McCain trenger et mirakel

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMeningsmålingene foran det amerikanske presidentvalget tirsdag er entydige. Obama leder klart i de avgjørende delstatene og McCain trenger et mirakel for kunne vinne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington DC (ABC Nyheter): De fleste følger Florida som den avgjørende prøven, der det i 2000-valget var dødt løp, men hvor George W. Bush til slutt avgjorde valget til fordel for republikanerne. Men i år leder demokraten Barack Obama i Florida med 49 prosent mot republikaneren John McCains 45 prosent av stemmene. Andre mener at Ohio er viktigst for McCain, fordi ingen republikansk kandidat har vunnet presidentvalget uten å ha vunnet i Ohio. Men i år leder Obama i Ohio med 49 prosent mot McCains 44 prosent.

Denne ledelsen er helt i samsvar med CNNs snittoversikt over de viktigste landsomfattende meningsmålingene, hvor Obama leder med 50 prosent mot McCain 44 prosent i USA som helhet.

Barack Obama leder i Florida med 49 prosent av stemmene, mot John McCain, som har 45 prosent av stemmene. Foto: AFP / Scanpix.Barack Obama leder i Florida med 49 prosent av stemmene, mot John McCain, som har 45 prosent av stemmene. Foto: AFP / Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ser heller ikke ut til å være bedre i de andre vippestatene, hvor begge kandidatene de siste dagene har avholdt det ene valgmøtet etter det andre med tusener etter tusener av deltagere. Folk har stått i timevis i kø, som vi gjorde i Norfolk, Virginia, i forrige uke. I fire timer i kø for å slippe inn på baseball-arenaen som var omgjort til et kjempemessig valglokale med 22.000 mennesker til stede. Da var det nesten to timer igjen til programmet begynte. Og det er langt fra rekord, verken i antall tilskuere eller ventetid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pennsylvania

Det er sterke følelser i sving når Obama taler. Her fra en tale i Missouri. Foto: Gett / AFP / Scanpix.Det er sterke følelser i sving når Obama taler. Her fra en tale i Missouri. Foto: Gett / AFP / Scanpix.

En annen stat som har vært fulgt med argusøyne er den store industristaten Pennsylvania med storbyene Philadelphia og Pittsburg. Denne delstaten ble i 2004 vunnet av demokraten John Kerry, og det er kanskje den delstaten som McCain ville ha størst mulighet å ta tilbake fra demokratene. Det er en delstat hvor Obama tidligere ikke har gjort det så bra. Han tapte mot Hillary Clinton i nominasjonsvalget, og han fikk tidlig i valgkampen ikke god kontakt med arbeider- og middelklassens hovedsakelig hvite, middelaldrende kvinner og menn i Pennsylvania. Han gjorde forsøk på å være folkelig, med fjernsynskameraene i hælene. Det var ikke så vellykket, spesielt i en bowling-hall hvor det ble helt klart at Obama ikke var spesielt fortrolig med denne folkelige sporten. Men nå har Obama, sannsynligvis med verdifull støtte fra Hillary og Bill Clinton som er svært populære der, opparbeidet en ledelse på 51 prosent mot McCains 43 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For oss nordmenn er det interessant å konstatere at det nå ser ut til at den lille delstaten ved grensen mot Canada, Nord-Dakota, ser ut til svinge i favør Obama. Der er flere enn 30 prosent av befolkningen etterkommere av norske innvandrere. Det har vært en konservativ delstat som har stemt republikansk ved de senere presidentvalgene, og i 2004 vant Bush med hele 27 prosentpoeng over demokraten John Kerry. Nå anslår CNN at det er dødt løp, og at det i øyeblikket ikke er mulig å si hvem som vinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Indirekte valg

Presidentvalget i USA er et indirekte valg. Velgerne i hver enkelt delstat stemmer på en av de to hovedkandidatene, og vinneren i den enkelte delstat vinner delstatens valgmannsstemmer. Den delstaten som har flest innbyggere har flest valgmannsstemmer (California har 55) mens de med færrest innbyggere har tre stemmer. Til sammen har delstatene 538 valgmannsstemmer. Når antall stemmer som er vunnet i de enkelte delstater legges sammen, har den kandidaten som når opp til 270 valgmannstemmer eller mer, vunnet presidentvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de TV-selskapene som følger det amerikanske valget grundigst, er CNN fra sin base i Atlanta, Georgia med redaksjoner og medarbeidere spredt over hele USA og verden forøvrig. CNN mener det nå ligger an til at Obama vinner presidentvalget klart, etter at meningsmålingene i hver enkelt delstat er tatt i betraktning. Obama ser ut til å kunne få minst 291 valgmannsstemmer mot McCains 160, mens det ennå er 87 valgmannsstemmer i delstater hvor kappløpet ennå er for jevnt til at CNN vil anslå hvem som vinner.

Audun Tjomsland mener John McCain trenger et mirakel for å vinne valget. Foto: Reuters / Brian Snyder / Scanpix.Audun Tjomsland mener John McCain trenger et mirakel for å vinne valget. Foto: Reuters / Brian Snyder / Scanpix.

TV-selskapene har overtatt mye av organiseringen på selve valgnatten. Det er de store TV-selskapene som med et stort apparat eksperter vurderer resultatene etter hvert som de kommer inn, som kunngjør hvem som vinner. Da gjelder det for å være først ute, men ikke så tidlig at de kan ta feil og må trekke kunngjøringen tilbake. Sammen med CNN er det de tradisjonelt største TV-selskapene CBS, NBC og ABC som gjør dette sammen med de store nyhetsbyråene, og i noen tilfeller storavisene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan vi stole på meningsmålingene?

Hvor pålitelige er meningsmålingene? De sier selv at de er pålitelige, men de opererer med en feilmargin på ca. 3 prosentpoeng. Og det er alltid knyttet usikkerhet til dem som sier de ennå ikke har bestemt seg. For en utenforstående som meg er det utrolig at det ennå er velgere som ikke har bestemt seg, etter at valgprosessen har pågått snart i to år.

Det som synes klart er at forskjellen mellom Obamas og McCains styrkeforhold i den enkelte delstat, også i de fleste vippestatene, er større enn målingenes anslåtte feilmarginer. Men det er uforholdsmessig mange som sier de ennå ikke har bestemt seg. I mange tilfeller er det slik at dersom alle dem som sier de ikke har bestemt seg skulle stemme på McCain på valgdagen, vil resultatet bli temmelig jevnt. Hvis de usikre skulle deles på begge kandidatene med halvparten på hver, er det duket for Obama-seier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pålitelige, trur eg

Avisa Washington Post har i denne helgens søndagsutgave en større artikkel av deres leder for meningsmålinger, Jon Cohen, som mener at de meningsmålingene de selv bringer er sikre. Men han henger på den kjente etterslengen: «trur eg». De har lært av tidligere feilmålinger, som er gjennomanalysert og ført til at systemene er blitt forbedret.

Den mest kjente tabben meningsmålingerne gjorde i amerikansk politikk er helt tilbake fra valget i 1948 da Gallup-gründeren George Gallup utropte republikaneren Thomas E. Dewey til vinner, mens det ble demokraten Harry Truman som vant. Og det har ikke manglet på muligheter i den senere tid for McCain å minne om at han gjerne kan tenke seg å spille rollen til Truman på valgnatta, der han trosser alle odds og likevel vinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et mirakel

Men dersom McCain skal bli dagens Truman og kunne triumfere, må det skje et mirakel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er likevel fortsatt usikkerhetselementer som meningsmålerne og de politiske ekspertene må ta i betraktning. Et mye omtalt fenomen er den opplagte følelse av fremmedfrykt som er knyttet til Obama. Han har et uvanlig navn som antyder en uvanlig etnisk bakgrunn, født av en hvit kvinne med far fra Kenya. Obama hadde deler av sin barndom i fremmedartede Indonesia, og han bodde deretter sammen med sine hvite besteforeldre på Hawaii.

Denne frykten for det ukjente utnyttes av hans motstandere, særlig uavhengige grupper, i TV-reklamer og utsendelser på internett. Gårsdagens nyhet om at en av Obamas tanter fra Kenya oppholder seg ulovlig i USA bidrar til denne følelsen, selv om alle parter offisielt hevder dette ikke vil få noen betydning.

Det snakkes mye om en snikende usikkerhet hos enkelte velgere der de står bak forhenget i valglokalet og skal avgi stemme, noe som kan få dem til å omstemme seg – og likevel stemme på den eldre, kanskje tryggere hvite mannen med militær bakgrunn, hvilket kan føles sikrere i en tid med mye usikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er flere andre faktorer som imidlertid kan trekke resultatet i motsatt retning. En er at mange kan ombestemme seg for å støtte vinneren. Dette kan oppveie den negative effekten for oppslutningen om Obama, slik at sluttresultatet kanskje ikke blir så ulikt det meningsmålingene antyder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg med på Virginia

Til slutt vil jeg gjenta det jeg gjerne sier til folk som spør: Jeg tror Obama vinner. Og den som skal følge med valgnatten burde spesielt følge med på hvem som vinner i delstaten Virginia. Det er en tradisjonell republikansk delstat, som demokratene i år kan vinne for første gang siden 1964.

I tillegg er Iowa viktig, hvor Obama for alvor markerte seg som nasjonal politiker. Også Iowa ble vunnet av republikanerne i 2004, men som nå ser majoriteten av velgerne ut til å gå for Obama.

Dersom Obama erobrer disse to delstatene fra demokratene og samtidig vinner alle de delstatene som John Kerry vant i 2004, vinner Obama valget.