Tvillingtabu skaper problemer på Madagaskar

Tvillingbarn som er skilt fra sine brødre og søstre sitter utenfor et hus i Mananjary sørøst på Madagaskar. (Foto: SCANPIX/REUTERS)
Tvillingbarn som er skilt fra sine brødre og søstre sitter utenfor et hus i Mananjary sørøst på Madagaskar. (Foto: SCANPIX/REUTERS)

<pZaely er 29 år gammel og har en tvillingsøster hun aldri har møtt. De kom til verden sørøst på Madagaskar, i et område der tvillinger ifølge folketroen betyr ulykke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldre som får tvillinger, må gi fra seg den ene, ellers risikerer de å bli utstøtt fra lokalsamfunnet. Tvillinger er nemlig «fady» – tabu – blant mange av innbyggerne på den store øya utenfor det afrikanske kontinentets sørøstlige kyst.

– Jeg har lett etter henne, men uten resultat, sier Zaely om sin ukjente tvillingsøster. – Jeg måtte gi fra meg tvillingbarna minne for ti år siden, og har ikke sett dem siden, forteller læreren Voahirana Ruphine.

Respekt

Tabubegrepet «fady» setter sitt sterke preg på dagliglivet på Madagaskar. Enkelte av innbyggerne går så langt som til å grave opp for lengst avdøde slektninger, noe som ifølge lokale tradisjoner er et tegn på stor respekt.

Å skille tvillinger kan virke mindre grotesk, men gir større sosiale følger. Siden 1987 har to barnehjem i Mananjary-distriktet på Madagaskar mottatt 236 barn som var forlatt av foreldrene simpelthen fordi de var halvparten av et tvillingpar.

Nå kan øya stå foran et tidsskille, for Madagaskars myndigheter planlegger en fire år lang kampanje for å øke befolkningens bevissthet om at frykten for tvillinger er ren overtro. På lengre sikt skal nye og strenge lover hindre at denne overtroen rammer vergeløse barn.

Rettsvern

– Vi arbeider med en lov som skal styrke tvillingers rettsvern, sier reformdirektør Laurette Randrianantenaina i Madagaskars justisdepartement til nyhetsbyrået Reuters. Politi og domstoler vil få utvidede fullmakter til å gripe inn, framholder hun.

Den 48 år gammel tømmermannen Ralay forteller at han og hans kone valgte å beholde begge tvillingene sine. – Det var vår kristne tro som ga oss motet til å beholde dem, men det har fått naboene til å fryse oss ut, tilføyer han.

Madagaskar har 20 millioner innbyggere, og rundt 40 prosent av disse er kristne. Om lag to tredeler av befolkningen må overleve på en inntekt tilsvarende12 kroner per dag, og bare rundt halvparten kan lese. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus