Ny WTO-rapportWTO advarer norske bank-kunder

Aggressive pantelån: WTO er bekymret for praksisen til Dnb Nor-sjef Rune Bjerke og resten av norsk bankvesen. Arkivfoto: Scanpix.
 Aggressive pantelån: WTO er bekymret for praksisen til Dnb Nor-sjef Rune Bjerke og resten av norsk bankvesen. Arkivfoto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAggressiv utlånspraksis kan gi baksmell i Norge, advarer Verdens handelsorganisasjon WTO.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske husholdninger kan oppleve problemer med å betjene sin økende gjeld, i en tid med stadig forverrede internasjonale kredittmarkeder.

Det mener Verdens handelsorganisasjon (WTO) i sin omfattende gjennomgang av Norges handelspolitikk (Trade Policy Review) som offentliggjøres i dag.

Bankene har klart å opprettholde en viss soliditet trass i sterk vekst i utlånene siden forrige WTO-vurdering av Norge i 2004. Ikke desto mindre har den langvarige veksten i kreditter og stadig mer «aggressiv» praksis på pantelån skapt en risiko for husholdningene, mener WTO.

WTO er også skeptisk til konkurransen på finansmarkedet, der fire storbanker med det delvis statlige DnB NOR i spissen kontrollerer store deler av markedet.

EU framfor alle andre

WTO kritiserer også at Norge gjennom EØS-avtalen gir EU-landene stadig friere tilgang til det norske markedet, mens resten av WTOs medlemsland holdes utenfor denne liberaliseringen. De økende forskjellene i konkurransevilkår som dermed oppstår, er uheldig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

38,5 prosent landbrukstoll

I en gjennomgang av ulike næringsgrener, konstaterer WTO-rapporten at Norge har høy toll på de få landbruksvarene som produseres innenlands, men lav toll på landbruksvarer for øvrig.

Tollsatsene på landbruksvarer varierer mellom 0 og 555 prosent, men gjennomsnittet ender på 38,5 prosent. Kjøtt- og meierivarer har høyest toll, mens varer som ikke produseres her, ofte har nulltoll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennomsnittlig tollsats for alle slags varer ligger på 6,7 prosent. 95 prosent av alle ikke-landbruksvarer har tollfri adgang til Norge.

WTO-sekretariatet påpeker at norsk matproduksjon får stor støtte. 66 prosent av landbrukets bruttoinntekter stammer fra offentlig støtte. WTO skriver at liberalisering av denne sektoren ville bety at landbruket kommer på linje med markedsbaserte løsninger i øvrig næringsliv, noe som ifølge WTO er nøkkelen til velstanden i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen privatisering

Rapporten påpeker at privatisering av helt eller delvis statlig eide selskaper har stoppet. I sin kommentar til gjennomgangen skriver norske myndigheter selv at privatisering ikke er aktuelt for den nåværende regjeringen.

Et råvareland

WTO noterer seg at Norges eksport domineres av råvarer, mens 80 prosent av importen dreier seg om bearbeidede produkter.

Andelen av Norges samlede vareeksport som går til USA, har sunket fra 7,4 prosent i 2004, til 5,7 prosent i 2006. Omvendt har eksporten til EU økt fra 75,7 til 79,4 prosent i samme periode. Verdien av vareeksport gikk opp fra 82,5 milliarder dollar til 121,6.

Vareimporten fra USA har derimot økt fra 4,9 til 5,4 prosent som andel av den samlede importen. Vi importerte varer for 48,5 milliarder dollar i 2004, mot 64,2 bare to år seinere. Av dette hadde afrikanske land en andel på fattige 1,2 prosent i 2006, litt opp fra 1,1 i 2004.