Stifter separatistparti for Nord-Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFacebook-gruppen som ble opprettet i skuffelsen etter idrettsstyrets nei til Tromsø-OL i 2018 går nå skrittet videre. Gruppen blir et politisk parti med nordnorsk løsrivelse som mål.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elleve dager etter at Facebook-gruppen Republikken Hålogaland ble stiftet, har 6.200 personer sluttet seg til gruppen. Nå tas et nytt skritt i kampen mot «østlandsarrogansen» ved at det dannes et politisk parti av protestgruppen.

– Det er helt tydelig at folk langs kysten av dette landet mener at nok er nok. Vi er en kjerne på 10-12 personer som skal møtes i Tromsø tirsdag for å stifte et politisk parti for løsrivelse av den nordlige landsdel fra Norge, sier initiativtaker Håkon Winther til iTromso.no.

Ikke råd

Målet er å stille lister i alle fylker, men Winther innrømmer at det kan være langt fram til målet om republikken Hålogaland som skal omfatte Nordland, Troms, Finnmark, Jan Mayen og Svalbard.

– Vi er jo ikke dummere enn at vi vet at en løsrivelse kommer til å ta veldig lang tid. Og det er ikke minst fordi folk på Østlandet med peiling på nordområdene og kysten vet at landet ikke har råd til å slippe oss fri. Men, i mellomtiden så lærer de barna sine at det går isbjørner i gata i Tromsø. Det er til å bli forbannet over, sier Håkon Winther.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinner neppe fram

Valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø sier seg ikke overrasket over at bevegelsen tar mål av seg til å bli et politisk parti, men tror det blir en utfordring å komme lenger enn å få stiftet partiet. Buck peker på at det kreves 500 reelle underskrifter i hvert fylke for å kunne stille til valg ved neste års stortingsvalg. Disse underskriftene kan ikke samles inn ved enkle klikk på nettet.

Han tror ikke de kommer til å lykkes i sine målsettinger.

– De kan overleve som parti lenge, men de vil nok ikke få oppleve en løsrivelse. Jeg vil tippe at en del går over til Kystpartiet etter hvert, sier Buck. (©NTB)