Over 180 millioner kroner til TV-aksjonen

<p class="hidden">Helén Vikstvedt (fra Hjelpekorpset på TV 2) gir penger til bøssebærer Scott under innsamlingen til TV-aksjonen Blå Kors 2008. Foto: Scanpix</p>
Helén Vikstvedt (fra Hjelpekorpset på TV 2) gir penger til bøssebærer Scott under innsamlingen til TV-aksjonen Blå Kors 2008. Foto: Scanpix

<pVed 23.55-tiden søndag var det kommet inn nesten 183 millioner kroner til TV-aksjonen Blå Kors 2008.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fylkene hvor det var gitt mest per innbygger, var Sogn og Fjordane, Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark og Møre og Romsdal. Dårligst ut kom Oslo, Finnmark og Rogaland. I gjennomsnitt hadde hver innbygger i Norge gitt 38,59 kroner.

Regjeringen ga 30 millioner kroner til Blå Kors.

– Blå Kors gjør en viktig innsats for å hjelpe barn og unge som lider under voksnes rusmisbruk, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Han understreket at frivillige organisasjoner som Blå Kors utfører verdifullt arbeid innenfor rusfeltet blant annet ved å skape større åpenhet og bevissthet om rusproblemer, slik at flere barn får hjelp.

Kongen engasjert

Kong Harald, som er høy beskytter for årets TV-aksjon, fortalte at han hadde vært på et besøk på Barnas Stasjon i Fredrikstad, der rusmisbrukere får hjelp til å komme tilbake til et rusfritt liv.

– De var villige til å snakke om problemene som de var på vei ut av, og da er de jo kommet langt, sa kong Harald, som syntes det var fint og viktig at hele familien får behandling.

På spørsmål om han selv hadde vært bekymret for mennesker i sin omgangskrets, svarte monarken bekreftende.

– Ja, jeg har vært bekymret. De siste som innrømmer at de har et problem, er jo misbrukeren selv. Men hvis man er god nok gjensidig venn med vedkommende, tror jeg det går bra å ta det opp. Men det er en vanskelig sak og det kan være ubehagelig å bli skjelt ut, sa kong Harald til NRK.

Han understreket at rusmisbruk aldri er barns skyld.

– Det er for stort for barn alene. Dette må barn ha hjelp av voksne til å ordne opp i, sa kongen.

Ivrige barn

Pågangen for å bli bøssebærer under årets TV-aksjon har vært enorm, og søndag var 100.000 bøssebærere i sving over hele landet.

– Vi føler at temaet i år har engasjert spesielt mye og føles nært for mange, sier informasjonsansvarlig for TV-aksjonen Anita Daae til NTB.

Det har strømmet inn med meldinger fra barn som har ønsket å bidra.

– Noen har solgt tanna si, andre har loddet ut tøflene til pappa. Det er også kommet inn store bidrag fra skoler og fra næringslivet, fortalte Daae.

Til hjelpetelefonen 800 87 944 har det ringt både barn, bekymrede bestemødre og naboer, samt alkoholikere som vil ha hjelp til innleggelse.

– Vi har som mål å samle inn mest mulig penger, men også å skape mye mer åpenhet rundt dem som lider under voksnes rusmisbruk, sier Anita Daae.

Engasjerte seg

Også medlemmer av regjeringen deltok aktivt i innsamlingen. Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltok i innsamlingen i Oslo og justisminister Knut Storberget (Ap) gikk selv med bøsse i området der han bor i Oslo.

Paal-André Grinderud har vokst opp med en alkoholisert mor. Han var blant de første som sto fram og fortalte om den vanskelige oppveksten sin. Søndag var han barne- og likestillingsministerens «kavaler» da de vandret rundt i området ved Paulus kirke.

Selv om du ikke har fått besøk av en bøssebærer, kan du gi til TV-aksjonen helt til slutten av desember på kontonummer 8380.08.09.005.

TV-aksjonen, som arrangeres av NRK, er verdens største innsamlingsaksjon på TV. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus