Utelukker ikke info på avveie

<p class="hidden">DnB NOR-sjef Rune Bjerke hevder han ikke har gjort noe galt selv, men kan ikke garantere for at noen andre heller ikke har gjort det. (Scanpix)</p>
DnB NOR-sjef Rune Bjerke hevder han ikke har gjort noe galt selv, men kan ikke garantere for at noen andre heller ikke har gjort det. (Scanpix)

<pDnB NOR-sjef Rune Bjerke kan ikke garantere at andre i selskapet ikke har misbrukt informasjon om regjeringens redningspakke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DnB NOR-sjefen sier til NRK at han finner det dypt urettferdig at det blir reist tvil om hans opptreden i dagene før pakken ble lagt fram søndag 12. oktober.

– Jeg har bare gjort jobben min, og det har vært å få fram det riktige bildet av virkeligheten for bankene. Min kontakt med myndighetene har vært ryddig hele veien. Detaljene i redningspakken ble jeg først kjent med 12. oktober, sier Bjerke.

Norges Bank ga Bjerke konfidensielle opplysninger om redningspakken samme dag som DnB NOR kvittet seg med statsobligasjoner for store verdier. Kredittilsynet gransker nå om dette skjedde som følge av at meklere i banken har misbrukt opplysninger.

Vil ikke spekulere

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke spekulere på om DnB NOR har gjort seg skyldig i innsidehandel med statsobligasjoner og misbruk av fortrolige opplysninger.

– Den som mottar slik informasjon, må behandle den innenfor regelverket. Dette undersøker nå både DnB NOR og Kredittilsynet. Jeg vil ikke spekulere på hva utfallet kan bli, sier Stoltenberg til NRK.

Bjerke vil heller ikke kommentere dette, men viser til Kredittilsynet.

– Dette blir nå undersøkt, men generelt kan jeg si at det er vanskelig å utelukke noe som helst nå om dagen, sier DnB NOR-sjefen.

Stoltenberg var kjent med at Norges Bank var i kontakt med banker og forsikringsselskaper i dagene som ledet opp til presentasjonen av regjeringens redningspakke.

– Dette gjør Norges Bank hele tiden. Det er en del av jobben. Jeg visste at det var kontakt med DnB NOR, men jeg kjente ikke detaljene i denne kontakten, sier statsministeren.

Fortrolig

Norges Bank ga konfidensielle opplysninger til en rekke banker og forsikringsselskaper under arbeidet med å sette sammen redningspakken på 350 milliarder kroner.

– Det er ikke vanlig at vi gir ut slike opplysninger, men så er det da ikke helt vanlige tider. Dessuten hadde både Statsministerens kontor og Finansdepartementet lagt ut detaljerte opplysninger om sine kontakter. Da var det naturlig at vi også gjorde det, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank til NTB.

I en pressemelding fra sentralbanken heter det at hensikten med møtene var å få oversikt over de konkrete årsakene til problemene og mulige løsninger.

Av oversikten framgår det at DnB NOR hadde tre møter med Norges Bank, bare ett av dem har vært omtalt til nå. Det var møtet 3. oktober mellom sentralbanksjef Svein Gjedrem og DnB NOR-sjef Rune Bjerke.

Rekkefølge

De to andre møtene fant sted 30. september og 9. oktober, en torsdag. DnB NOR solgte unna statsobligasjoner for 2,3 milliarder kroner denne torsdagen og dagen etter. Søndag kom så redningspakken fra regjeringen, der statsobligasjoner ble tilbudt til en gunstig pris.

Kommunikasjonsdirektør Meisingseth vil ikke spekulere på om DnB NOR solgte statsobligasjoner som en direkte følge av det Bjerke fikk vite på møtet 9. oktober.

– Det ble uttrykkelig gjort klart at dette var fortrolig informasjon, og vi forventer da at den blir brukt på en korrekt måte, sier Meisingseth. Sagt med andre ord betyr det at ingen av deltakerne på disse møtene skulle løpe til børsen for å kjøpe eller selge verdipapirer.

De øvrige som har hatt møter med Norges Bank, er Nordea, Vital, Storebrand, KLP, Swedbank og Fokus Bank/Danske Bank.

Høyres leder Erna Solberg sier at saken har vært uprofesjonelt håndtert, siden mistanken om innsidehandel er oppstått. Hun vil foreløpig ikke ha bastante meninger om hva som er skjedd, men avventer Kredittilsynets rapport. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus