- Vi trenger 6 milliarder

Krf-leder Dagfinn Høybråten under partiets strategikonferanse lørdag.
 Krf-leder Dagfinn Høybråten under partiets strategikonferanse lørdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRegjeringen må bevilge ytterligere 6 milliarder kroner for å møte den internasjonale finanskrisen, mener KrF.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når all informasjon tyder på at statsbudsjettet har undervurdert effektene av finanskrisen, er det svært skuffende at regjeringen ikke vil endre ett eneste komma i budsjettforslaget, sa partileder Dagfinn Høybråten i sin tale til landsstyret i Kristelig Folkeparti lørdag.

Høybråten mener tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet bør være på minst 5-6 milliarder kroner, og inneholde økt satsing på vedlikehold og investeringer i vei, jernbane, skoler, kirker, sykehjem og offentlige bygg. KrF mener regjeringen samtidig bør droppe foreslåtte skatteøkninger som han mener vil strupe næringslivet.

– En slik tilleggspakke gjøres ofte på kort varsel i forbindelse med regjeringsskifter – senest i 2005. Men det haster og må skje innen 10. november for da lukkes bøkene i Stortinget, sa Høybråten.

– Ansvarlig

Høybråten brukte tid på å distansere seg fra Fremskrittspartiet i sin tale, og beskyldte partiet for uansvarlighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Frp ser på det som en personlig fornærmelse hver gang ordet «ansvarlighet» kommer opp i den politiske debatten, sa Høybråten.

Men selv vil han ikke være med på at tilleggsbevilgninger på flere milliarder kroner over statsbudsjettet har islett av overbud og uansvarlighet.

– Det vil tvert imot være uansvarlig å ikke handle. Vi må ta innover oss at forutsetningene for statsbudsjettet er endret dramatisk, sier Høybråten til NTB.

Han viser til prognoser fra Statistisk sentralbyrå og Norges Bank som viser nullvekst i 2009, økende ledighet og bråstopp i byggenæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen må følge opp anmodningene om forsterkede tiltak fra fagbevegelsen, kommunene og byggenæringene. Mange står i fare for å miste jobben på grunn av finanskrisen, selv om de jobber med helt andre ting enn børs og bank, sier Høybråten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir bønnhørt

KrF-lederen mener regjeringen må vise eiermakt overfor storbanken DnB NOR og sette foten ned dersom det blir snakk om lederlønnsøkninger, bonuser eller opsjonsordninger.

– Bankene som benytter redningspakken på 350 milliarder kroner, inngår en samfunnskontrakt. Regjeringen må følge opp med krav til banktoppene om moderasjon, sier Høybråten.

Han er like klar i sin tale til banker som ikke følger opp rentekuttene fra Norges Bank.

– De ber egentlig folk om å bytte bank. De fortjener å bli bønnhørt, for å snakke et språk som dere forstår, sa KrF-lederen til sitt landsstyre.

Høybråten vil imidlertid ikke gå så langt som Transportarbeiderforbundet, som i lørdagens VG mener konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR bør fjernes om ikke renta går ned.

– Det er ikke den ene eller andre leders rolle i denne saken som er viktig, men tilliten til banken som sådan, sier han.