Kommentar:

Målingene kan lyve

<p class="hidden"> "Bradley-effekten" kan true Obama</p>
"Bradley-effekten" kan true Obama

Obamas hudfarge minner om at meningsmålerne tidligere har tatt sørgelig feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORFOLK, VIRGINIA (ABC Nyheter): Meningsmålingene ser ut til være enige om at Obama vil vinne valget. Men er disse målingene pålitelige?

For mange her i USA er det ennå utenkelig å skulle ha en svart mann som president i Washington DC og en svart familie i Det hvite hus. Nå står han der, Barack Hussein Obama, på terskelen til Det hvite hus. Det ser ut til å være for sent når de siste, desperate skittkasterutspillene mot ham nå spilles ut som betalt, politisk reklame på TV. Det er ikke utspill fra motkandidatene, men fra uavhengige grupper som helst vil at Obama ikke skal bli valgt. Deres motiver kan være så mange. Sannsynligvis er de mest motivert av politisk uenighet med han som ser ut til å vinne, og det blir bare spekulasjon å antyde noe annet.

Det er likevel én faktor som ikke kan måles før alle stemmene er opptalt valgnatten. Det er om meningsmålingene har vært noenlunde korrekte, eller om det har vært mange velgere som har sagt til meningsmålerne at de skulle stemme annerledes enn det de faktisk gjør. Det er et kjent fenomen i amerikansk valghistorie, at enkelte velgere svarer slik de tror er politisk korrekt og som de kanskje i utgangspunktet tror de skal stemme, men som likevel stemmer annerledes.

Fremmedfrykt

For dypt i mange velgeres bevissthet ligger en usikkerhet, kanskje frykt, for annerledes utseende mennesker, med en personlig bakgrunn som virker fremmed. Når disse velgerne står i valglokalet, helt alene og utenfor rekkevidde av mikrofon og kamera, kan det komme en snikende tvil om de egentlig, likevel, har lyst til å stemme på afroamerikaneren. Kan de stole på ham? Siden hans mellomnavn er Hussein; er kan kanskje i hemmelighet muslim? Og hva betyr det at han sier han vil ha forandring?

Og er det ikke slik at Obama har hatt upålitelige venner som demonstrerte mot myndighetene og slåss mot politiet i Chicago i 1960-årene? Og så var det denne aggressive presten som har snakket nedsettende om USA, og så var det visst noe om at Obama ikke ville ha en pin med det amerikanske flagget på jakka? Det nyeste nå er at republikanerne John McCain og Sarah Palin kaller Obama en sosialist. Det er et stygt ord i amerikansk politikk.

En snikende tvil
Dermed kan en snikende tvil overmanne velgeren der i valglokalet, slik at han ombestemmer seg og likevel stemmer på den hvite kandidaten, som er en trygg og pålitelig, velkjent krigshelt og som har erfaring som kan være verdifull i Det hvite hus.

Dersom det er mange slike velgere, kan meningsmålerne ta feil. Det er et kjent fenomen som kalles ”Bradley-effekten”.

Begrepet stammer fra 1982, da den afroamerikanske borgermester Tom Bradley i Los Angeles var kandidat til å bli guvernør i California. Han lå meget godt an i meningsmålingene helt til valget. Men da stemmene ble talt opp var det likevel, meget overraskende, den hvite republikaneren George Deukmejian som vant.

Colin Powell ble advart
Senere er Bradley-effekten registrert ved flere valg, og i 1995 ble den afroamerikanske generalen Colin Powell advart mot denne effekten da han vurderte å forsøke å bli presidentkandidat for det republikanske partiet. I de senere år er det blitt mer vanlig å se afroamerikanske kandidater søke politiske stillinger, samtidig som meningsmålingene er blitt mer avanserte. I følge nettleksikonet Wikipedia er det ikke registrert noen slik effekt ved valg de siste årene.

Men ingen har erfaring med hva som vil skje med en afroamerikaner som kandidat til landets øverste stilling; når dilemmaet i valglokalet er å stemme en svart mann inn i Det hvite hus.

Hvilken Bradley-effekt?
Barack Obamas hustru, Michelle Obama, har kommentert dette fenomenet. Hun mener at hvis det hadde det vært noen slik effekt, ville de har merket det gjennom valgkampen og ikke kommet dit hvor de nå er.

Obama har gjennom hele denne valgkampen som snart har vart i to år, ikke lagt vekt på sin hudfarge. Hans tilhengere mener at hans kandidatur er ”post-racial”; at han tar utgangspunkt i alle mennesker som likeverdige etter at debatten om rasemessige forskjeller er avsluttet. Det er i følge Obama i henhold til den amerikanske grunnloven, at alle mennesker er skapt likeverdige, uansett rase og etnisk opprinnelse.

Midt i striden rundt pastor Jermiah Wright og påstanden om at Obama deler pastorens radikale oppfatninger, tok Obama et oppgjør med rasekonflikten i en tale i Philadelphia den 18. mars i år. Han har alltid visst at han ikke kan skremme de hvite velgerne ved å være for aggressiv på vegne av den svarte befolkningsgruppens interesser, samtidig han heller ikke må være for passiv hvis han vil beholde dem. Med bare ca 12 prosent svarte velgere, trenger han mange ”hvite stemmer” i tillegg til oppslutning fra nesten alle afroamerikanerne. Så langt ser det ut til at han lykkes i sin balansekunst. Det endelige svaret får vi først utpå natten etter valgdagen tirsdag.

Motvirker Bradely-effekten

Uansatt om elementer av Bradley-effekten fortsatt skulle være til stede, er det særlig to andre fenomener som kan svekke effekten. Den ene er alle de nye velgerne som Obamas valgorganisasjon har registrert i løpet av valgkampen og fått til å ville stemme. Mange av dem er førstegangsvelgere, og det er nesten umulig for meningsmålingsinstituttene å nå fram til dem alle for å finne ut hvem de vil stemme på. Svært mange av disse velgerne er afroamerikanere, og de fleste kommer sannsynligvis til å stemme på Obama.

Den andre effekten dukker opp når en kandidat leder så klart som det Obama nå gjør, at mange som har sagt at de ennå ikke har bestemt seg velger å gi sin stemme til vinneren. Deres motivasjon kan være som mangt, fra å føle at alle de andre som stemmer på vinneren kanskje vet noe som de usikre ikke har fått med seg, til at de ikke vil gå glipp av seiersfesten.

Familien likner FN
Barack Obama fleiper ofte med at hans familie likner på De forente nasjoner. Han er sønn av en hvit mor fra Kansas og en svart far fra Kenya, han har en indonesisk halvsøster som er gift med en kinesisk-kanadier. Selv betrakter Oabama seg som en ”stolt afroamerikaner” – og forteller ofte at han har en bestemor som ennå lever I en landsby i Kenya.

- Jeg har familiemedlemmer som ser ut som Margaret Thatcher og familiemedlemmer som likner Bernie Mae (en svart skuespiller fra Chicago), sa han i en tale i Iowa nylig. Han sier at hans familie har innslag fra hele verden, noe han oppfatter som en fordel når han som politiker tar mål av seg til å bygge bro over splittelse mellom mennesker.

Diskriminering er forbudt
Det er for lengst forbudt ved lov å diskriminere mot mennesker på grunn av deres hudfarge eller deres etniske opprinnelse. Det er likevel ingen som vil benekte at det ennå er vanskelig for enkelte hvite mennesker å akseptere at svarte mennesker er deres likeverdige.

Slik er det, selv om det er gått 143 år siden slavene ble frigitt av president Abraham Lincoln under Borgekrigen i 1865. Men det er bare 54 år siden Høyesterett bestemte at også svarte barn selv skulle få velge hvilken skole de ville gå på; det er bare 45 år siden Alabamas guvernør George Wallace stilte seg i døren for å nekte svarte studenter adgang til Universitetet i Albama, og det er bare 44 år siden diskriminering ble forbudt ved lov i USA.

Slagskyggen fra slavetiden ligger fortsatt klamt over deler av dette landet. Men dersom Obama tirsdag den 4. november blir valgt til å bli USAs neste president, vil det bli en av de største milepæler i amerikansk historie.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken
Siste nytt
17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeMann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus