Meny

- Det jeg husker fra Morgensol er kulde

Lisbeth Strand gjenopplever marerittet fra Morgensol barnehjem hver eneste dag. Hun husker ikke at bildet ble tatt, men det er tatt utenfor Morgensol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver dag gjenopplever Lisbeth Lindberg Strand og Randveig Noren Risberg overgrep. Men uten dem kunne norske barnehjemsbarn sett langt etter erstatning.

- Jeg kjenner redselen og angsten kommer tilbake, og jeg får opplevelsene midt i fleisen når jeg ser det huset. Jeg har vært urolig og gruet meg, og jeg har ikke sovet i natt. Jeg føler at hele barndommen kommer tilbake igjen.

Les også: Nekter å gi erstatning.

Det er 52-årige Lisbeth Lindberg Strand som forteller hva hun føler når ABC Nyheter vil ta bilde av henne foran det som var Morgensol barnehjem. Hun var tvunget til å bo på Morgensol barnehjem fra hun var fire til hun var elleve år, totalt seks og et halvt år.

Dette oppholdet har ødelagt henne for livet - et opphold hun beskriver som «6,5 år med svarte hull».

- Det jeg husker best fra oppholdet, var kulden. Hele situasjonen var kald, og vi barna fikk aldri noen kjærtegn eller nærhet. Jeg har snakket med tidligere ansatte, og de har fortalt at de fikk beskjed om å ikke vise oss nærhet eller kjærlighet.

Les også: - Endelig!

I voksen alder har hun vært plaget av panikkangst, som så mange andre barnehjemsbarn.

- Det førte til at jeg låste meg inne hjemme i to år. Jeg turde ikke gå ut. Jeg har gått til behandling hos psykiatere og psykologer i flere år.

- Jeg kjenner redselen og angsten kommer tilbake, sier Lisbeth, som nekter å gå inntil Morgensol. Foto: Helge Skodvin.- Jeg kjenner redselen og angsten kommer tilbake, sier Lisbeth, som nekter å gå inntil Morgensol. Foto: Helge Skodvin.

- Morgensol er nåtid

På Morgensol bodde også Randveig Norén Risberg. Hun var 14 år da fireårige Lisbeth kom til barnehjemmet. Inntil da hadde hun vært ensom jente blant mange tenåringsgutter. Da Lisbeth kom, følte hun at hun måtte passe på Lisbeth.

Det gikk som det ofte gikk i barnehjem: Begge jentene ble misbrukt på det groveste, både av ansatte og av eldre gutter på barnehjemmet.

- For meg er Morgensol ikke fortid, men nåtid. Jeg har en posttraumatisk stresslidelse, og gjenopplever oppholdet hver eneste dag. Jeg har brukt hele livet på å komme hit jeg er i dag, og jeg har gått til psykolog i 20-30 år, sier Randveig.

Les også: - Grenseløst absurde forskjeller.

Hukommelsestap

Randveig ble innlagt på psykiatrisk sykehus etter Morgensol.

- Jeg turde ikke nærme meg andre mennesker, og jeg fungerte ikke i det hele tatt.

Hun led av hukommelsestap, og hun husket ikke hva som hadde skjedd. Heller ingen andre fortalte behandlerne hva hun hadde opplevd på Morgensol.

- Jeg ble medisinert med tunge medikamenter, og jeg fikk ikke noen behandling for det jeg hadde opplevd. Jeg var faktisk over 50 før en psykolog begynte å nøste i det som hadde skjedd, sier hun.

Randveig Norén Risberg sliter med store plager etter at hun tilbrakte flere år på barnehjem. Foto: Tor Erik H. Mathiesen.Randveig Norén Risberg sliter med store plager etter at hun tilbrakte flere år på barnehjem. Foto: Tor Erik H. Mathiesen.

Men så …

I januar 1997 ble Lisbeth kontaktet av NRK Brennpunkt. De ønsket å lage et program om forholdene ved Morgensol. Det resulterte i et brennpunktprogram i mai 1997. Lisbeth var lenge i tvil om hun turde å stille opp, men bestemte seg til slutt for å ta opp kampen.

Etter Brennpunkt tok Randveig kontakt med henne, og det ble starten på en lang kamp for erstatning til barnehjemsbarn som hadde opplevd omsorgssvikt og overgrep.

I 1999 ble Lisbeth tilkjent en billighetserstatning på 80.000 kroner. Det skjedde nærmest etter en tilfeldighet, da hun i 1997 sendte brev til statsminister Kjell Magne Bondevik, der hun skrev om erstatning. Statsministerens kontor sendte brevet videre til kontoret for billighetserstatning. Det resulterte i at hun to år etter at brevet ble sendt, fikk tilkjent 80.000 kroner.

Stevnet kommunen for millioner

Lisbeth og Randveig tok advokat i mai 2000. I januar 2001 var de to kvinnene klare med sine søksmål. Sammen stevnet de kommunen for flere millioner kroner. I månedene som fulgte ble det satt frem krav om granskning av institusjonen. Et syn som ble støttet på lederplass i Bergens tidende.

To ansatte sto frem og fortalte hvordan de hadde opplevd barnehjemmet. Fortellingen deres bekreftet historiene til institusjonsbarna.

Den såkalte Morgensol-saken ble tema i valgkampen høsten 2001. I midten av august ba kvinnenes advokat retten vurdere om ikke kommunens påstand om foreldelse stred mot menneskerettighetskonvensjonen.

Men før det kom så langt så var det en lang og innbitt kamp de måtte igjennom. De opplevde at de ikke ble trodd av politikere, og det er nåværende forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen som var byråd i Bergen på den tiden.

- Politikerne tok ikke tak i saken før de ble presset av media.Og Kristelig folkeparti var ubegripelig imot oss. De som snakker om nestekjærlighet og kristne verdier, var mer opptatt av at man måtte ta hensyn til tidligere ansatte, sier Randveig.

Les også: To milliarder i erstatning.

Byrådsleder Anne-Grethe Strøm-Erichsen inviterte Bergens tidende til møte. Hun mente at de burde skjønne at disse sakene var foreldet og at skriveriene var en belastning for tidligere ansatte som ikke kunne forsvare seg.

Kommunen krevde å få dekket saksomkostninger

Bergen byrett gav i januar 2002 kommunen medhold i at spørsmålet om brudd på menneskerettighetene ikke skulle trekkes inn i erstatningssaken.

Byrådet krevde at kvinnene måtte dekke kommunens rettsutgifter. Beløpet var ikke stort, men utløste irritasjon i opposisjonen og oppstandelse i mediene. En enstemmig bystyrekomite krevde dagen etter dette ble kjent at byrådet skulle droppe pengekravet. Byrådet ga etter for kravet.

Under bystyremøtet mandag den 22. april 2002 gav byrådslederen inntrykk av å ha snudd i Morgensol-saken. Hun håpet på et forlik med de to kvinnene og hun var villig til å ta på seg det politiske og moralske ansvaret for de overgrep kvinnene var utsatt på ved barnehjemmet. Byrådslederen lovet også å begynne arbeidet med en kommunal erstatningsordning, slik at den var klar når granskningsrapporten kom.

Erstatningen er et faktum

Den 24. september 2002 var forliket et faktum. Begge kvinnene fikk 725.000 kroner i erstatning. Dette beløpet skapt presedens og er blitt stående som det høyeste beløpet som kan gis i erstatning til barn som har vært utsatt for overgrep ved barnehjem.

Full av lovord

Kai Stene i Prosjekt Oppreisning er full av lovord om de to kvinnene. Han mener at dersom ikke de hadde gått i front, hadde vi ikke vært i nærheten av de erstatningsordningene som finnes i dag.

- De to har valgt å ta mange støyter, som har spart mange andre barnehjemsbarn. Men til tross for alt de har oppnådd, har de måttet tåle mye kjeft fra sine egne, for eksempel fra folk som mente at erstatningsbeløpet var for lavt.

- Lisbeth og Randveig har gjort et enormt bra arbeid. Da vi skulle opprette støttegruppe for barnehjemsbarn i Stavanger og Rogaland, opplevde vi det som en enorm støtte å kunne ringe Randveig og Lisbeth. Det var gjennom dette arbeidet jeg fikk ideen til Prosjekt Oppreisning.

Takket være Lisbeth Strand Og Randveig Noren Risberg har Bergen blitt kjent som pionerkommunen når det gjelder erstatning til barnehjemsbarn.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:38 Mann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:55 Guaido møtte opp på konsert i Colombia23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia
Siste nytt
01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:38NorgeMann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:55VerdenGuaido møtte opp på konsert i Colombia23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus