- Sparer 1 milliard kroner med færre sykehusdøgn

<pVed å behandle pasientene lokalt i stedet for på sykehus, kan det spares 550.000 liggedøgn. Gevinsten er 1,1 milliarder kroner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser beregninger Helse- og omsorgsdepartementet har gjort.

Departementet har kommet fram til at 150.000 liggedøgn hvert år er ferdigbehandlede pasienter som ikke er friske nok til å reise hjem, men som ikke har et tilbud utenfor sykehus.

400.000 liggedøgn er pasienter som ikke hadde trengt å bli lagt inn på sykehus, men som kunne blitt behandlet i egen kommune dersom tilbudet hadde vært bedre.

Byråkratene regner med at et liggedøgn på sykehus koster 5.500 kroner i gjennomsnitt, varierende ut fra hva som feiler pasienten og hvilket sykehus pasienten behandles ved. Å behandle pasientene lokalt er derimot beregnet å koste 3.500 kroner i døgnet, noe som betyr 2.000 kroner spart per liggedøgn – eller altså 1,1 milliard kroner samlet i året.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sier at i tillegg til å spare penger, vil en slik ordning også kunne gi kortere ventetider, færre korridorpasienter, og ikke minst er det til beste for pasientene.

– For pasienter som i realiteten ikke trenger å være på sykehus, er ikke sykehus det beste alternativet. Det er i stor grad snakk om eldre mennesker. De vil ha det bedre nærmere hjemmet, sier Hanssen til Aftenposten. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus