- FN-råd snur ytringsfriheten på hodet

Logoen til FNs menneskerettighetsråd. Foto: Scanpix.
Logoen til FNs menneskerettighetsråd. Foto: Scanpix.

Cuba, Kina og Russland til front mot «religiøs diskriminering».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs menneskerettighetsråd snur ytringsfriheten på hodet når de gjør vedtak mot krenking av religion, mener stortingspresidenten.

I mars vedtok FNs menneskerettighetsråd en egen resolusjon mot krenkelse av religioner, resolusjon 7/19.

- Hvis resolusjonene som nå ligger på bordet skulle blitt en del av FNs menneskerettighetserklæring har man snudd tingene på hodet. Menneskerettigheter dreier seg om statens forpliktelser overfor individet, ikke omvendt. Religion og ideer har ingen form for beskyttelse i FNs menneskerettighetserklæring. Det som beskyttes er retten til å ha slike ideer, sa stortingspresident Thorbjørn Jagland under et debattmøte torsdag.

Blant landene som var med på å vedta resolusjonene er Kina, Cuba, Egypt og Saudi-Arabia. En rekke europeiske medlemmer av menneskerettighetsrådet stemte mot.

- Landene som kjører dette frem er nettopp land som undertrykker sine borgere, og de gjør det til dels i religionens navn, sier Jagland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

F.v: Stortingspresident Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold og P.E.N-leder Anders Heger.F.v: Stortingspresident Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold og P.E.N-leder Anders Heger.


«Oppfordringer til religiøst hat»

Resolusjon 7/19 sammenligner «oppfordringer til religiøst hat» med rasisme. Resolusjon 7/36 pålegger FNs spesialrapportør for ytringsfrihet å «rapportere tilfeller der misbruk av retten til frie ytringer utgjør tilfeller av rasistisk eller religiøs diskriminering.»

- FN er gradvis i ferd med å miste sin relevans. Dersom man også skal integrere prinsipper av denne typen tror jeg det vil være døden for dette systemet, sier Jagland.


Stortingspresidenten etterlyste også et tydeligere prinsipielt forsvar for ytringsfrihet blant norske myndigheter og redaktører i forbindelse med den såkalte karikaturstriden i 2005-2006.

Les også: - Norsk presse uhyre lite kritisk

20 år for blasfemi

I praksis har resolusjonene ikke vært diskutert i det hele tatt her til lands Torsdag inviterte den norske P.E.N-komiteen til debattmøte om ytringsfrihetens stilling i Menneskerettighetsrådet, som i 2005 erstattet FNs menneskerettighetskommisjon.

- Møtet kommer et halvt år for sent. Vi arrangerer det i ren frustrasjon. Det har vært stor debatt om disse resolusjonene internasjonalt, men i praksis har de nærmest ikke vært diskutert i det hele tatt her til lands, sier leder i den norske P.E.N-komiteen, Anders Heger. P.E.N. er verdens største ytringsfrihetsorganisasjon.

- Når man begynner å snakke om «misbruk» av ytringsfriheten dreier det seg alltid og uten unntak om å bruke ytringsfriheten. Stadig flere av tilfellene av undertrykket ytringsfrihet dreier seg om mennesker som har utfordret religioner, sier Heger.

Heger trakk i sin innledning til debatten frem eksempler som den afghanske journalisten

Den 23 år gamle afghanske journalisten Sayed Parwiz Kambakhsh. Foto: Scanpix/AFP.Den 23 år gamle afghanske journalisten Sayed Parwiz Kambakhsh. Foto: Scanpix/AFP.

(23), som nylig ble dømt til 20 års fengsel for blasfemi. Kambakhsh ble pågrepet i oktober i fjor, etter å ha lastet ned og distribuert en artikkel fra internett om islam og kvinners rettigheter (opprinnelig fikk han dødsstraff, før en ankedomstol omgjorde dommen). Også i Afghanistan ble i september en tidligere journalist og en mulla dømt til 20 års fengsel hver for å ha publisert en oversettelse av Koranen som ble sagt å inneholde feil.

- Resolusjonene demonstrerer en forskjellig forståelse internasjonalt av hva ytringsfrihet er. Det viser også en skillelinje blant landene som stemte, det er en religiøs skillelinje, med islamske land på én side, sa Heger.

- I europeiske land er det selvsagt at ytringsfriheten omfatter religionskritikk, mens det islamske land er like selvsagt at religion er unndratt kritikk. Det vi mangler i dag er en felles forståelse av disse spørsmålene. Det er underlig at norske medier til forskjell fra sine kolleger i andre land har styrt utenom denne problemstillingen, sa Heger.

- Ikke supperåd

Rådet har stor politisk tyngde Forhandlingene om mandatet for spesialrapportøren ble en het potet under menneskerettighetsrådets sjuende sesjon i mars.

- Vi mener denne resolusjonen har fått feil fokus, når man går fra å snakke om forsvar av ytringsfriheten til «brudd på ytringsfriheten», sier seniorrådgiver i seksjon for menneskerettigheter og demokrati i Utenriksdepartementet, Anne Merchant.

Selv om rådets vedtak ikke får noen umiddelbare juridiske konsekvenser avviser Merchant at det er snakk om et «supperåd.»

- Land som blir kritisert av rådet tar kritikken alvorlig. Det har stor politisk tyngde, men vi skulle ønske den var større, sier Merchant, som samtidig understreker at Norge ikke er tilfreds med måten rådet er strukturert på, eller de aktuelle resolusjonene.

- Vi var skuffet over resultatet og organisasjonsstrukturen rådet fikk, men FN er en av hjørnesteinene i norsk utenrikspolitikk. Vi må jobbe innenfor organene for å få mer innflytelse, sier Merchant.

En rekke diktaturer og land som er kjent for brudd mot innbyggernes menneskerettigheter inngår i rådet. Norge står for valg til FNs menneskerettighetsråd i mai 2009, men resolusjonene som ble diskutert torsdag vil ikke kunne tas opp til debatt før om tre år.

Verdenskonferanse om rasisme

Retten til å krenke er ukrenkelig Også generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold, tok del i debatten på Litteraturhuset torsdag.

- I forberedelsen til den såkalte Durban II-konferansen fremstilles ytringsfriheten som en hindring i kampen mot rasisme og diskriminering. Da må norske medier våkne, sa Kokkvold.

Anti-sionistiske demonstrasjoner under Durban I-konferansen om rasisme i august 2001. Foto: Scanpix/AP.Anti-sionistiske demonstrasjoner under Durban I-konferansen om rasisme i august 2001. Foto: Scanpix/AP.

Verdenskonferansen om rasisme i 2001, Durban-konferansen, ble boikottet av den daværende amerikanske utenriksministeren Colin Powell. USA var misfornøyd blant annet med formuleringer i de forberedende dokumentene til konferansen der det ble satt likhetstegn mellom sionisme og rasisme. I april 2009 skal det avholdes en ny verdenskonferanse om rasisme. Canada meldte i januar at de ikke vil delta i Durban II-konferansen, med en uttalelse om at de fryktet at den ville bli en gjentakelse av konferansen i 2001, som kanadiske myndigheter kalte «et intoleransens sirkus.»

- Det er snart ikke en hovedstad i Europa hvor galleri ikke har måttet demontere kunstverk, kalkmalerier fra Middelalderen er overdekket, Voltairestykker avlyses og paven trues på livet fordi han i en akademisk forelesning siterer noe som kan tolkes islam-kritisk fra en bysantinsk middelalderkeiser, sa Kokkvold.

- Det er på tide å si klart fra om at ytringsfrihet er den pris muslimer må betale for å dyrke sin tro på linje med andre i det norske samfunnet. I paragraf 100 heter det at ytringsfrihet «bør» finne sted, hvilket ytringsfrihetskommisjonen minnet om at skal leses som «skal» finne sted.

- Når det gjelder blasfemi må vi aldri overlate definisjonsmakten til den troende. Retten til å krenke er ukrenkelig, sa Kokkvold.

Her finner du rapporten fra den sjuende sesjonen til FNs menneskerettighetsråd, inkludert resolusjon 7/19 og 7/36, i sin helhet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse
Siste nytt
12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39KulturHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus