Klager på kriminalstatistikken

<pAntirasistisk Senter er misfornøyd med norsk kriminalstatistikk, og har nylig gitt uttrykk for misnøyen i to brev til justisminister Knut Storberget (Ap).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Misnøyen skyldes dels mangel på offentlig statistikk om såkalt «hatkriminalitet», og dels det som kalles «en påtakelig ubalanse» i den kriminalstatistikken som Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserer. Den påståtte ubalansen består i at kriminalstatistikken inneholder opplysninger om lovbryteres og straffedømtes statsborgerskap, men ikke tilsvarende opplysninger om ofrene for kriminalitet.

– Når etniske minoriteter utøver kriminalitet, inneholder statistikken opplysninger om statsborgerskap og/eller landbakgrunn i hele straffesakskjeden fra anmeldelser til reaksjonsstatistikken. Forholdet er imidlertid svært forskjellig når etniske minoriteter er ofre for kriminalitet, skriver Antirasistisk Senter.

Hatkriminalitet

Informasjonsleder Henrik Lunde i Antirasistisk Senter opplyser til NTB at Justisdepartementet ennå ikke har gitt noe svar på dette brevet.

Derimot har Knut Storberget svart på et annet brev, som handler om rasistisk motivert kriminalitet, og der Antirasistisk Senter blant annet spør hva som er status for statistikk og analyse av hatkriminalitet i Norge.

Her opplyser statsråden at Politidirektoratet har satt i gang «et analyseprosjekt for å få en bedre oversikt over hatkriminaliteten i 2007.»

Vanskelig å telle

– Prosjektets mål er å sørge for at politiet registrerer hatkriminalitet på en tilfredsstillende måte, slik at registreringen kan legge til rette for effektiv og målrettet forebygging og bekjempelse av hatkriminalitet, samt å sikre at ofrene møtes på en profesjonell måte, skriver Storberget.

Samtidig gjør statsråden oppmerksom på at kriminalitet motivert av holdninger – kalt hatkriminalitet – kan være vanskelig å telle. Registrering av slik kriminalitet reiser noen metodiske spørsmål, og materialet må bearbeides før tallene kan gi uttrykk for forekomst og omfang av hatkriminalitet, forklarer han.

Straffereaksjoner

Som et eksempel på SSBs kritiserte kriminalstatistikk har NTB sett på tabellen «Straffereaksjoner i forbrytelsessaker, etter forbrytelsesgruppe og statsborgerskap. 2007».

Der går det fram at summen av slike straffereaksjoner var 35.143 i 2007, at 33.331 av disse gjaldt personer fra europeiske land, og derav 30.425 med norsk statsborgerskap.

Tallene for andre verdensdeler er til sammen 201 for personer fra Nord- og Sør-Amerika. For personer fra asiatiske land er summen 792, derav 331 for Irak og 125 for Iran. Summen av straffereaksjoner mot personer fra Afrika var 766 i 2007, og av disse var 359 somaliske statsborgere.

Offerstatistikk

Gruppeleder for kriminalstatistikk i SSB, Reid Stene, opplyser til NTB at det hittil er publisert offerstatistikk bare for årene 2004-2007, og at dette dermed er en ny type statistikk. Den gir opplysninger om kriminalitetsofrenes bosted, kjønn og alder – men ikke statsborgerskap. Forklaringen er at det ennå ikke er klarlagt om politiets straffesaksregister gir grunnlag for en holdbar statistikk på variabelen statsborgerskap. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus