McCain trenger et mirakel

<p class="hidden"> </p>

Meningsmålingene foran det amerikanske presidentvalget tirsdag er entydige. Obama leder klart i de avgjørende delstatene og McCain trenger et mirakel for kunne vinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington DC (ABC Nyheter): De fleste følger Florida som den avgjørende prøven, der det i 2000-valget var dødt løp, men hvor George W. Bush til slutt avgjorde valget til fordel for republikanerne. Men i år leder demokraten Barack Obama i Florida med 49 prosent mot republikaneren John McCains 45 prosent av stemmene. Andre mener at Ohio er viktigst for McCain, fordi ingen republikansk kandidat har vunnet presidentvalget uten å ha vunnet i Ohio. Men i år leder Obama i Ohio med 49 prosent mot McCains 44 prosent.

Denne ledelsen er helt i samsvar med CNNs snittoversikt over de viktigste landsomfattende meningsmålingene, hvor Obama leder med 50 prosent mot McCain 44 prosent i USA som helhet.

Barack Obama leder i Florida med 49 prosent av stemmene, mot John McCain, som har 45 prosent av stemmene. Foto: AFP / Scanpix.Barack Obama leder i Florida med 49 prosent av stemmene, mot John McCain, som har 45 prosent av stemmene. Foto: AFP / Scanpix.

Det ser heller ikke ut til å være bedre i de andre vippestatene, hvor begge kandidatene de siste dagene har avholdt det ene valgmøtet etter det andre med tusener etter tusener av deltagere. Folk har stått i timevis i kø, som vi gjorde i Norfolk, Virginia, i forrige uke. I fire timer i kø for å slippe inn på baseball-arenaen som var omgjort til et kjempemessig valglokale med 22.000 mennesker til stede. Da var det nesten to timer igjen til programmet begynte. Og det er langt fra rekord, verken i antall tilskuere eller ventetid.

Pennsylvania

Det er sterke følelser i sving når Obama taler. Her fra en tale i Missouri. Foto: Gett / AFP / Scanpix.Det er sterke følelser i sving når Obama taler. Her fra en tale i Missouri. Foto: Gett / AFP / Scanpix.

En annen stat som har vært fulgt med argusøyne er den store industristaten Pennsylvania med storbyene Philadelphia og Pittsburg. Denne delstaten ble i 2004 vunnet av demokraten John Kerry, og det er kanskje den delstaten som McCain ville ha størst mulighet å ta tilbake fra demokratene. Det er en delstat hvor Obama tidligere ikke har gjort det så bra. Han tapte mot Hillary Clinton i nominasjonsvalget, og han fikk tidlig i valgkampen ikke god kontakt med arbeider- og middelklassens hovedsakelig hvite, middelaldrende kvinner og menn i Pennsylvania. Han gjorde forsøk på å være folkelig, med fjernsynskameraene i hælene. Det var ikke så vellykket, spesielt i en bowling-hall hvor det ble helt klart at Obama ikke var spesielt fortrolig med denne folkelige sporten. Men nå har Obama, sannsynligvis med verdifull støtte fra Hillary og Bill Clinton som er svært populære der, opparbeidet en ledelse på 51 prosent mot McCains 43 prosent.

For oss nordmenn er det interessant å konstatere at det nå ser ut til at den lille delstaten ved grensen mot Canada, Nord-Dakota, ser ut til svinge i favør Obama. Der er flere enn 30 prosent av befolkningen etterkommere av norske innvandrere. Det har vært en konservativ delstat som har stemt republikansk ved de senere presidentvalgene, og i 2004 vant Bush med hele 27 prosentpoeng over demokraten John Kerry. Nå anslår CNN at det er dødt løp, og at det i øyeblikket ikke er mulig å si hvem som vinner.

Indirekte valg

Presidentvalget i USA er et indirekte valg. Velgerne i hver enkelt delstat stemmer på en av de to hovedkandidatene, og vinneren i den enkelte delstat vinner delstatens valgmannsstemmer. Den delstaten som har flest innbyggere har flest valgmannsstemmer (California har 55) mens de med færrest innbyggere har tre stemmer. Til sammen har delstatene 538 valgmannsstemmer. Når antall stemmer som er vunnet i de enkelte delstater legges sammen, har den kandidaten som når opp til 270 valgmannstemmer eller mer, vunnet presidentvalget.

Et av de TV-selskapene som følger det amerikanske valget grundigst, er CNN fra sin base i Atlanta, Georgia med redaksjoner og medarbeidere spredt over hele USA og verden forøvrig. CNN mener det nå ligger an til at Obama vinner presidentvalget klart, etter at meningsmålingene i hver enkelt delstat er tatt i betraktning. Obama ser ut til å kunne få minst 291 valgmannsstemmer mot McCains 160, mens det ennå er 87 valgmannsstemmer i delstater hvor kappløpet ennå er for jevnt til at CNN vil anslå hvem som vinner.

Audun Tjomsland mener John McCain trenger et mirakel for å vinne valget. Foto: Reuters / Brian Snyder / Scanpix.Audun Tjomsland mener John McCain trenger et mirakel for å vinne valget. Foto: Reuters / Brian Snyder / Scanpix.

TV-selskapene har overtatt mye av organiseringen på selve valgnatten. Det er de store TV-selskapene som med et stort apparat eksperter vurderer resultatene etter hvert som de kommer inn, som kunngjør hvem som vinner. Da gjelder det for å være først ute, men ikke så tidlig at de kan ta feil og må trekke kunngjøringen tilbake. Sammen med CNN er det de tradisjonelt største TV-selskapene CBS, NBC og ABC som gjør dette sammen med de store nyhetsbyråene, og i noen tilfeller storavisene.

Kan vi stole på meningsmålingene?

Hvor pålitelige er meningsmålingene? De sier selv at de er pålitelige, men de opererer med en feilmargin på ca. 3 prosentpoeng. Og det er alltid knyttet usikkerhet til dem som sier de ennå ikke har bestemt seg. For en utenforstående som meg er det utrolig at det ennå er velgere som ikke har bestemt seg, etter at valgprosessen har pågått snart i to år.

Det som synes klart er at forskjellen mellom Obamas og McCains styrkeforhold i den enkelte delstat, også i de fleste vippestatene, er større enn målingenes anslåtte feilmarginer. Men det er uforholdsmessig mange som sier de ennå ikke har bestemt seg. I mange tilfeller er det slik at dersom alle dem som sier de ikke har bestemt seg skulle stemme på McCain på valgdagen, vil resultatet bli temmelig jevnt. Hvis de usikre skulle deles på begge kandidatene med halvparten på hver, er det duket for Obama-seier.

Pålitelige, trur eg

Avisa Washington Post har i denne helgens søndagsutgave en større artikkel av deres leder for meningsmålinger, Jon Cohen, som mener at de meningsmålingene de selv bringer er sikre. Men han henger på den kjente etterslengen: «trur eg». De har lært av tidligere feilmålinger, som er gjennomanalysert og ført til at systemene er blitt forbedret.

Den mest kjente tabben meningsmålingerne gjorde i amerikansk politikk er helt tilbake fra valget i 1948 da Gallup-gründeren George Gallup utropte republikaneren Thomas E. Dewey til vinner, mens det ble demokraten Harry Truman som vant. Og det har ikke manglet på muligheter i den senere tid for McCain å minne om at han gjerne kan tenke seg å spille rollen til Truman på valgnatta, der han trosser alle odds og likevel vinner.

Et mirakel

Men dersom McCain skal bli dagens Truman og kunne triumfere, må det skje et mirakel.

Det er likevel fortsatt usikkerhetselementer som meningsmålerne og de politiske ekspertene må ta i betraktning. Et mye omtalt fenomen er den opplagte følelse av fremmedfrykt som er knyttet til Obama. Han har et uvanlig navn som antyder en uvanlig etnisk bakgrunn, født av en hvit kvinne med far fra Kenya. Obama hadde deler av sin barndom i fremmedartede Indonesia, og han bodde deretter sammen med sine hvite besteforeldre på Hawaii.

Denne frykten for det ukjente utnyttes av hans motstandere, særlig uavhengige grupper, i TV-reklamer og utsendelser på internett. Gårsdagens nyhet om at en av Obamas tanter fra Kenya oppholder seg ulovlig i USA bidrar til denne følelsen, selv om alle parter offisielt hevder dette ikke vil få noen betydning.

Det snakkes mye om en snikende usikkerhet hos enkelte velgere der de står bak forhenget i valglokalet og skal avgi stemme, noe som kan få dem til å omstemme seg – og likevel stemme på den eldre, kanskje tryggere hvite mannen med militær bakgrunn, hvilket kan føles sikrere i en tid med mye usikkerhet.

Det er flere andre faktorer som imidlertid kan trekke resultatet i motsatt retning. En er at mange kan ombestemme seg for å støtte vinneren. Dette kan oppveie den negative effekten for oppslutningen om Obama, slik at sluttresultatet kanskje ikke blir så ulikt det meningsmålingene antyder.

Følg med på Virginia

Til slutt vil jeg gjenta det jeg gjerne sier til folk som spør: Jeg tror Obama vinner. Og den som skal følge med valgnatten burde spesielt følge med på hvem som vinner i delstaten Virginia. Det er en tradisjonell republikansk delstat, som demokratene i år kan vinne for første gang siden 1964.

I tillegg er Iowa viktig, hvor Obama for alvor markerte seg som nasjonal politiker. Også Iowa ble vunnet av republikanerne i 2004, men som nå ser majoriteten av velgerne ut til å gå for Obama.

Dersom Obama erobrer disse to delstatene fra demokratene og samtidig vinner alle de delstatene som John Kerry vant i 2004, vinner Obama valget.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs stiger fra start tirsdag09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne pågrepet etter boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00 Høyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39 Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33 Tallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31 Cash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50 1.000 hotellgjester i karantene på Tenerife01:19 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43 Weinsteins anklagere mener en æra er over21:49 En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47 NASA-pioner Katherine Johnson er død21:42 Sivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39 To til sykehus etter at bil havnet på taket21:15 NASA finner bevis for Mars-skjelv20:53 1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13 Politiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40 Tegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27 I dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Politiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann
Siste nytt
10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs stiger fra start tirsdag09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28VerdenVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne pågrepet etter boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00PolitikkHøyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59KulturSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00PolitikkNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39PengerNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18PengerFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Penger40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39VerdenSurfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33VerdenTallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31NorgeCash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50Reise1.000 hotellgjester i karantene på Tenerife01:19PengerEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43KulturWeinsteins anklagere mener en æra er over21:49NorgeEn av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47VerdenNASA-pioner Katherine Johnson er død21:42NorgeSivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39NorgeTo til sykehus etter at bil havnet på taket21:15VerdenNASA finner bevis for Mars-skjelv20:53Verden1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13NorgePolitiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40VerdenTegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27PolitikkI dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56KulturHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenPolitiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus