Lett å bytte bank

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er mindre brysomt enn mange tror, mener Elisabeth Realfsen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

*Staten har opprettet Finansportalen.no der bankkunder kan sammenligne ulike bankers tilbud. Her kan man lete seg fram til det beste tilbudet avhengig av lånebeløp og sikkerhet.

*Kostnadene ved å bytte bank er gjerne knyttet til overføring av lån. Mange banker har ulike typer etableringsgebyrer som ofte ligger mellom 1.500 og 2.500 kroner. Andre banker har sløyfet dette gebyret for å kapre kunder. Det går an å prute på gebyrene når du skifter bank.

*Lånet må tinglyses på nytt i den nye banken. For å gjøre det rimeligere å skifte bank, satte myndighetene ned tinglysingsgebyret ved bankskifte til 215 kroner for to år siden. Hvis du tar opp nytt lån eller det nye er større enn det gamle, må det betales fullt tinglysingsgebyr på 1.935 kroner.

Elisabeth Realfsen ved Finansportalen.no viser til at det er blitt både enklere og billigere å skifte bank de siste årene. Det er innført enklere regler for bankbytte fra 1. mai i år, og staten tar nå bare 215 kroner i tinglysingsgebyr hvis et banklån ikke endres ved overføring til en ny bank.

Effektiv rente

– Ved å flytte lånet til en bank med lavere rente kan du ganske raskt spare inn flyttekostnadene. Da kan du få godt betalt for tiden du bruker til å finne ny bank og foreta byttet, sier Realfsen.

Hun anbefaler lånekunder å ikke stirre seg blind på den nominelle renten som banken tilbyr, men studere den effektive renten som er oppgitt i boliglånsbarometeret til Finansportalen.

– I den effektive renten er alle kostnader for kunden tatt med, ikke bare den nominell renten, men også etableringsgebyr, termingebyr eller andre gebyrer, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sparer hundrelapper

Boliglånsbarometeret viser at det raskt kan bli mange hundrelapper å spare månedlig for dem som har et lån på 2 millioner kroner innenfor 80 prosent av lånetakst. Forskjellen i månedlige utgifter mellom de bankene som ligger på topp og de som ligger på bunnen er langt over 1.000 kroner måneden.

De beste tilbudene er knyttet til ulike typer bindinger, for eksempel LOfavør eller at en må være totalkunde. Men avstanden mellom beste og dårligste bank uten slike bindinger er også stor.

Konkurranse

Med et lån på 2 millioner kroner sparer man 2.000 kroner i året på hver tidel renteforskjell. Dersom forskjellen er 0,5 prosentpoeng blir besparelsen på et år 10.000 kroner. Men kan en stole på at den banken som er billigst i dag også er det om et år?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er det ikke mulig å si noe sikkert om, svarer Realfsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men aktiviteten hos kundene har en verdi i seg selv. Bankene må forholde seg til hverandres prissetting. De vet at hvis de ikke er konkurransedyktige så går kundene et annet sted. Det får markedet til å fungere effektivt, legger hun til.

Mange muligheter

– Det fokuseres veldig mye på at landets beste renter ofte tilbys av lokale sparebanker, som også stiller krav om lokal tilhørighet. Men i Boliglånsbarometeret viser vi prisene på 700 boliglånsprodukter fra 154 banker. Har du ikke sjanse til lån hos de fem beste er det fortsatt mange muligheter, sier Realfsen.

Hun sier at det er mange flere banker enn de fleste er klar over som tilbyr lån til hele landet.

– Vi har hatt en undersøkelse der vi spurte samtlige 154 banker hvordan de avgrenset sine låneområder. Bare en tredel har svart, men av dem er det 29 banker som har bekreftet at de leverer til hele landet. Så det er mange muligheter, uansett hvor du bor.