- Sparer 1 milliard kroner med færre sykehusdøgn

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVed å behandle pasientene lokalt i stedet for på sykehus, kan det spares 550.000 liggedøgn. Gevinsten er 1,1 milliarder kroner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser beregninger Helse- og omsorgsdepartementet har gjort.

Departementet har kommet fram til at 150.000 liggedøgn hvert år er ferdigbehandlede pasienter som ikke er friske nok til å reise hjem, men som ikke har et tilbud utenfor sykehus.

400.000 liggedøgn er pasienter som ikke hadde trengt å bli lagt inn på sykehus, men som kunne blitt behandlet i egen kommune dersom tilbudet hadde vært bedre.

Byråkratene regner med at et liggedøgn på sykehus koster 5.500 kroner i gjennomsnitt, varierende ut fra hva som feiler pasienten og hvilket sykehus pasienten behandles ved. Å behandle pasientene lokalt er derimot beregnet å koste 3.500 kroner i døgnet, noe som betyr 2.000 kroner spart per liggedøgn – eller altså 1,1 milliard kroner samlet i året.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sier at i tillegg til å spare penger, vil en slik ordning også kunne gi kortere ventetider, færre korridorpasienter, og ikke minst er det til beste for pasientene.

– For pasienter som i realiteten ikke trenger å være på sykehus, er ikke sykehus det beste alternativet. Det er i stor grad snakk om eldre mennesker. De vil ha det bedre nærmere hjemmet, sier Hanssen til Aftenposten. (©NTB)