To DnB Nor-ansatte siktet

<p class="hidden">Foto: Scanpix</p>
Foto: Scanpix

<pØkokrim gjennomfører razzia hos DnB Nor. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim gjennomførte torsdag formiddag en razzia hos DnB NOR. Banken og to ansatte i DnB NOR Markets er siktet for overtredelse av bestemmelser i verdipapirhandelloven, i forbindelse med salg av statsobligasjoner i tiden kort før regjeringens krisepakke til finansnæringen ble gjort kjent.

Nekter

En av de siktede meglerne i DnB NOR benekter å ha brutt verdipapirlovens innsidebestemmelser.

Ifølge mannens forsvarer, advokat Cato Schiøtz, har den siktede forklart seg om sin rolle til Økokrim, ifølge NTB.

– Siktelsen kom veldig overraskende på ham, og han er naturlig nok svært preget av dette. Han har forklart seg til Økokrim om sitt møte med Norges Bank og hvordan han har håndtert den informasjonen han fikk på det møtet. Han mener han har håndtert informasjonen fra møtet korrekt, sier Schiøtz.

Bare den ene av de to siktede meglerne skal ha deltatt i et møte med Norges Bank før salget av de omstridte statsobligasjonene.

Men de to skal ha hatt samtaler om møtet, og ifølge Økokrim skal bruddet på verdipapirloven ha skjedd under denne samtalen, der den ene av de siktede skal ha gitt bakgrunnsinformasjon som den andre benyttet i salget av statsobligasjonene.

Før «krisepakken»

DnB NOR ASA skriver i en børsmelding at Økokrim har tatt ut siktelse mot både banken og to personer ansatt i verdipapirforetaket DnB NOR Markets.

Razziaen ble gjennomførte torsdag formiddag i DnB NORs hovedkontor på Aker Brygge.

Etter å ha ha undersøkt DnB NOR Markets handler i norske statsobligasjoner konkluderte Kredittilsynet med at saken skulle anmeldes til Økokrim, heter det i en pressemelding fra Kredittilsynet torsdag.

Konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor kan få problemer med å opprettholde bankens omdømme.Konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor kan få problemer med å opprettholde bankens omdømme.

Kredittilsynet gransket DnB NOR Markets handel med norske statsobligasjoner som skjedde i perioden rett før regjeringens «krisepakke» for finansnæringen ble offentliggjort søndag 12. oktober.

Kredittilsynet innhentet opplysninger og forklaringer fra Finansdepartementet, Statsministerens kontor, Norges Bank, DnB NOR og Oslo Børs i forbindelse med granskingen.

«Utilbørlig måte»

Ifølge pressemeldingen fra Kredittilsynets har undersøkelsene «gitt grunnlag for mistanke om at enkelte salg av statsobligasjoner som ble utført 10. oktober gjennom DnB NOR Markets ble gjort i strid med verdipapirhandelloven § 3-3, ved at den person som utførte salgene var i besittelse av innsideinformasjon av betydning for kursen på de statsobligasjonene som ble solgt.»

- De to siktede sitter nå i avhør inne på vårt hovedkontor, sier kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB Nor- De to siktede sitter nå i avhør inne på vårt hovedkontor, sier kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB Nor

Kredittilsynets mener en person i DnB NOR Markets har behandlet innsideinformasjon på en «utilbørlig måte». Anmeldelsen omfatter også bankens håndtering av innsideinformasjon.

Kredittilsynet har ikke funnet grunnlag for å mene at det har vært gitt innsideinformasjon fra offentlige myndigheter til personer som «ikke var rette vedkommende», heter det videre i pressemeldingen.

To i avhør

- De to siktede sitter nå i avhør inne på vårt hovedkontor, sier kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB Nor til DN.no.

Han forteller at de to ikke er sykmeldte eller tatt ut av jobbene sine, men at banken nå vil gjøre det den kan for å bistå de ansatte.

- Dette er veldig dramatisk for de to det gjelder. Vi må ta vare på dem, og yte den bistand som trengs, sier Bentestuen.

Usikkert om beslag

Han vet ikke om Økokrim har gjort noen beslag, eller hvilke beslag de skal være interessert i å gjøre.

- Men vi legger alt til rette for at Økokrim skal kunne gjøre jobben sin, sier kommunikasjonsdirektøren.

DnB Nor-aksjen falt fra kurser rundt 38 kroner til 35 kroner, melder DN.no.

Ingen fykt

DnB NORs toppsjef Rune Bjerke sa torsdag morgen til TV 2 at han ikke fryktet resultatet av Kredittilsynets gransking.

– Jeg ser fram til at alle forhold blir belyst, sa Bjerke.

Spørsmålene som Kredittilsynet har forsøkt å avklare er om salget ble foretatt på bakgrunn av innsideinformasjon DnB NOR fikk av regjeringen og Norges Bank i dagene før statens redningspakke ble lansert for halvannen uke siden.

Det er styreleder Finn Hvistendahl i Kredittilsynet som har det øverste ansvaret for innsidegranskingen av DnB NOR. Ap-bakgrunnen til Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo gjorde at han valgte å tre ut av DnB NOR-saken tirsdag. Tvil rundt hans habilitet etter et intervju med Aftenposten, ble utslagsgivende.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus