Ulrike Meinhofs gåte

<p class="hidden"> Ulrike Meinhof 22 år gammel © Archiv Jutta Ditfurth/Lothar Wallek</p>
Ulrike Meinhof 22 år gammel © Archiv Jutta Ditfurth/Lothar Wallek

Meinhof visste hva hun gjorde, hevder ny biografi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulrike Meinhof var en respektert samfunnsdebattant og journalist. Hun skrev innflytelsesrike spalter i venstre-tidsskriftet Konkret, hadde en mann, to døtre hun elsket og et stort vakkert hjem. Det var tilsynelatende et godt og suksessfullt borgerlig liv. Så brøt hun opp og ble terrorist i «Rote Armee Fraktion». Hva var galt med henne?

Mange har forsøkt å forklare hvorfor Ulrike Meinhof valgte som hun gjorde.

Psykiatrikeren Bernhard Bogerts mente at det kunne ha oppstått en personlighetsforandring etter at Ulrike Meinhof opererte bort en godartet svulst i hjernen.

Ektemannen Klaus Rainer Röhl bekymret seg for at gjentatte utroskap fra hans side kan ha sendt Ulrike på flukt inn i terrorismen. Andre mener at hun rett og slett havnet i dårlig selskap.

Folk har problemer med å akseptere at Ulrike Meinhof kunne ta et rasjonelt valg om å gjøre det hun gjorde.

Forvrengt og umyndiggjort

- De sier at hun ble forvirret til å gjøre ting, som om hun var et barn. Folk har problemer med å akseptere at Ulrike Meinhof kunne ta et rasjonelt valg om å gjøre det hun gjorde. Historien hennes har blitt så forvrengt at den ikke lenger betyr noe, sier biograf Jutta Ditfurth. ABC Nyheter møter henne på bokturné i Gøteborg.

Selv er Ditfurth kjent som aktivist, journalist og grunnlegger av De grønne i Tyskland. I seks år har hun skrevet på en biografi om Ulrike Meinhof. Dithfurth provoserte mange da hun sa hun skulle skrive om Ulrike Meinhof som et menneske. Boken er allerede ute i Sverige og kommer på norsk på nyåret.
- Mainstreamjournalister liker myten om Ulrike Meinhof. Det er mye lettere å si at hun bare var en terrorist, sier Ditfurth.

En av dem som var provosert over hennes biografi var Der Spiegel-redaktør Stefan Aust. Den filmatiserte versjonen av hans bok «Der Baader Meinhof Komplex» har premiere i Norge denne helgen. Ditfurth mener at boken inneholder flere faktiske feil, og er svært skeptisk til filmen.

Det er mye lettere å si at hun bare var en terrorist.

- Der Spiegel erklærte at de skulle avsløre feilene mine. Tydeligvis har de ikke funnet noen, for de har ennå ikke skrevet om boken, sier Ditfurth oppgitt.

Biografien forteller om Ulrike Meinhof fra hennes barndom under Andre verdenskrig, ungdomstiden som pasifist og beatnik, til sitt voksne liv som kone, mor og senere RAF-medlem.

Oppgjør med Nazi-historie

I sin bok avslører Ditfurth at Meinhofs far, og familien på hans side var nazister under Den andre verdenskrig. Også Ulrikes stemor Renate Riemeck, som fikk ansvaret for Ulrike og hennes søster etter at foreldrene var døde, var nazist, men nektet i ettertid for dette.

- Tyskland har hatt mye å skjule. Selv i dag snakker man i alle familier om nazister som om de er fra Mars. Man tar ikke ansvar for historien. Jeg er født i 1951 og har aldri hatt en venstreorientert lærer. Mine lærere var alle tidligere nazister fordi de andre ble drept av facismen, sier Ditfurth.

- Tidlig på 60-tallet fant Ulrike Meinhof ut om familiens nazi-fortid. Jeg ser henne ikke som et offer av Tyskland, men hun var selvfølgelig et produkt av samfunnet hun levde i. Hun var en ung kvinne som ønsket å skape et mer humant samfunn, fortsetter forfatteren.

Fra pasifist til terrorist

Hvordan kunne så den intellektuelle pasifisten og fredsaktivisten bli grunnleggeren av en gerilja-gruppe som tok menneskeliv?

- Jeg tror ikke at det er ett vendepunkt, men mange, sier Ditfurth.

- I 15 år hadde hun dårlige erfaringer med samfunnet. Hun tapte kampene sine. Ulrike Meinhof kjempet mot krigen i Vietnam, for vilkårene til barnehjemsbarn, mot atomopprustningen av Tyskland. Hun fikk slag etter slag i ansiktet gjennom mange mange år, forteller Dithfurth. Protest er når jeg sier at jeg ikke liker noe. Motstand er når jeg ser til at det jeg ikke liker ikke hender igjen

På slutten av 60-tallet kom studentopprørene. Meinhof var da en profilert skribent og journalist i tredveårene. Ditfurth har ikke funnet en eneste tysk fredsaktivist eller feminist som ikke leste henne. På en demonstrasjon ble student Benny Ohnsorg drept av politiet. Kort tid senere ble Meinhofs beste venn studentlederen Rudi Dutskhe skutt og livstruende skadet. Det fikk henne til å skrive:
«Protest er når jeg sier at jeg ikke liker noe. Motstand er når jeg ser til at det jeg ikke liker ikke hender igjen».

- Jeg tror at det var da hun gav opp fredelige motstandsmidler, sier Ditfurth.

Til aksjon

Det skulle gå ytterligere to år før Ulrike Meinhof deltok i frigjøringen av Andreas Baader. Ditfurth tror at Meinhof debatterte med seg selv disse årene, og at det slett ikke handlet om en brå, følelsesmessig handling.

- Det var en stor avgjørelse for henne å gå med i RAF. Hun lette etter et nytt venstre. For henne var det nok en ekstrem form for selvforsvar. Springerpressen førte en agressiv høyre-orientert propaganda, samfunnet var fullt av gamle nazister, og krigsforbrytere fra nazitiden hadde fått mektige posisjoner i landet. Man foreslo å sette studentopprørerne i konsentrasjonsleire. I Spania, Portugal og Hellas vokste det frem diktaturer som Tyskland støttet. Hun følte seg nok omringet av mordere, sier Ditfurth.

Forfatteren tror likevel at det er mange tidspunkt hvor det kunne endt annerledes.
- Etter frigjøringen av Baader ble hun ettersøkt som morder. Det var kun hennes navn som stod på etterlyst-plakatene, Andreas Baader som var den som hadde rømt, ble ikke en gang nevnt. Om Ulrike Meinhof hadde blitt ettersøkt og fengslet for å ha hjulpet Baader å rømme ville hun normalt fått seks måneder i fengsel og så kunne hun ha fortsatt et vanlig liv igjen, mener forfatteren.

Etter dette levde Ulrike Meinhof under jorden. Hun ble en del av RAF-ligaen som utførte bankran og bombeattentater over hele landet.

- Hun hadde ingen plan. Hun ville gi militant støtte til nabolag der fattige leieboere var i ferd med å bli kastet ut, og hun ville beskytte institusjonsbarn. Steg for steg eskalerte det, forteller Ditfurth.

Meinhof hadde ansvar for ett av bombeattentatene RAF gjennomførte. Det var mot Springerpressens kontorer. En advarsel ble ringt inn på forhånd. Ingen døde, men flere ble hardt skadet. Da Ulrike Meinhof ble arrestert i juni 1972 hadde RAF drept 11 mennesker. Angret hun? Hun innrømmet feilsteg i aksjoner der mennesker ble skadd, men uttrykte aldri anger.

- Hvem skulle hun ha fortalt det til? I alle sine brev forsvarte hun RAFs handlinger, sier Ditfurth.

Etter flere års isolasjon i tyske fengsler døde Ulrike Meinhof 9 mai 1976. Den offisielle dødsårsaken var selvmord, men flere funn peker mot at hun kan ha blitt myrdet.

Et par måneder før hun døde smuglet hun et brev ut av fengselet til en nonne som en gang hadde vært hennes lærerinne. Det var kanskje de siste ordene hun noen gang skrev til folk utenfor fengselet.

Ulrike siterte Brecht: «Der volden råder kan bare vold hjelpe, og der mennesker finnes, kan bare mennesker hjelpe»

Les mer

Anmeldelse av «Baader-Meinhof»

Det tyske marerittet blir film

Les også

Bokanmeldelser i ABC Nyheter

ABC Nyheter Litteratur

ABC Nyheter Film

ABC Nyheter Kultur

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:15 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Eldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39 Roger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25 Mann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16 To menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42 «Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22 Mann knivstukket i moské i London17:11 Martin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56 FN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55 Roger Stone får sin straff16:43 Vitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39 130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23 Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51 Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24 Bekreftet: Barcelona henter danske15:23 Federer operert, mister Roland-Garros15:11 To personer omkom i skred på Svalbard15:09 Økonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09 Morgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00 Bolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44 Israel planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41 Trussel sendt til moské i Bremen13:45 Øker kapasiteten på passkontorene13:41 Tre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30 Redaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27 PSG-president siktet i korrupsjonssak13:20 Merkel: – Rasisme er en gift13:19 Nortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00 – Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36 Sanders favoritt før Nevada-valget12:32 Sjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31 Arbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04 Trine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04 Hassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 – Hvilken side er Bloomberg på?07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Store skader etter brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Ny avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen
Siste nytt
01:15VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32VerdenIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23NorgeHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenEldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39VerdenRoger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25NorgeMann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16NorgeTo menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42Helse og livsstil«Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22VerdenMann knivstukket i moské i London17:11SportMartin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56VerdenFN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55VerdenRoger Stone får sin straff16:43NorgeVitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39Verden130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23NorgeSalmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51SportMarte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24SportBekreftet: Barcelona henter danske15:23SportFederer operert, mister Roland-Garros15:11NorgeTo personer omkom i skred på Svalbard15:09PengerØkonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09PengerMorgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00SportBolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44VerdenIsrael planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41VerdenTrussel sendt til moské i Bremen13:45ReiseØker kapasiteten på passkontorene13:41VerdenTre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30PolitikkRedaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27SportPSG-president siktet i korrupsjonssak13:20PolitikkMerkel: – Rasisme er en gift13:19NorgeNortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00Verden– Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36PolitikkSanders favoritt før Nevada-valget12:32SportSjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31PengerArbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04PolitikkTrine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04KulturHassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15Politikk– Hvilken side er Bloomberg på?07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31PolitikkTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeStore skader etter brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30PolitikkReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01PolitikkSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49Helse og livsstilCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30PolitikkSanders mest populær på Stortinget01:31PengerVirus fører til høy laksedødelighet00:49KulturA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerNy avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus