Åpen for alle - alltid

Grafsende eller gravende?

Illustrasjonsbilde topp fra Skattesøk hos ABC Nyheter, illustrasjonsfoto på front fra Colourbox.com .
Illustrasjonsbilde topp fra Skattesøk hos ABC Nyheter, illustrasjonsfoto på front fra Colourbox.com . 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEr skattesnoking en dårlig unnskyldning for mangel på undersøkende journalistikk?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I SKRIVENDE STUND omhandler 19 av i alt 33 hovedsaker på ABC Nyheter hvem som tjener mest, minst eller hadde null i inntekt, etter at skattelistene for 2007 i dag ble offentliggjort. Dette skriver mediene om under dekke av at grafsingen i folks privatliv er til felleskapets beste, ved at man får innsyn i hva hele Norges befolkning tjener. Eller som Dagbladet skrev det ifjor:

«Offentliggjøring og generell åpenhet rundt skattelister og økonomiske forhold, er vesentlig for at vi skal kunne sette et kritisk søkelys på og holde en offentlig debatt om virkningene av skattesystemet og ulike regjeringers politikk.»

Dette kritiske søkelyset fra ABC Nyheter har så langt resultert i at du har fått artikler om hvem som er Norges rikeste musiker , at Marianne Aulie har råd til å brenne maleriene sine og at Anne-Kat. Hærland kan le hele veien til banken. Vi har valgt å legge ut journalistenes skattbare inntekt i byline i et forsøk på å rettferdiggjøre vår egen dekning. Kritisk søkelys og offentlig debatt om regjeringens politikk?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva naboen tjener er mindre relevant enn å vite om fradragsordningene i skatten fungerer etter intensjonen. ÅPENHET er selvsagt viktig. Man kan finne plausible argumenter for offentliggjøring, som muligheten for å oppdage korrupsjon, se hvem som bidrar til fellesskassa og se om arbeidsplassen faktisk gir lik lønn for likt arbeid. ITpro skriver flere gode argumenter for å offentliggjøre listene. Men som Carsten Pihl skriver i en kommentar hos bloggeren Pål Hivand; dersom man egentlig ønsket å se på virkningene av skattesystemet, så hadde det holdt med en anonymisert liste med postnummer, fødselsår og kjønn for å sjekke fordelingsvirkningene i samfunnet. Hva naboen tjener er mindre relevant enn å vite om fradragsordningene i skatten fungerer etter intensjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

DESSUTEN GIR IKKE skattelistene annet enn en pekepinn om en persons egentlige inntekt. Likningsutskriften kun forteller deg hva en person har hatt i skattbar nettoinntekt i henhold til innrapporteringsregler og fradrag. Det forteller deg ingenting om hva personen faktisk tjener. Derfor havner blant annet olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, som mottar 969.000 kroner i fast statsrådslønn, på desidert sisteplass på regjeringens inntektsliste, med null i inntekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HVORFOR SKAL FOLK FLEST være tastetrykk unna å vite hva kollegaene tjener, sjekke nære og perifere familiemedlemmer, eller naboen for den saks skyld? Er det for å ha noe snakke om under fredagspilsen, ha et samtaletema under familiemiddager eller for å bygge opp under god, gammeldags nabomisunnelse? Er det samfunnsnyttig?

DERSOM MEDIENE er interesserte i hemmelige nettverk og skumle forbindelser, så er det for øvrig ikke skattelistene det lønner seg å snoke i, men i årsrapportene som selskaper er forpliktet til å sende inn til Brønnøysundsregisteret. Her rapporteres det både om eierstruktur og administrerende direktørs lønn og frynsegoder. Her kan det også nøstes i hvem som sitter i hvilke styrer, sjekke ut mulige nettverk og få en oversikt over gutteklubben Grei. Årsrapportene for 2007 har vært tilgjengelige lenge, men er noe mer krevende å gå gjennom enn å kunne stave navnet på en finanskjendis riktig i søkefeltet hos skattemyndighetene. Kritisk søkelys?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FOR Å GJØRE det mindre fristende med uberettiget snoking kunne man jo kreve at du ble varslet på lik linje med at byråene som foretar en kredittsjekk, må sende deg et brev om hvem som har bedt om økonomiske opplysninger om deg. Hva med en ordning med innlogging for å søke, med en e-post til 'den søkte', med navnet på 'søkeren' - slik en leser hos hablog foreslo i fjor?

Hva synes du om ABC Nyheters og andre mediers dekning av offentliggjøringen av skattelistene? Synes du informasjon om hva næringstopper eller Marianne Aulie tjener er så viktig at det unnskylder at alle får tilgang til å søke opp informasjon om deg?

Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

PS! For ordens skyld – denne skribenten står oppført med 394.256 kroner i alminnelig inntekt i fjor.