Underholdende valgdistrikter

<p class="hidden">Mange av 435 valgdistriktene til representantenes hus er politisk uinteressante, men noen distrikter er mer fargerike enn andre. Foto: Scanpix</p>
Mange av 435 valgdistriktene til representantenes hus er politisk uinteressante, men noen distrikter er mer fargerike enn andre. Foto: Scanpix

Republikanernes foretrukne kandidat i Staten Island døde for sikkerhets skyld av hjerteatakk i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om skribenten

Jon Henrik Gilhuus er president i foreningen Monticello Society - som blant annet har som oppgave å spre kunnskap om amerikanske forhold i Norge.

hjemmesidene deres kan du følge oppdaterte nyheter om den amerikanske valgkampen.

I tillegg til presidentvalget natt til onsdag 5. november norsk tid, foregår det mye annet snacks i USA i år for oss politiske nerder. Det skal blant annet velges 11 guvernører, 35 senatorer og alle 435 medlemmer av Representantenes Hus. I denne artikkelene fortsetter jeg å gjennomgå valget til Huset.

Representantenes Hus velges i sin helhet annethvert år, og har tradisjonelt vært det mest populistiske og mest polariserte kammeret. Medlemmene internt i de to partiene kommer fra svært forskjellige områder, og det kan være stor politisk forskjell på dem. Huset har ikke de samme kronglete reglene for avstemninger som det Senatet har, og filibusterregelen forsvant på 1840-tallet. Demokratene har i dag 236 mot 199 for Republikanerne. På grunn av at mange demokrater fortsatt er forholdsvis konservative, eller må stemme taktisk fordi de representerer konservative strøk, kan imidlertid ikke partiledelsen være sikre på å ha flertall. Med en økt majoritet etter årets valg håper de imidlertid å få ytterligere kontroll.

De aller fleste av de 435 distriktene er politisk uinteressante, enten fordi ett av partiene vil ha et uslåelig forsprang i velgermassen eller fordi det andre partiet stiller med for svak motstand. Andre distrikter er imidlertid svært jevne, og noen av dem har ganske fargerike kandidater. Det ventes at Demokratene kommer til å øke sitt forsprang med netto alt fra ti til tredve representanter, men de risikerer også å tape noen. Her kommer en kjapp analyse av noen av de viktigste eller mest underholdende distriktene i rekkefølge etter når statenes valglokale stenger natt til onsdag, norsk tid. Jeg presiserer at det er mange flere utsatte distrikter enn disse, en oversikt med de siste målingene finnes her.

03.00: Arizona, Colorado, Louisiana, Minnesota, New York.

John McCains hjemstat er ikke lenger så solid republikansk; en økt andel hispanics og flere unge, urbane velgere endrer sammensetningen i flere av statens 8 valgdistrikter, og Demokratene erobret to av dem i 2006, silk at det nå står 4-4. Høyst trolig tar de minst ett til i år, det 1. distriktet. Her finner vi Rick Renzi, som er under føderal tiltale for flere tilfeller av svindel. Hans erstatter er en erkekonservativ gruveeier som ikke akkurat har drevet noen strålende valgkamp, og Demokratene venter at deres delstatsrepresentant Ann Kirkpatrick skal vinne greit.

I Colorado tok Demokratene et sete forrige gang, men det klarte ikke å slå ut en av sine hatobjekter: Dypt verdikonservative Marilyn Musgrave. De klarte å presse henne ned på 46%, men siden en uavhengig kandidat tok en god del stemmer ble hun såvidt gjenvalgt. Dette er en stat som i likhet med Arizona har blitt mer demokratisk de siste årene.

Den ene halvparten er under vann, den andre halvparten er under tiltale. Louisiana har alltid vært en.. uhm... "spesiell" stat, politisk sett. For å si det rett ut er den et vanhellig sammensurium av korrupsjon, tøyelsesløs populisme og gutteklubben grei. Sleng på sterke religiøse og etniske skillelinjer, så er det duket for mye moro. Som en tidligere kongressmann sa om staten: Den ene halvparten er under vann, den andre halvparten er under tiltale.

Den mest "spesielle" politiker i staten for tiden er representant William Jefferson, i det 2. distrikt. Han er blitt filmet mens han mottok hundre tusen dollar i bestikkelser, og FBI fant nitti tusen i fryseren hans. Tidligere ansatte har vitnet om korrupsjon. Allikevel ble Jefferson renominert og gjenvalgt i 2006, og han kom på førsteplass i årets første nominasjonsrunde, dog med bare 25%. Pga orkanen Gustav er valgprosessen forsinket i Louisiana, så i noen distrikter er valget 4. november bare å regne som 2. runde av nominasjonen, selve valget foregår 6. desember. Dette er er tungt demokratisk distrikt som dekker mesteparten av New Orleans med et flertall svarte velgere, som ofte har en tendens til å slå ring om sine egne, og gjerne har et noe paranoid forhold til autoritetene (O.J. Simpson, noen?). Jeffersons konkurrent i 2. runde er tidligere nyhetsreporter Helena Moreno, som er hvit og derfor vil slite i dette distriktet, ukorrupt eller ikke.

Republikanerne klarte å holde det åpne setet i Minnesotas moderate 6. distrikt for to år siden, selv om de nominerte Michelle Bachmann, en erkekristen kandidat med munndiare. Hun så ut til å få gjenvalg i år, ikke minst fordi Demokratene slet med å samle inn penger lokalt. Etter et par meget uheldige uttalelser på TV hvor hun gikk langt i å antyde at gode, kristne patrioter ikke var Demokrater har imildertid pengene strømmet inn, og hun har sunket kraftig på målingene. Dette racet er fortsatt åpent, men som i Pennsylvanias 12. distrikt (se forrige artikkel) kan dette bli et politisk selvmord.

Republikanernes foretrukne kandidat døde for sikkerhets skyld av hjerteatakk i sommer. New York ga demokratene flere gevinster for to år siden, og partiet håper på et par til i år. Det sikreste setet er det 13. som stort sett omfatter Staten Island, det eneste republikanske distriktet i New York City. Sittende kongressmann Vito Fosella ble i løpet av året først tatt for fyllekjøring og deretter sto han frem med at han hadde fått barn med en elskerinne. Allikevel prøvde han å klore seg fast, men tok til slutt hintet og avsto fra gjenvalg. Republikanernes foretrukne kandidat, en søkkrik investor, døde for sikkerhets skyld av hjerteatakk i sommer, og de står igjen med en tidligere delstatsrepresentant Bob Straniere. Den demokratiske

kandidaten er bystyremedlem Mike McMahon har til og med fått støtte av flere lokale republikanere, andre har gitt støtte til en tredjekandidat fra Det Konservative Partiet.

04.00: Idaho

Idaho er muligens landets mest republikanske stat i presidentvalg og lokalpolitikk, men kompetente demokrater er faktisk konkurransedyktige her. Den republikanske representanten Bill Sali vant det åpne primærvalget i 1. distrikt for to år siden kun fordi en drøss mer moderate kandidater delte stemmene mellom seg, og han tok under 50% ved selve valget. Sali er meget omstridt lokalt; partiledelsen og flesteparten av de folkevalgte republikanerne anser ham som en vulgær dust, og mange vil trolig trekke et lettelsens sukk hvis forretningsmann Walt Minnick erobrer dette setet for Demokratene.

05.00: California

Demokratene har våte drømmer om at en demokratisk bølge skal gi dem flere gevinster i liberale California, men jeg tror de må nøye seg med 4. distrikt. John Doolittle ble innblandet i Abramoff-saken og tar ikke gjenvalg. Republikanerne trodde de hadde en stjernekandidat i Tom McClintock (som stilte som konservativt alternativ mot Schwarzenegger da han ble valgt i spesialvalget i 2003), men han har nesten gått tom for penger, og ligger fortsatt etter på målingene mot den tidligere politimannen Charlie Brown, som var nær ved å slå Doolittle for to år siden.

06.00: Alaska

Republikaneren Don Young har sittet i Huset siden 1973, og hjulpet sin hjemstat til å bli den mest subsidierte i landet i føderale dollar pr innbygger. Det har lenge vært misnøye med hans egenrådighet og mange mer prinsipielt anlagte republikanere mener han har vært vel rundhåndet med skattebetalernes penger. Han fikk kraftig konkurranse fra viseguvernør Sean Parnell (en nær alliert av Sarah Palin) i primærvalget, og ble renominert med bare et par hundre stemmers margin. Nå ligger han etter på målingene mot tidligere delstatsrepresentant Ethan Berkowitz. Alaska er i utgangspunktet en svært republikansk stat, men etikkproblemer, korrupsjon og maktmisbruk ser nå ut til å velte både Young og senator Stevens, som har sittet siden 1968.

Les også:

Pamper og horebukker

Kan få full kontrol i Senatet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:55 En tredje danske er smittet av viruset06:29 1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12 Dette skjer i dag06:11 USA melder om et tredje virustilfelle uten kjent årsak05:41 Dette skjedde i natt05:25 Bileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51 Mann knivdrept i Sverige04:29 Ny storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25 Hermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:49 Kvinne døde etter fallulykke i Oslo03:40 USA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08 Koronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset
Siste nytt
07:55VerdenEn tredje danske er smittet av viruset06:29Verden1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12NorgeDette skjer i dag06:11VerdenUSA melder om et tredje virustilfelle uten kjent årsak05:41NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeBileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51VerdenMann knivdrept i Sverige04:29SportNy storseier til Zuccarello og Minnesota Wild04:25NorgeHermstad vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten03:49NorgeKvinne døde etter fallulykke i Oslo03:40VerdenUSA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt03:08VerdenKoronavirus: Sør-Korea passerte Kina i antall nye smittede02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus