Om Strandskogen-saken:

- En svært, svært alvorlig sak

<p class="hidden"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument>  <w:View>Normal</w:View>  <w:Zoom>0</w:Zoom>  <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>  <w:PunctuationKerning/>  <w:ValidateAgainstSchemas/>  <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>  <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>  <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>  <w:Compatibility>  <w:BreakWrappedTables/>  <w:SnapToGridInCell/>  <w:WrapTextWithPunct/>  <w:UseAsianBreakRules/>  <w:DontGrowAutofit/>  </w:Compatibility>  <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml>&#60;![endif]--> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:11.0pt; 	font-family:Arial; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; 	mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 	{size:612.0pt 792.0pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} --> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]--> </p><p class="MsoNormal">Justispolitisk talsmann i Frp, Jan Arild Ellingsen, beskriver Strandskogen-saken som en ”svært, svært alvorlig sak”, og han mener justisminister Knut Storberget må på banen. Foto: Truls Steinung.</p> <p> </p>
Justispolitisk talsmann i Frp, Jan Arild Ellingsen, beskriver Strandskogen-saken som en ”svært, svært alvorlig sak”, og han mener justisminister Knut Storberget må på banen. Foto: Truls Steinung.  

<pJustispolitisk talsmann i Frp mener justisministeren må på banen i Strandskogen-saken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis jeg ikke hadde kjent til bakgrunnen til Tore Sandberg, ville jeg vært fristet til å si at dette er en eventyrfortelling og fri fantasi. Hvis det ikke er det, så beskriver den etter mitt skjønn en svært, svært alvorlig sak som det absolutt bør være fornuftig å se nærmere på.

Bakgrunnen for uttalelsen er at ABC Nyheter har kontaktet ham og bedt ham lese boken ”Narrespill”, som er skrevet av privatetterforsker Tore Sandberg.

Les også: - Fratatt 150 millioner

Tore Sandberg føler seg trygg på alle påstandene han kommer med i boken Tore Sandberg føler seg trygg på alle påstandene han kommer med i boken "Narrespill". Foto: Andreas H. Lunde

Mistet alt de eide

Boken omhandler tidligere entreprenøren Vidar Strandskogen, som skal ha mistet verdier for 150 millioner kroner etter han angivelig ble slått feilaktig konkurs av DnB Nor. Konkursen som skjedde i 1989 var den første i en serie av konkurser i Strandskogens selskaper. Konkursene rammet også hans familie gjennom at både hans kone og sønn mistet alt de eide av både selskaper og personlige eiendeler.

Tore Sandberg fikk Strandskogen-saken på bordet i 1991, samme uke som han første gang hørte om Per Liland. I boken som ble utgitt i 2002, forteller han om Strandskogens kamp mot det han kaller ”overmakten”.

Les også: Tidligere DnB Nor-topp kjemper mot DnB Nor

- Kan ha vært utsatt for overgrep

Jan Arild Ellingsen var akkurat ferdig med boken da ABC Nyheter møtte ham fredag formiddag, og han er rystet over det han har lest.

- Under forutsetning av at det som beskrives i boken er korrekt, så vil jeg gå langt i å si at her ser det ut som at enkeltpersoner kan ha vært utsatt for overgrep. Det synes også som om at systemet har jobbet veldig tett sammen på den ene siden av bordet, mens et mulig offer har sittet på den andre siden av bordet, og da har vi mistet noe av det viktigste som vi skryter av her i landet, nemlig såkalte rettssikkerhetsgarantier. Om de er ivaretatt fullt ut, stiller jeg meg tvilende til etter å ha lest boken.

Les også: Anklager avdød advokat for korrupsjon

Vil ta kontakt med justisministeren

Ellingsen er klar på at saken bør løftes opp på et politisk nivå, og han vil nå skrive et brev til justisminister Knut Storberget for å høre hans tanker om Strandskogen-saken.

- Jeg finner boken såpass spesiell og graverende at jeg har tenkt å utfordre justisministeren på det og få hans synspunkter på hvordan man bør gå videre med denne saken. Statsråden har vært veldig tydelig, blant annet i Fritz Moen-saken, og sagt at staten har begått en urett og at vi må gjenopprette det som er mulig å gjenopprette. Jeg vil tro at det siste enhver sittende justisminister ønsker seg er å ende opp i en situasjon der han i etterkant må gå ut og rydde opp i en sak som i utgangspunktet er ferdig i domstolen. Det tror jeg han ikke ønsker, og det tror jeg han vil unngå for enhver pris.

- Bør man sette i gang en uavhengig gransking?

- Det hadde vært veldig fristende, og det er en av de tingene som justisministeren bør vurdere

Les også: Bankansatte gjorde millionkupp

- Pådrar seg mistanke

Siden 1989 har Vidar Strandskogen kjempet mot DnB Nor. Foto: Stein Ove Korneliussen.Siden 1989 har Vidar Strandskogen kjempet mot DnB Nor. Foto: Stein Ove Korneliussen.

Innholdet i boken burde være oppsiktsvekkende og eksplosivt. Sandberg navngir personer og kommer med en rekke påstander om underslag, personlig vinning og direkte svindel, men så langt har det vært stille rundt boken.

- Alle som er omtalt i boken har holdt helt kjeft. Hadde jeg opplevd å bli skrevet om på den måten, og vært uskyldig, hadde jeg gått til injuriesøksmål, sier Sandberg til ABC Nyheter.

Også Ellingsen er forundret over at ingen av de omtalte personene i boken har gått til søksmål mot Sandberg.

- Det overrasker meg. Her går han knallhardt ut mot enkeltpersoner. Han navngir dem, han forteller hva de har gjort feil og han forteller om mulige lovbrudd de har begått. Hvis de kan leve med det så er de indirekte med og pådrar seg en mulig mistanke.

Mistet alt

Strandskogen har som følge av konkursene mistet 59 leiligheter i Spania, en restaurant, Grete Strandskogens private bolig i Holmenkollen (hans kone), Morten og Merethe Strandskogens to leiligheter på Ullern, seks leiligheter i Løvenkiolds gate, tre tomter i Ankerveien i Holmenkollen, ett landsted i Østfold, to firmaeiendommer på Kjelsås, en firmaeiendom på Lillestrøm, 17 kjøretøyer, tre båter, varelager i to firmaer, innbo til tre personer.

Totalt skal familien ha mistet verdier for 150 millioner kroner.

Les alt om Strandskogen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus