- Norsk presse uhyre lite kritisk

Stortingspresident Thorbjørn Jagland. Foto: Berit Roald / SCANPIX.
Stortingspresident Thorbjørn Jagland. Foto: Berit Roald / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStortingspresidenten etterlyser mer maktkritikk i norsk presse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingspresident Thorbjørn Jagland hever blikket under debatten om ytringsfrihet og FN på Litteraturhuset torsdag.

- Nå kommer Dagsnytt, ikke for å snakke om menneskerettigheter, men for å snakke om Gro Harlem Brundtland, så da ser vi hva vi står overfor, sa Jagland og ble møtt med latter fra salen.


Torsdag var forsiden til VG dominert av oppslaget «- Trodde ikke Jagland var så dum», der tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er sitert i forbindelse med refleksjoner om sin etterfølger.

Debatten på Litteraturhuset torsdag dreide seg om resolusjoner mot religionsdiskriminering FNs menneskerettighetsråd har vedtatt, og Jagland benyttet anledningen til å rette et par spark mot norske medier.

- Det er alt for lite debatt om de tette båndene mellom presse og politikere her til lands. Reaksjonen på karikaturstriden blant norske redaktører gjenspeiler kanskje dette, sier Thorbjørn Jagland.

Bemerkningene falt under et debattmøte i regi av Norsk P.E.N. Jagland mener norske myndigheter, men også norsk presse, burde vært tydeligere på retten til frie ytringer under karikaturstriden i 2006.

Les også: - FN-råd snur ytringsfriheten på hodet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tette bånd

- Men vi hadde også stått oss bedre om vi kunne diskutert ytringsfrihetens vilkår i våre egne samfunn. En del ganger synes jeg det er grunn til å se på tilfeller der man ikke bruker ytringsfriheten her til lands. Pressen i dag er uhyre lite kritisk overfor makthaverne. Det brukes alt for lite krefter på å gå dem etter i sømmene, sier Jagland.

Han kritiserte de tette båndene mellom journalister og det politiske miljøet.

- Man ser av og til kart i avisen over ulike sektorer, hvem kjenner hvem og så videre. Jeg tror det kunne vært interessant med et slik kart over media og politikken. Dette dreier seg om maktfordelingen her i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ytringsfriheten lider under at kommersielle hensyn får forrang, sa Jagland.

- Reelt problem

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, var også til stede.

- Det er ikke første gang Jagland sier dette, men han påpeker et reelt problem i et samfunn som blir mer og mer privatisert, der pressen konsentrerer seg om det lettvinte, sier han ABC Nyheter etter debatten.

- Vi må begynne å interessere oss mindre for hvem som sitter i maktens korridorer og mer om hva som skjer der.

- Jagland fikk også illustrert det på en bra måte da hele den norske pressen dukket opp for å spørre om hans forhold til Brundtland, ikke for å ta opp ytringsfrihetsspørsmål, mener Kokkvold.