Åpen for alle - alltid

Tren bittelitt - lev lenger

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBare litt trening kan forlenge livet til hjertepasienter betraktelig, viser en norsk undersøkelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen er basert på tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, og over 3.500 pasienter med angina eller erfaring med hjerteinfarkt ble fulgt over en 18-årsperiode.

– Blant kvinner synker dødeligheten med 30 prosent blant dem som trener en gang i uken i forhold til dem som ikke trener. For menn er tallet 20 prosent, sier Trine Moholdt ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU til VG.

Hun betegner det som oppsiktsvekkende at det skal bare litt trening til for å få effekt.

– Det viktigste undersøkelsen viser, er at hjertepasienter lever lenger bare de trener så lite som en gang i uken. Den største gevinsten er mellom ingen og litt trening. At det skal så lite til er oppsiktsvekkende, sier hun.

Undersøkelsen viser at det er bedre jo høyere intensitet det er i treningen. Hun gjør det klart at gamle myter om at hjertepasienter må ligge i ro, bør skrinlegges. Det er mye farligere å holde seg i ro enn å trene, sier Moholdt.

– Tren i hvert fall en gang i uken til du blir svett og andpusten, er hennes råd. (©NTB)