Kan valget bli stjålet?

ENTUSIASME OG INDUSTRI: Valgkampen for Barack Obama har også ført til en rekke småbedrifter, som denne mannen som selger egenproduserte Obama-luer. Foto: Hans Henrik Torgersen.
ENTUSIASME OG INDUSTRI: Valgkampen for Barack Obama har også ført til en rekke småbedrifter, som denne mannen som selger egenproduserte Obama-luer. Foto: Hans Henrik Torgersen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAmerikas øyne er rettet mot Ohio, og midt i hjertet av konflikten står to norske politikere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

CLEVELAND, OHIO (ABC Nyheter): Jurister og politikere står klare til å klage på alle valgresultater i Ohio, uansett hvilken vei resultatet kommer til å gå tirsdag. Noen frykter at firmaet ACORN, som er tilknyttet demokratene, har fått registrert en rekke velgere som ikke skulle vært på listene, mens andre frykter republikanerne i visse distrikter skal hindre en rekke legetime stemmegivere deltagelse i valget.

Får ikke tilgang

Sigvald Oppebøen Hansen (AP) og Olav Gunnar Ballo (SV) er utsendt fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) for å være valgobservatører nettopp i Ohio, og de er spente foran valgdagen.

Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) og Olav Gunnar Ballo (SV). Foto: Hans Henrik Torgersen.Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) og Olav Gunnar Ballo (SV). Foto: Hans Henrik Torgersen.

- Jeg har deltatt i en rekke slike valgobservasjoner, men da først og fremst i tidligere østblokkland. Paradoksalt nok er tilgangen for observatører ofte bedre der enn her, sier Sigvald Oppebøen Hansen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Loven i delstaten Ohio sier nemlig at ingen utenlandske, observatører eller andre, får tilgang til valglokalene. Dermed kan oppdraget med å observere hvordan valget foregår bli vanskelig.

- Hvis det er mulig prøver vi å observere hvordan valget går for seg. Men det kan hende at vi må få hjelp av ikke-statlige organisasjoner, advokater, her borte for å få til det. Vi skal uansett snakke med velgere og de som gjennomfører valget i den grad de vil det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Annerledes observasjon

OSSE utfører som kjent valgobservasjoner i stater der demokratiet ofte er nytt. Å passe på valget i USA er et helt annet spill, og man kan ikke regne med noen ensidig fordømmelse av valggjennomføringen fra de norske politikerne.

- Vi er cirka 100 observatører fra OSSE, og vi skal alle rundt omkring i USA. Vi to er de eneste som skal til Columbus. Dagen etter valget offentliggjør vi en felles pressemelding fra organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg regner med at hvis det er noen som opplever urettferdig behandling på valgdagen, så vil nok de ta kontakt med oss, sier Oppebøen Hansen.

100.000 stemmer avgjør

- Det er jo ekstremt jevn, som ved sist valg. Det betyr at hvis det skulle være mistanke om noen form for manipulering eller lignende, så kan det ha direkte innvirkning på resultatet her i Ohio, sammenlignet med andre stater der det kanskje ikke betyr så mye, sier Olav Gunnar Ballo til ABC Nyheter.

i 2004, da John Kerry og George Bush kjempet om seieren var differansen i Ohio på bare 2,1 prosent da alle stemmene var talt opp.

Bruce Springsteen møtte Barack Obama og familien i Cleveland søndag. Foto: Scanpix.Bruce Springsteen møtte Barack Obama og familien i Cleveland søndag. Foto: Scanpix.

Viktigheten av delstaten Ohio er utvilsom. Det sies det at ingen republikaner har vunnet presidentvalget uten å ta Ohio. Søndag kjempet begge kandidatene hardt om nettopp denne staten. Visepresidentkandidat Sarah Palin hadde en rekke folkemøter, mens Barack Obama gjennomførte tre store folkemøter. Det største fant sted i sentrum av Cleveland, der demokratenes kandidat blant annet fikk støtte fra selveste Bruce Springsteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste meningsmålingene for Ohio viser en knapp ledelse til John McCain med to prosent. Barack Obama får 45 prosents oppslutning, mot McCains 47. Fortsatt sier åtte prosent av de spurte at de ikke vet hvem de kommer til å stemme på, og dermed er det helt åpent om hvem som kommer til gå av med seieren.

Demokrat ansvarlig

Den personen som får det meste av skylden hvis noe går galt med valget i Ohio er delstatsminister Jennifer Brunner. Hun ble valgt i 2006, og en av hennes hovedoppgaver har vært å rydde opp i det rotet som fulgte presidentvalget i 2004.

Spesielt republikanerne har vært aggressive, og har gått til sak mot delstaten en rekke ganger. Den siste uken har partiet kjørt en radioreklame, der de stiller spørsmålet: Kan valget i Ohio bli stjålet?

Republikanernes hovedargument er at Brunner som demokrat har reformert systemet på en måte som gir Barack Obama en klar fordel. Brunner har mottatt en rekke truende telefoner og e-poster fra sinte republikanere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfallet i Ohio kan kommer til å avgjøres av en brøkdel av de 600.000 nyregistrerte velgerne. Spådommen sier at hele 80 prosent av de 8,3 millioner registrerte velgerne i Ohio kan komme til å avgi sin stemme innen tirsdag kveld. Til sammenligning ble valget i 2004 avgjort til fordel Bush med bare 118.000 stemmer. Dermed er alt klart for et spesielt spennende valg.

Se de siste meningsmålingene her.