1 av 4 mener engelsk er bedre enn norsk

Særlig unge mener er enig i påstanden om at engelsk er et bedre språk enn norsk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Særlig unge mener er enig i påstanden om at engelsk er et bedre språk enn norsk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHver fjerde nordmann mener at engelsk er et bedre språk enn norsk. Blant de unge mener over 40 prosent at engelsk er best.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en meningsmåling utført av Synovate for Språkrådet svarer til sammen 25 prosent at de er «helt enig» eller «delvis enig» i påstanden «engelsk er et bedre språk enn norsk».

I gruppen 15-24 år er til sammen 43 prosent enige i påstanden.

Bakgrunnstallene viser at menn i litt større grad enn kvinner oppfatter engelsk som et bedre språk enn norsk.

Holdningen som kommer fram i meningsmålingen, gir grunn til bekymring, mener Språkrådet. Slike holdninger kan framskynde en utvikling der norsk fortrenges av engelsk på områder som næringsliv, reklame, høyere utdanning og forskning.

– Når norske bedrifter innfører engelske stillingsbenevnelser i stedet for norske og bruker engelsk i reklame rettet mot norske forbrukere, er det med på å sende et signal om at norsk ikke duger. Når norske forskere velger å ikke skrive artikler og bøker på morsmålet sitt, er også det med på å påvirke holdningene til norsk, sier informasjonssjef i Språkrådet Svein Arne Orvik.

Språkrådets oppfordring til reklamefolk, bedriftsledere og forskere er klar: Bruk norsk når du kan, engelsk når du må. (©NTB)