Vil ha svar om arbeidsulykker

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOpposisjonen krever en orientering om de 13 dødsfallene i arbeidsulykker ved et statseid norsk selskap i Chile og India.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SN Power eies av Statkraft og Norfund, og står for noen av Norges største og mest omtalte miljøprosjekter i fattige land. Opposisjonen på Stortinget reagerer med forferdelse på nyheten om de mange dødsfallene i forbindelse med SN Powers virksomhet.

Vil svare

– Hvordan kan regjeringen ha sittet rolig og sett på at dette har skjedd? sier KrFs Ingebrigt Sørfonn i næringskomiteen på Stortinget til Aftenposten.no.

– Dette er en situasjon som ikke kan fortsette. Jeg forventer et tydelig og klart svar fra Erik Solheim eller Sylvia Brustad om hvordan de vil rydde opp, sier han.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim bekrefter overfor Aftenposten at han kommer til å svare på opposisjonens spørsmål om saken.

SN Power understreker at det ikke alltid har vært like lett å få gjennomført sikkerhetstiltak i praksis ved anleggene i India og Chile. Etter flere dødsfall vurderte styret i SN Power om de skulle trekke seg ut av et vannkraftprosjekt i India.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De valgte å bli for å bidra til å bedre sikkerheten, sier tidligere styreleder Kjell Roland.

Trafikkulykker

De 13 dødsfallene har flere årsaker: Trafikkulykker på anleggsveiene, jordras eller skred på anleggsområdene, tunnelarbeidsulykker og ulykker under bygging av anleggsveier, skriver Aftenposten.

– Jeg synes dette er forferdelig, og veldig beklagelig. Vi er svært nær prosjektene og menneskene vi arbeider med, og dette bekymrer oss veldig, sier administrerende direktør i SN Power Øistein Andresen.

Han sier selskapet gjør alt for å unngå flere ulykker i fremtiden.

Det store antallet dødsfall blant arbeiderne skjer samtidig som SN Power leverer millionoverskudd til den norske stat. I fjor satte selskapet ny rekord, og leverte et overskudd på 221 millioner kroner.

Utenriksdepartementet sier de høye dødstallene er «veldig beklagelig»

– Ethvert dødsfall er ett for mye. Der den norske staten er inne på eiersiden, har Norge et spesielt ansvar for å ta norsk HMS-standard til fattige land, sier informasjonssjef Trond Viken i Utenriksdepartementet til Aftenposten.