Stifter separatistparti for Nord-Norge

<pFacebook-gruppen som ble opprettet i skuffelsen etter idrettsstyrets nei til Tromsø-OL i 2018 går nå skrittet videre. Gruppen blir et politisk parti med nordnorsk løsrivelse som mål.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elleve dager etter at Facebook-gruppen Republikken Hålogaland ble stiftet, har 6.200 personer sluttet seg til gruppen. Nå tas et nytt skritt i kampen mot «østlandsarrogansen» ved at det dannes et politisk parti av protestgruppen.

– Det er helt tydelig at folk langs kysten av dette landet mener at nok er nok. Vi er en kjerne på 10-12 personer som skal møtes i Tromsø tirsdag for å stifte et politisk parti for løsrivelse av den nordlige landsdel fra Norge, sier initiativtaker Håkon Winther til iTromso.no.

Ikke råd

Målet er å stille lister i alle fylker, men Winther innrømmer at det kan være langt fram til målet om republikken Hålogaland som skal omfatte Nordland, Troms, Finnmark, Jan Mayen og Svalbard.

– Vi er jo ikke dummere enn at vi vet at en løsrivelse kommer til å ta veldig lang tid. Og det er ikke minst fordi folk på Østlandet med peiling på nordområdene og kysten vet at landet ikke har råd til å slippe oss fri. Men, i mellomtiden så lærer de barna sine at det går isbjørner i gata i Tromsø. Det er til å bli forbannet over, sier Håkon Winther.

Vinner neppe fram

Valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø sier seg ikke overrasket over at bevegelsen tar mål av seg til å bli et politisk parti, men tror det blir en utfordring å komme lenger enn å få stiftet partiet. Buck peker på at det kreves 500 reelle underskrifter i hvert fylke for å kunne stille til valg ved neste års stortingsvalg. Disse underskriftene kan ikke samles inn ved enkle klikk på nettet.

Han tror ikke de kommer til å lykkes i sine målsettinger.

– De kan overleve som parti lenge, men de vil nok ikke få oppleve en løsrivelse. Jeg vil tippe at en del går over til Kystpartiet etter hvert, sier Buck. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus