Norge for nordmenn!

<p class="hidden">Illustrasjonsfoto: Scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pAntirasistisk Senter har gitt ny mening til rasistenes slagord «Norge for Nordmenn».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lundes Luke

Henrik Lunde jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter.

Flere innlegg fra hans faste spalte hos ABC Nyheter kan leses her.

I disse dager marker Antirasistisk Senter sitt 30 års jubileum, og har samtidig gitt ny mening til rasistenes slagord «Norge for Nordmenn».

Under årets store rasismedebatt på Litteraturhuset i Oslo entret Jan Høegh fra Folkebevegelsen mot innvadring talerstolen og trakk fram et sitat fra 80-tallet der daværende leder for Antirasistisk Senter, Khalid Salimi, sa at Oslo ville bli en flerkulturell by enten folk ville eller ikke. Høegh var fremdeles rystet over at en pakistaner skulle fortelle oss nordmenn om hvordan landet vårt skulle bli.

Det faktum at sitatet har ridd den organisert innvandringsmotstanden som en mare i to tiår, illustrerer den avmaktsfølelse som mange føler over mye som skjer i verden, ikke minst i disse finanskrisetider. Mange er forbitret over at samfunnet (og deres eget liv) ikke er som det burde være. Dette blir svært tydelig på innvandrings-, integrerings og rasismefeltet der raseriet mot minoriteter generelt og muslimer spesielt er synlig og hørbart.

I slike tider er det godt at noen tar til motmæle og maner til respekt og forståelse: «Vi må respektere at folk bestemmer over sine egne liv, og heller forsøke å legge forholdene best mulig til rette for dem», sa Carl I Hagen.

De er også norske - de som ser annerledes ut enn flertallet. Problemet med de vakre ord var bare at han snakket om opprettelse av norske videregående skoler for nordmenn bosatt i Spania... I de 30 år som Senteret har eksistert har det vokst fram en erkjennelse hos de fleste av at også Norge er befolket med individer med høyst ulik bakgrunn. Slik har det vært, slik er det og slik vil det i økende grad være i fortsettelsen.

Men slett ikke hos alle, og de som ønsker seg et annet folk er mer høylytte enn på lenge både i FrP og blant den blinde majoriteten som ikke evner å se realitetene i samfunnet som viser tydelig at stadig flere av de andre er oss. «Jeg er også norsk uten landslagsdrakten», sier sprinteren John Ertzgaard i Antirasistisk Senters kampanje «Jeg er også norsk».

Det er virkelighetens Norge i 2008 - de er også norske - de som ser annerledes ut enn flertallet. Vi er også norske sammen, men vi er det på forskjellige måter.

Det har alltid vært folk i Norge. Ikke ett folk, men forskjellige folk. Land og folk forandrer seg kontinuerlig. For tusen år siden var de norske på sin måte, som vi er det i dag på alle våre måter. Frykten for at nordmenn blir i mindretall i sitt eget land kan heldigvis avblåses. Det vil alltid være norske folk i Norge, men ingen kan vite hvordan de vil være norske.

Personvernpolicy