Pensjonssmell for universitetene

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pForskningsmiljøene har oppdaget en skjult bombe på 600 millioner kroner i statsbudsjettet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Mats Rønning): Kutt og nedbemanning truer ved landets høyskoler og universiteter.

Regjeringen fikk ros fra fagmiljøene da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram i forrige måned. Bevilgningene økte med til sammen 1,6 milliarder kroner, og det såkalte hvileskjæret skulle rettes opp.

Men nå viser det seg at virkeligheten slett ikke er så lys som den framsto for noen uker siden. Uforutsette lønns- og pensjonskostnader spiser nemlig opp mye av de økte bevilgningene.

– Til sammen dreier det seg om rundt 600 millioner kroner. Vi er nødt til å få dette tilbakeført under budsjettbehandlingene i Stortinget eller senest i revidert nasjonalbudsjett, sier leder Jarle Aarbakke i Universitets- og høgskolerådet til NTB.

Pensjonsutgifter

Aarbakke som også er rektor ved Universitetet i Tromsø, sier det først og fremst er en kraftig økning i pensjonsutgiftene som skaper problemer. Vanligvis øker pensjonsutgiftenes andel av de totale budsjettene med under et halvt prosentpoeng fra ett år til et annet. Nå er økningen på nærmere 2 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I realiteten er det snakk 20 prosents økning i utgiftene til Statens Pensjonskasse. Dersom dette ikke rettes opp, må vi kutte i forskning for å skjerme undervisningen. Nedbemanning kan i verste fall bli resultatet, sier han.

UH-rådet hadde fredag et møte med forskningsminister Tora Aasland (SV), uten at det kom løfter om nye overføringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi har en god dialog med statsråden, og vi ble enige om å nedsette et utvalg som skal se nærmere på saken, sier Aarbakke.

Regjeringen fikk mye kritikk da den generelle bevilgningen til universiteter og høyskoler ble kuttet med 274 millioner kroner i 2007. Det såkalte hvileskjæret ble ikke rettet opp i statsbudsjettet for 2008, men i revidert nasjonalbudsjett i vår tok Aasland grep og lovet friske millioner.

– To hvileskjær

På Stortinget er Kristelig Folkeparti opprørt over pensjonssmellen. I en uttalelse fra landsstyret i partiet vises det til at forskningssektoren påføres to nye hvileskjær, dersom det ikke kommer friske penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om dette er en glipp fra regjeringen eller en ny bevisst nedprioritering, er egentlig likegyldig. Hovedsaken er at dette er veldig dramatisk, sier utdanningspolitisk talskvinne og nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, til NTB.

– Det vil være fryktelig trist om dette fører til nedbemanning ved landets utdannings- og forskningsinstitusjoner. Idet vi går inn i en nedgangstid med økende arbeidsledighet, er dette det siste vi trenger, sier hun.

Hun sier de første bekymringsmeldingene kom inn til henne 14 dager etter at statsbudsjettet ble lagt fram.

– Dette ble først oppdaget da man begynte å finregne på tallene, mens Aasland og regjeringen har sittet musestille. Nå forventer vi handling, sier hun.

Eriksen mener de rødgrønnes innsats for forskning og høyere utdanning gjennom tre år i regjering, står til stryk.

– Regjeringen fortjener knapt nok en ener på terningen. Selv ikke i oppgangstider klarte den å satse på forskning og høyere utdanning. I stedet ble sektoren påført dype kutt, sier hun. (©NTB)