- Jeg er ikke inhabil

<p class="hidden"> </p>
 

<pTidligere konsernsjef i DnB NOR har overtatt det øverste ansvaret for innsidegranskingen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styreleder Finn Hvistendahl i Kredittilsynet har overtatt det øverste ansvaret for innsidegranskingen av DnB NOR. Det er et selskap han kjenner bedre enn de fleste.

Hvistendahl var konsernsjef i DnB mellom 1991 og 1998, men er selv ikke i tvil om at han er habil til å behandle DnB NOR-saken i Kredittilsynets styre.

- Jeg kan ikke se at jeg er inhabil fordi jeg for ti år siden ledet ett av selskapene som i dag inngår i DnB NOR, sier Hvistendahl til NTB. Han mottar fremdeles pensjon fra selskapet, som nå er under gransking for innsidehandel i forbindelse med regjeringens redningspakke for banknæringen.

- Men pensjonen utbetales på vilkår som er fastsatt for lenge siden, og som ikke kan endres, sier han.

Trakk seg

Ap-bakgrunnen til Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo gjorde at han valgte å tre ut av DnB NOR-saken tirsdag. Tvil rundt hans habilitet etter et intervju med Aftenposten, ble utslagsgivende.

- For å unngå tvil om habiliteten, vil utøvende tilsynsavdeling rapportere direkte til styret i denne saken, sier Skogstad Aamo til NTB.

Han sier avgjørelsen er fattet for å skape ro rundt granskingen.

- Jeg mener fortsatt at jeg er habil, men jeg er opptatt av at det ikke skal være spekulasjoner og tvil om behandlingen av en så viktig sak, sier han.

Det var KrF-leder Dagfinn Høybråten som først pekte på Skogstad Aamos habilitetsutfordringer. Tilsynssjefen har erfaring som statssekretær for Arbeiderpartiet i flere departementer, og var stabssjef ved Statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland mellom 1990 og 1993.

Høybråten mener det er en klok beslutning som nå er tatt.- Det bidrar til å rydde unna unødvendig usikkerhet om uavhengigheten til Kredittilsynet, sier han til NTB.

Stoltenberg-støtte

Skogstad Aamos uttalelser til Aftenposten tirsdag kunne tolkes som støtte til statsministeren i kontroversen rundt kontakten mellom Stoltenberg og DnB NORs konsernsjef Rune Bjerke. Det opprørte KrF, som mente habiliteten burde vurderes av juridiske eksperter, et krav som vant gehør hos Fremskrittspartiet.

- Det er svært uklokt av Skogstad Aamo å kommentere saken når Kredittilsynet har den til behandling, sa partiformann Siv Jensen til NTB tirsdag formiddag.

Bjørn Skogstad Aamo var selv i kontakt med Finansdepartementet før han valgte å tre ut av saken. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener han traff et riktig valg.

- Dette er en ryddig løsning på noe som kunne blitt et problem. Det må ikke forekomme tvil om at granskingen til Kredittilsynet kan bli påvirket av andre hensyn, sier hun til NTB.

- Ikke venner

Jussprofessor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo er klar på at Bjørn Skogstad Aamo neppe var inhabil i juridisk forstand.- Det er ingenting i det som er kommet fram hittil som skulle tilsi noe slikt, sier Smith til NTB.

Grensen for habilitet går ofte ved personlige vennskapsforhold. Mannen som nå har overtatt det øverste ansvaret for Kredittilsynets gransking, styreleder Finn Hvistendahl, sier han verken omgås Rune Bjerke eller Jens Stoltenberg privat.

- Nei, jeg kjenner dem så vidt profesjonelt. Jeg satt riktignok i Statoil-styret sammen med Rune Bjerke, men vår kontakt er ikke av en slik karakter at jeg er inhabil, sier Hvistendahl.

Han understreker at det er styret som helhet, og ikke ham personlig, som skal motta rapport fra den aktuelle tilsynsavdelingen. Ingen i Kredittilsynet ville tirsdag antyde når granskingen skal være ferdig. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus