Tar rusdebatten

<p class="hidden">Bilde fra den årlige marsjen for legalisering av hasj og marihuana arrangert av Norsk Organisasjon for Reform av Marihuana Lovgivningen (NORMAL). Foto: Scanpix</p>
Bilde fra den årlige marsjen for legalisering av hasj og marihuana arrangert av Norsk Organisasjon for Reform av Marihuana Lovgivningen (NORMAL). Foto: Scanpix

<pDet hårreisende å se på hvordan moralismen sprer seg med en gang man nevner ordet narkotika, skriver Anne Solsvik i Unge Venstre.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten

Anne Solsvik er leder i Unge Venstre.Anne Solsvik er leder i Unge Venstre.

Unge Venstre har aldri vært redd for å trå inn det minefeltet en rusdebatt er. For oss er det ingenting av det vi ser rundt oss som får oss til å sitte stille i stolen, og tro at alt er i sin skjønneste orden. Tvert i mot er det hårreisende å se på hvordan moralismen sprer seg med en gang man nevner ordet narkotika.

Nå har ikke Unge Venstre vedtatt at vi skal selge cannabis på REMA 1000. Vårt vedtak går ut på at vi vil se på de helsemessige risikoene for cannabis og khat. Er ikke de helsemessige risikoene store nok til å plassere cannabis i samme bås som heroin må samfunnet være villige til å ta debatten om dette og det må få en annen tilnærming til cannabis enn den vi har i dag. Unge Venstre mener dette er en debatt man må ta basert på prinsipper og argumenter, ikke moralisme og karakteristikker.

Norge, Sverige, Finland og Frankrike er de eneste landene i Vest-Europa med et totalforbud av cannabis. Resten av våre naboland, som vi liker å sammenligne oss med, har legalisert, avkriminalisert eller forfølger ikke folk som røyker cannabis.

Vi er opptatt av at rusmidler ikke skal være noe staten bare lukker øynene for at florerer på det svarte markedet. Det er på tide at vi tør å rette opp ryggen og se på de alternativer som eksisterer. Det inkluderer legalisering. På oppdrag fra Dagsavisen utførte Visendi A/S en undersøkelse i 2003, der de anslår at over en million nordmenn har forsøkt cannabis. Statens Institutt for Rusmiddelforskning bekrefter at dette stemmer overens med deres tall. Dette er klare tall på at det forbudet som eksisterer ikke har mye hold i hvordan det følges i realitetene. Hver tredje nordmann over 18 år har røykt hasj.

Vi kan ikke slå oss til ro med at det florerer av rus på det svarte markedet. Unge Venstre har ikke vedtatt hvilken aldersgrense det skal være og hvilke utsalgssteder det skal være snakk om. Vi mener vi først og fremt må se på de helsemessige argumentene og tørre å ta debatten. Vi kan ikke slå oss til ro med at det florerer av rus på det svarte markedet. Det er verken bra for den som har tenkt å teste dette en gang, den som sliter med avhengighet eller samfunnet som helhet. Det tilfredstiller kun de som tror at man vinner ved kampen ved å drepe den offentlige debatten.

Det har ikke fungert til nå!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus