Spionerte på opposisjonen

Lederen for Colombias DAS-politidepartement, Maria del Pilar Hurtado, gikk av torsdag. Foto: Scanpix/AP.
Lederen for Colombias DAS-politidepartement, Maria del Pilar Hurtado, gikk av torsdag. Foto: Scanpix/AP.

<pLederen av den kolombianske etterretningstjenesten har gått av etter å ha innrømmet at hennes agenter har spionert på presidentens politiske motstandere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for den kolombianske etterretningstjenesten (DAS) måtte torsdag gå av etter anklager om at hun fikk organisasjonen til å spionere på president Alvaro Uribes politiske rivaler.

Maria del Pilar Hurtado la frem sin oppsigelse for president Uribe som en «æreshandling.»

Direktøren hadde tidligere sparket DAS’ sjef for sosial og politisk etterretning, Jaime Ovalle, som hadde undertegnet en ordre om overvåking av senator Gustavo Petro og andre ledere for det venstreorienterte partiet PDA.

I Kongressen la Petro, en sterk kritiker av Uribes regjering, tirsdag frem dokumenter undertegnet av Ovalle i august og september, som gir ordre om overvåking av medlemmer i Petros parti.

«Politisk politi»

I et av dokumentene som ble lagt frem ber Ovalle etterretningssjefer om å samle all tilgjengelig informasjon om PDAs ledere, inkludert «kontakt med mennesker som kan stevnes som vitner mot regjeringen.»

Parlamentsmedlemmet antydet at Hurtado hadde mottatt sine ordre av presidenten selv, og anklaget DAS for å være et «politisk politi» med formål å forfølge opposisjonelle.

Hurtado insisterte på at presidenten ikke hadde gitt ordre om noen slik form for overvåking.

«Jeg har ikke på noe tidspunkt mottatt eller fått instruks knyttet til hendelsene som har blitt offentlig kjent», het det i en uttalelse Hurtado leste opp for pressen.

«Landet kan og bør fremdeles stole på DAS», la hun til. «Det ville ikke være rettferdig om arbeidet til flere hundre agenter skal svertes av handlingene til noen få.»

- Presidenten uskyldig

Flere tusen mennesker har de siste dagene demonstrert mot Colombias president Alvaro Uribe. Foto: Scanpix/Reuters.Flere tusen mennesker har de siste dagene demonstrert mot Colombias president Alvaro Uribe. Foto: Scanpix/Reuters.

Uribes kontor har avvist Petros anklager om at presidenten skulle ha vært innblandet i overvåkingen. I en uttalelse heter det at «verken presidenten eller regjeringen har gitt ordre om, eller samtykke til, etterforskning eller forfølgelse på politisk grunnlag.»

Hurtado ble utnevnt av Uribe i august 2007. Hennes forgjenger, Jorge Noguera, fikk sparken i 2005 og ble etterforsket under mistanke om å ha gitt klassifiserte opplysninger til høyreorienterte paramilitære grupper og narkotrafikkanter.

Kolombianske myndigheter har de siste årene anklaget lederne av PDA for å fyre opp under en bølge demonstrasjoner mot Uribes regjering der tusenvis av mennesker tilhørende landets urbefolkning har tatt del.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus