Har rammet norske pasienter

BIVIRKNINGER: Norske pasienter som har tatt Acomplia har fått alvorlige bivirkninger. (Foto: Scanpix)
BIVIRKNINGER: Norske pasienter som har tatt Acomplia har fått alvorlige bivirkninger. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske pasienter har fått alvorlige bivirkninger av slankemiddelet som nå stoppes.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken

The European Medicines Agency (EMEA) advarer mot slankemiddelet Acomplia.

Legemiddelet ble godkjent for det norske og europeiske markedet i 2006, og man har hele tiden vært klar over en viss økt risiko for psykiske problemer.

Middelet har aldri blitt godkjent i USA, nettopp på grunn av faren for disse bivirkningene.

En gjennomgang av studier gjort etter at legemiddelet kom på markedet, viser nå at overvektige som tar Acomplia, har dobbel så høy risiko for å få psykiske problemer, sammenlignet med dem som tar placebo-tabletter.

Dessuten har ikke effekten av legemiddelet vært så god som man forventet.

EMEA skriver i en pressemelding at fordelene med legemiddelet ikke lenger kan sies å veie tyngre enn ulempene.

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMEA) går nå ut og advarer mot slankemiddelet Acomplia som har vært på markedet siden 2006.

Risikoen for alvorlige psykiatriske bivirkninger og selvmord skal være for stor i forhold til nytten av middelet.

Tall fra Folkehelseinstituttets reseptregister viser at i 2007 ble Acomplia skrevet ut til drøyt 5000 pasienter og omsatt for 10,3 millioner kroner.

Også norske overvektige som har tatt slankemedisinen har fått alvorlige bivirkninger av å ta Acomplia, opplyser Hilde Samdal ved avdeling for legemiddelbruk ved Statens legemiddelverk.

- Vi har fått meldt inn 32 tilfeller av bivirkninger, hvorav 14 er klassifisert som alvorlige, med det er ikke bare psykiatriske bivirkninger, sier hun til ABC Nyheter.

Hvor mange har vært psykiatriske?

- Vi har 17 tilfeller som helt klart kan regnes som psykiatriske, men alle disse er ikke klassifisert som alvorlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer mot slankemiddel

Særlig overvåkning

Da Acomplia kom på markedet ble det satt under særlig overvåkning, på grunn av faren for alvorlige psykiatriske problemer og selvmord.

- I praksis har det betydd at europeiske legemiddelmyndigheter hele tiden har fulgt med på bivirkninger og oppdatert preparatinformasjonen på bakgrunn av nye opplysninger.

- Når vi setter noe på observasjonslista for bivirkninger ber vi helsepersonell melde om bivirkninger spesielt, sier Samdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan har informasjonen til norske pasienter vært?

- Man har hele tiden oppdatert preparatinformasjonen, men så har det vært opp til forskrivende lege og apotek å gi info til pasientene. Men man har altså vært veldig nøye med å oppdatere informasjon om denne typen bivirkninger, sier hun.

- Kontakt legen

Det finnes også to andre godkjente slankemidler på det norske markedet: Rimonabant, orlistat (Xenical) og sibutramin (Reductil), men disse har en helt annen virkningsmekanisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke grunn til å bekymre seg om man går på disse, sier Samdal.

- Det er også viktig å understreke at de som bruker Acomplia ikke trenger å være veldig bekymret, men siden man har sett at risikoen ved bruk er større en nytten, vil bruken av legemidlet bli stoppet midlertidig i Europa.

- De som bruker Acomplia bør ta kontakt med legen sin for å få råd om videre behandling, sier Samdal.

Ikke lenger tilgjengelig

- Vi har foretatt en midlertidig suspensjon i samarbeid med europeiske legemiddelmyndigheter av markedsføringstillatelsen til Acomplia, og det innebære at legemidlet ikke lenger er tilgjengelig for salg i Norge, sier Jon Sigurd Riis, medisinsk direktør i Sanofi-Aventis, til ABC Nyheter.

- Vi informerer leger om ikke lenger å skrive ut Acomplia, samt at vi oppfordrer pasienter som står på Acomplia til å kontakte sin lege, fortsetter han.