemmige i sine antagelser om at USAs neste president heter Barack Obama. En av de vanligvis nøkterne politiske ekspertene, CNNs David Gergen, som har vært høytstående medarbeider for de tre republikanske presidentene Richard Nixon, Gerald Ford og Ronald Reagan og den demokratiske presidenten Bill Clinton, mener at Barack Obama vil oppnå ca 338 valgmannsstemmer. Selv om det skulle bli noen færre, vil det ifølge Gergen ikke ende under de nødvendige 270 for Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke er det registrert noen vesentlig endring i utviklingen i meningsmålingene de siste dagene, slik at det ikke er sannsynlig at tendensen vil endre seg. Selv en TV-reklame fra nominasjonskampen hvor Hillary Clinton kritiserer Obama og sier at han er for uerfaren, synes å ha noen effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Mac is Back»

Bare McCain og hans medarbeidere nekter å gi opp håpet. «Mac is Back» sier McCain og husker hvordan president Harry Truman overrasket hele verden i 1948. Meningsmålingene viste at Thomas Dewey ville vinne, men Truman overrasket dem alle. Det ønsker McCain også å gjøre, og han har langt fra gitt opp.

Dagens politiske eksperter mener at moderne meningsmålinger er langt mer nøyaktige enn de var i 1948. De er derfor nå mindre interesserte i å spekulere over hvem som vil vinne, og mer over hvem Obama vil invitere inn i regjeringen. Obama vil naturlig nok ikke spekulere i navn før han er valgt, men han har ikke utelukket at han kan tenke seg å ha også republikanere i regjeringen. Ett tips er at han vil forsøke å beholde forsvarsminister Bob Gates, for å understreke at det ikke er stor forskjell mellom Obamas syn på utviklingen i Irak og den politikken som Bush-regjeringen etter hvert har inntatt overfor Irak med en vel forberedt tilbaketrekning av amerikanske styrker så snart det er forsvarlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Colin Powell

Den tidligere amerikanske utenriksministeren Colin Powell har gitt sin støtte til Obama. Foto: Scanpix/Reuters.Den tidligere amerikanske utenriksministeren Colin Powell har gitt sin støtte til Obama. Foto: Scanpix/Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen velkjent republikaner som støtter Obama, er general Colin Powell, som var utenriksminister i Bush-regjeringen. Obamas egen utenrikspolitiske rådgiver Susan Rice som i øyeblikket har permisjon fra det utenrikspolitiske instituttet Brooking Institution for å arbeide med Obama, er en klar kandidat til utenriksministerstillingen. Enda en kjent utenrikspolitisk ekspert og høyt rangert diplomat som arbeider med Obama, er Richard Holbrooke, som var FN-ambassadør på slutten av Clintons presidentperiode.

Uansett hvem Obama skulle velge som sine mest framstående medarbeidere, har han gjort det klart at han ønsker en så rask overgang som mulig. Han har allerede etablert en overgangsgruppe som skal sikre en mest mulig knirkefri overgang fra den republikanske Bush-regjeringen til den demokratiske Obama-regjeringen. Lederen for overgangsgruppa er John Podesta, som var stabssjef i Det hvite hus under Bill Clinton. Podesta var allerede i arbeid før finanskrisen kom i september, og han har særlig arbeidet med problemstillinger rundt amerikansk økonomi.

Obama har lenge balansert på slakk line for å være best mulig forberedt, samtidig som han ikke må oppfattes som at han har tatt seieren på forskudd. McCains reaksjon på at en overgangsgruppe allerede er i gang, er at «Obama har allerede begynt å måle gardinene i Det hvite hus».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanskrisen viktigste sak

Republikanernes presidentkandidat John McCain. Foto: Scanpix/AFP.Republikanernes presidentkandidat John McCain. Foto: Scanpix/AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanskrisen og de økonomiske konsekvensene den har fått for alle amerikanerne er den viktigste enkeltsaken som kan hjelpe Obama til makten. Han lå omtrent likt med McCain de siste par ukene før finanskrisen, og effekten av Sarah Palins friske innhopp som visepresidentkandidat hadde gitt McCain en høyt tiltrengt vitamininnsprøytning. Men så kom krisen, og velgerne anklaget regjeringen og regjeringspartiet. Da var det naturlig å foretrekke at opposisjonspartiet demokratene skulle overta, og Obama viste seg som en kandidat som ville være bedre i stand til å lede landet enn det McCain ville være. McCain var dessuten uheldig med en uttalelse tidlig valgkampen, da han like før krisen kom sa at amerikansk økonomi fundamentalt er sunn, og at økonomi ikke er hans sterkeste side. Dette har Obama brukt mot ham for alt det har vært verdt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny meningsmåling viser at 57 prosent av de amerikanske velgerne mener at økonomien er den viktigste enkeltsaken den neste presidenten må gripe fatt i. De øvrige store enkeltsakene for den neste presidenten er krigen i Irak (som 13 prosent av velgerne mener er viktigst), mens 11 prosent mener at helsevesen og syketrygd er viktigst.

Stabilitet i økonomien

Selv mener Obama at det viktigste for ham vil være å sørge for stabilitet i amerikansk økonomi og forhindre at finanskrisen skal utvikle seg videre. Dette vil være en sak som presidenten må håndtere, selv om den på ingen måte er et resultat av en planlagt strategi fra presidentens side. Han må sørge for at finansinstitusjonene begynner å fungere igjen, og at den vanlige kvinne og mann skal bli mest mulig spart for konsekvensene av feilene som er begått I Wall Street. Han vil at regjeringen skal bevilge nok en redningspakke for å stabilisere økonomien, og så vil han innføre sterkere offentlig kontroll med finansinstitusjonene slik at en slik krise ikke skal kunne få utvikle seg igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det Obama også vil sette i gang med ganske umiddelbart, dersom han blir valgt, er å starte utviklingen av en amerikansk økonomi som skal være uavhengig av utenlandsk olje i løpet av 10 år. Han vil blant annet bygge biler som ikke skal bruke olje eller gass som drivstoff, og han vil skape fem millioner arbeidsplasser i ny industri for å erstatte mange av de arbeidsplassene som USA har mistet fordi tradisjonell amerikansk industri har tapt konkurransen mot utenlandsk industri.

Samtidig vil den neste presidenten starte prosessen med å bygge ned og trekke ut de amerikanske militære styrkene fra Irak.

Bare timer igjen

Nå er det bare timer igjen før valglokalene åpner tidlig tirsdag morgen, mens resultatene vil komme inn utover kvelden her på østkysten. På grunn av tidsforskjellen til vestkysten vil det trekke ut til 2200 – 2300 tirsdag kveld før det blir tale om noen avklaring, og da begynner det å bli onsdag morgen i Norge.

Så når Norge våkner til en ny dag onsdag den 5. november vil det sannsynlig være klart for Obama – hvis ikke noe uregelmessig har dukket opp i prosessen – eller at «Mack virkelig er back».