Obama forbereder overtakelse

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama ankommer et valgkampmøte i Ohio 2. november. Foto: Scanpix/AFP.
Demokratenes presidentkandidat Barack Obama ankommer et valgkampmøte i Ohio 2. november. Foto: Scanpix/AFP.

Enstemmige meningsmålinger gjør at demokratene forbereder seg på å overta regjeringsmakten i Washington. Bare John McCain håper på å kunne «ta en Truman».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er blitt enda mer sannsynlig i helgen at det går mot seier for Barack Obama og hans demokratiske parti i det amerikanske presidentvalget førstkommende tirsdag.

CNNs gjennomsnitt av de viktigste meningsmålingene tyder på at Obama kan få 51 prosent av stemmene mot republikanernes John McCains 44 prosent, mens seks prosent ennå ikke har gjort seg opp en mening. Enda viktigere er at det ikke ser ut til å være mulig for McCain å ta igjen ledelsen Obama har i de viktigste delstatene. CNNs antagelser er at Obama leder klart i delstater som gir ham 291 valgmannsstemmer mot McCains 157, mens det er 90 valgmannsstemmer igjen i delstater hvor kappløpet er så jevnt at CNN ikke tør anslå utfallet. Selv om McCain skulle vinne alle de resterende 90 valgmannsstemmene, vil han ikke nå opp i de 270 valgmannsstemmene som er nødvendig for å vinne.

Enstemmige eksperter

To unge kenyanske kvinner fester Obama-buttons i Nairobi. Obamas besteforeldre er kenyanske. Foto: Scanpix/EPA.To unge kenyanske kvinner fester Obama-buttons i Nairobi. Obamas besteforeldre er kenyanske. Foto: Scanpix/EPA.

Det har ført til at de politiske ekspertene her er enstemmige i sine antagelser om at USAs neste president heter Barack Obama. En av de vanligvis nøkterne politiske ekspertene, CNNs David Gergen, som har vært høytstående medarbeider for de tre republikanske presidentene Richard Nixon, Gerald Ford og Ronald Reagan og den demokratiske presidenten Bill Clinton, mener at Barack Obama vil oppnå ca 338 valgmannsstemmer. Selv om det skulle bli noen færre, vil det ifølge Gergen ikke ende under de nødvendige 270 for Obama.

Heller ikke er det registrert noen vesentlig endring i utviklingen i meningsmålingene de siste dagene, slik at det ikke er sannsynlig at tendensen vil endre seg. Selv en TV-reklame fra nominasjonskampen hvor Hillary Clinton kritiserer Obama og sier at han er for uerfaren, synes å ha noen effekt.

«Mac is Back»

Bare McCain og hans medarbeidere nekter å gi opp håpet. «Mac is Back» sier McCain og husker hvordan president Harry Truman overrasket hele verden i 1948. Meningsmålingene viste at Thomas Dewey ville vinne, men Truman overrasket dem alle. Det ønsker McCain også å gjøre, og han har langt fra gitt opp.

Dagens politiske eksperter mener at moderne meningsmålinger er langt mer nøyaktige enn de var i 1948. De er derfor nå mindre interesserte i å spekulere over hvem som vil vinne, og mer over hvem Obama vil invitere inn i regjeringen. Obama vil naturlig nok ikke spekulere i navn før han er valgt, men han har ikke utelukket at han kan tenke seg å ha også republikanere i regjeringen. Ett tips er at han vil forsøke å beholde forsvarsminister Bob Gates, for å understreke at det ikke er stor forskjell mellom Obamas syn på utviklingen i Irak og den politikken som Bush-regjeringen etter hvert har inntatt overfor Irak med en vel forberedt tilbaketrekning av amerikanske styrker så snart det er forsvarlig.

Colin Powell

Den tidligere amerikanske utenriksministeren Colin Powell har gitt sin støtte til Obama. Foto: Scanpix/Reuters.Den tidligere amerikanske utenriksministeren Colin Powell har gitt sin støtte til Obama. Foto: Scanpix/Reuters.

En annen velkjent republikaner som støtter Obama, er general Colin Powell, som var utenriksminister i Bush-regjeringen. Obamas egen utenrikspolitiske rådgiver Susan Rice som i øyeblikket har permisjon fra det utenrikspolitiske instituttet Brooking Institution for å arbeide med Obama, er en klar kandidat til utenriksministerstillingen. Enda en kjent utenrikspolitisk ekspert og høyt rangert diplomat som arbeider med Obama, er Richard Holbrooke, som var FN-ambassadør på slutten av Clintons presidentperiode.

Uansett hvem Obama skulle velge som sine mest framstående medarbeidere, har han gjort det klart at han ønsker en så rask overgang som mulig. Han har allerede etablert en overgangsgruppe som skal sikre en mest mulig knirkefri overgang fra den republikanske Bush-regjeringen til den demokratiske Obama-regjeringen. Lederen for overgangsgruppa er John Podesta, som var stabssjef i Det hvite hus under Bill Clinton. Podesta var allerede i arbeid før finanskrisen kom i september, og han har særlig arbeidet med problemstillinger rundt amerikansk økonomi.

Obama har lenge balansert på slakk line for å være best mulig forberedt, samtidig som han ikke må oppfattes som at han har tatt seieren på forskudd. McCains reaksjon på at en overgangsgruppe allerede er i gang, er at «Obama har allerede begynt å måle gardinene i Det hvite hus».

Finanskrisen viktigste sak

Republikanernes presidentkandidat John McCain. Foto: Scanpix/AFP.Republikanernes presidentkandidat John McCain. Foto: Scanpix/AFP.

Finanskrisen og de økonomiske konsekvensene den har fått for alle amerikanerne er den viktigste enkeltsaken som kan hjelpe Obama til makten. Han lå omtrent likt med McCain de siste par ukene før finanskrisen, og effekten av Sarah Palins friske innhopp som visepresidentkandidat hadde gitt McCain en høyt tiltrengt vitamininnsprøytning. Men så kom krisen, og velgerne anklaget regjeringen og regjeringspartiet. Da var det naturlig å foretrekke at opposisjonspartiet demokratene skulle overta, og Obama viste seg som en kandidat som ville være bedre i stand til å lede landet enn det McCain ville være. McCain var dessuten uheldig med en uttalelse tidlig valgkampen, da han like før krisen kom sa at amerikansk økonomi fundamentalt er sunn, og at økonomi ikke er hans sterkeste side. Dette har Obama brukt mot ham for alt det har vært verdt.

En ny meningsmåling viser at 57 prosent av de amerikanske velgerne mener at økonomien er den viktigste enkeltsaken den neste presidenten må gripe fatt i. De øvrige store enkeltsakene for den neste presidenten er krigen i Irak (som 13 prosent av velgerne mener er viktigst), mens 11 prosent mener at helsevesen og syketrygd er viktigst.

Stabilitet i økonomien

Selv mener Obama at det viktigste for ham vil være å sørge for stabilitet i amerikansk økonomi og forhindre at finanskrisen skal utvikle seg videre. Dette vil være en sak som presidenten må håndtere, selv om den på ingen måte er et resultat av en planlagt strategi fra presidentens side. Han må sørge for at finansinstitusjonene begynner å fungere igjen, og at den vanlige kvinne og mann skal bli mest mulig spart for konsekvensene av feilene som er begått I Wall Street. Han vil at regjeringen skal bevilge nok en redningspakke for å stabilisere økonomien, og så vil han innføre sterkere offentlig kontroll med finansinstitusjonene slik at en slik krise ikke skal kunne få utvikle seg igjen.

Det Obama også vil sette i gang med ganske umiddelbart, dersom han blir valgt, er å starte utviklingen av en amerikansk økonomi som skal være uavhengig av utenlandsk olje i løpet av 10 år. Han vil blant annet bygge biler som ikke skal bruke olje eller gass som drivstoff, og han vil skape fem millioner arbeidsplasser i ny industri for å erstatte mange av de arbeidsplassene som USA har mistet fordi tradisjonell amerikansk industri har tapt konkurransen mot utenlandsk industri.

Samtidig vil den neste presidenten starte prosessen med å bygge ned og trekke ut de amerikanske militære styrkene fra Irak.

Bare timer igjen

Nå er det bare timer igjen før valglokalene åpner tidlig tirsdag morgen, mens resultatene vil komme inn utover kvelden her på østkysten. På grunn av tidsforskjellen til vestkysten vil det trekke ut til 2200 – 2300 tirsdag kveld før det blir tale om noen avklaring, og da begynner det å bli onsdag morgen i Norge.

Så når Norge våkner til en ny dag onsdag den 5. november vil det sannsynlig være klart for Obama – hvis ikke noe uregelmessig har dukket opp i prosessen – eller at «Mack virkelig er back».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:24 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03 IMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54 Lars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50 Laksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49 Per Sandberg åpner bar i Halden20:48 Solemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37 Vipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23 Norsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08 Arsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02 Syriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35 40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24 Google vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15 Internasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05 Sørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54 Rekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52 Ulv skutt i Trøndelag18:36 Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29 NRK droppet reprise av MGP-finalen17:58 Én viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41 Uvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39 Evakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28 Statkraft sier nei til havvind16:57 – Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35 Helnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17 Frp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48 Thingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43 Pål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28 – Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14 Voldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47 Tre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31 Marte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14 Kina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14 Kraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46 Taiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37 MGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02 Skip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35 EL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32 27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17 Fare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10 Sanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02 Ingen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24 Februar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07 LO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36 Ny rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12 Viken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54 Flere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53 To unge døde av influensa i Norge07:00 Bø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53 Uvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48 Tre biler brant på Bøler i Oslo06:01 Dette skjer i dag05:45 Libya igjen tema på politisk toppmøte05:42 Dette skjedde i natt04:32 Rødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07 70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58 Kina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36 Rakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22 Cruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17 Trenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33 IOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46 To personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08 Minst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08 Gutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41 Mann skutt og drept i Linköping00:14 Tre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56 Nederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48 Ulrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37 Mange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin23:33 Friski: Killi nær pallen i Calgary23:15 Sævik og PSG til semifinale i cupen23:05 Kulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde22:56 Møre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet22:56 Viktig Hertha-seier tross Jarstein-blemme22:25 Omstridt russisk kunstner pågrepet i Paris22:00 Kristin Husøy og Ulrikke Brandstorp kjemper om å vinne MGP-finalen21:58 Aleesamis Amiens sikret uavgjort på overtid mot PSG – etter å ha ledet 3-021:52 Ringen beste norske i Iron Mountain med 7.-plass21:40 Fire artister et skritt videre i MGP-finalen21:38 Voronina vant 5000 meter med verdensrekord, sterk pers for Haugen21:35 Omsorgsarbeidere tiltalt for grovt tyveri og bedrageri mot pleietrengende21:08 Mange sivile drept i saudiarabisk angrep i Jemen21:00 Storhamar påførte seriemesteren sjeldent tap
Siste nytt
22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:24SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen21:03VerdenIMF: Det nye koronaviruset kan påvirke global vekst20:54SportLars Helge Birkeland vant jaktstarten i IBU-cupen20:50SportLaksevåg seriemester i bordtennis uten poengtap20:49NorgePer Sandberg åpner bar i Halden20:48SportSolemdal tatt inn på landslaget før 15-kilometeren i VM20:37SportVipers vant for 18. gang på rad i eliteserien20:23VerdenNorsk kvinne alvorlig skadd i Etiopia20:08SportArsenal-show etter pause sikret seier over Newcastle20:02VerdenSyriske styrker rykker fram i Idlib og Aleppo19:35Verden40 amerikanske cruisepassasjerer virussmittet19:24VerdenGoogle vil betale franske aviser for kvalitetsjournalistikk19:15NorgeInternasjonalt etterlyst ransmistenkt pågrepet ved en tilfeldighet i Troms19:05SportSørloth fikk nedsatt karantene og scoret da Trabzonspor vant toppoppgjør18:54VerdenRekordstort kokainbeslag i Costa Rica18:52NorgeUlv skutt i Trøndelag18:36VerdenMinst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo18:29KulturNRK droppet reprise av MGP-finalen17:58VerdenÉn viktig ting skiller Thunberg-opprøret fra tidligere bevegelser – følelser17:41VerdenUvær i Danmark – fireåring livstruende skadd17:39Helse og livsstilEvakuering av virusfaste amerikanske cruisepassasjerer er i gang17:28NorgeStatkraft sier nei til havvind16:57Verden– Jo mer naturlig vi kan gjøre ting, jo bedre er det for insekter og fugler16:35SportHelnorsk pall da Johaug vant enkelt: – Det ble litt kjedelig16:17Helse og livsstilFrp ber Oslo kommune kreve obligatorisk meslingvaksine15:48SportThingnes Bø tapte spurtduellen om jaktstartgullet i VM15:06SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic14:43SportPål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund14:28Politikk– Vi vedtok de nye fylkene vel vitende om at mange ikke ønsket det14:14VerdenVoldsomt uvær fører til livsfarlig flom i Storbritannia13:47NorgeTre menn pågrepet etter voldshendelse i Brumunddal13:31SportMarte Olsbu Røiseland tok VM-bronse13:14VerdenKina forbyr biltrafikk i Hubei-provinsen13:14SportKraft vant etter avlysning med Johansson i ledelsen12:46VerdenTaiwan rapporterer sitt første dødsfall som følge av covid-19-viruset12:37NorgeMGP-sjef: Uaktuelt med ny avstemning12:02NorgeSkip skadet sjøkabel i Oslofjorden11:35NorgeEL og IT Forbundet ber regjeringen vekte klima tyngre i offentlig innkjøp10:32Verden27 personer siktet for smugling av minst 100 kilo kokain i Danmark10:17VerdenFare for hungersnød etter ekstremtørke i Afrika10:10VerdenSanders i strupen på Bloomberg under partimiddag i Las Vegas10:02NorgeIngen mistanke om at noen er tatt av snøskred i Oppdal09:24NorgeFebruar – fortsatt en god måned for vinterferie09:07PengerLO-lederen: Økt ulikhet er som gift08:36NorgeNy rapport: Nye spisevaner hos oppdrettslaksen kan redusere klimautslipp08:12PolitikkViken og Troms og Finnmark: Folket vil la fylkene oppløse seg selv07:54VerdenFlere ledere har fått sparken i provinsen Hubei07:53Helse og livsstilTo unge døde av influensa i Norge07:00SportBø-brødrene i angrepsposisjon foran VM-jaktstarten06:53NorgeUvær fører til stengte veier, kansellerte ferger og isolering06:48NorgeTre biler brant på Bøler i Oslo06:01NorgeDette skjer i dag05:45VerdenLibya igjen tema på politisk toppmøte05:42NorgeDette skjedde i natt04:32NorgeRødt og MDG føler seg utestengt fra spørretimen04:07Verden70 flere virussmittede på cruiseskip i karantene03:58VerdenKina: Tallet på nye virussmittede går ned03:36VerdenRakettangrep nær USAs ambassade i Irak03:22VerdenCruiseselskap vil ha flere tester etter at passasjer testet positivt på covid-1903:17SportTrenerbytte hjalp ikke for Minnesota Wild – nytt tap på hjemmebane02:33SportIOCs og FC Barcelonas Twitter-kontoer hacket01:46NorgeTo personer pågrepet etter voldssak på Ringsaker01:08VerdenMinst 30 drepte i angrep mot landsbyer i Nigeria01:08NorgeGutt utsatt for vold og ran på buss i Oslo00:41VerdenMann skutt og drept i Linköping00:14NorgeTre meter høyt jordras over vei i Vaksdal23:56SportNederland vant VM-lagtempoen på verdensrekord, Norge sjanseløs i medaljekampen23:48NorgeUlrikke Brandstorp vant MGP-finalen etter stemmekrøll23:37VerdenMange ubesvarte spørsmål etter skyting i Berlin23:33SportFriski: Killi nær pallen i Calgary23:15SportSævik og PSG til semifinale i cupen23:05SportKulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde22:56NorgeMøre og Romsdal Høyre vil innføre lik pris på ferjer over hele landet22:56SportViktig Hertha-seier tross Jarstein-blemme22:25VerdenOmstridt russisk kunstner pågrepet i Paris22:00NorgeKristin Husøy og Ulrikke Brandstorp kjemper om å vinne MGP-finalen21:58SportAleesamis Amiens sikret uavgjort på overtid mot PSG – etter å ha ledet 3-021:52SportRingen beste norske i Iron Mountain med 7.-plass21:40NorgeFire artister et skritt videre i MGP-finalen21:38SportVoronina vant 5000 meter med verdensrekord, sterk pers for Haugen21:35NorgeOmsorgsarbeidere tiltalt for grovt tyveri og bedrageri mot pleietrengende21:08VerdenMange sivile drept i saudiarabisk angrep i Jemen21:00SportStorhamar påførte seriemesteren sjeldent tap
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus