En hinne til besvær

Illustrasjonsbilde fra Colurbox.com
Illustrasjonsbilde fra Colurbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er lett å være mot menns krav om at jenter skal være jomfruer på bryllupsnatten. Å være mot at jenter opererer inn ny jomfruhinne er også lett. Er alt lett da?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lundes Luke

Henrik Lunde jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter.

Flere innlegg fra hans faste spalte hos ABC Nyheter kan leses her.

Ingen offentlige sykehus utfører i dag jomfruhinneoperasjoner, men det var en stund mulig å få kjøpt inngrepet på det private Volvat Medisinske Senter. Sykehuset gjorde 10-12 slike inngrep i året til en pris på 12 000 kroner.

I 2002 la Volvat ned tilbudet mens de avventet en etisk vurdering. Legeforeningen ga grønt lys og operasjonene fortsatte fram til 2006 da Volvat stanset tilbudet, fordi de ikke fikk tak i fagfolk som kunne utføre operasjonene, og fordi en del leger nektet å utføre den. TV2 rapporterte denne uke at - ikke overraskende - en del kvinner dro til Danmark for å få utført operasjonen der, og debatten blusset opp igjen.

Hos menn med slike holdninger kommer man ingen vei med rasjonelle argumenter som at noen er født uten, at noen hinner er så elastiske at det ikke medfører blødninger ved samleie, at man kan miste jomfruhinnen ved gymnastikk, gynekologiske undersøkelser eller bruk av tampong.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi på tribunen kan synes at holdningene er dumme, gammeldagse, forkastelige, kvinnefiendtlige og alt som ille er, men faktum er at noen jenter havner i en situasjon der de skal gifte seg med en mann som forlanger at kona skal være jomfru. Hva da?

Mange jenter frykter en sosial utstøtning fra familien. Noen hevder at en mistet jomfruhinne er resultat av et valg som jentene må ta konsekvensene av, men en jente som oppsøker lege og ber om et slikt inngrep tar jo nettopp konsekvensene av egne valg. "Det burde du ha tenkt på før"-argumentasjonen kan fremføres overfor mange, men helsevesenet hjelper oss som har "vært dumme" likevel. Abort er et tilbud til kvinner i Norge, og det kan sikkert hevdes at "de burde ha tenkt seg om", men vi opprettholder et tilbud uansett. Vi nekter ikke å behandle
lungekreftpasienter fordi deres kreft skyldes røyking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange jenter i denne situasjonen frykter en sosial utstøtning fra familien.

Ingen kan velge sin familie, ei heller velge seg nye foreldre. Å bli utstøtt fra familien er dramatisk, særlig for unge mennesker, og vi utenfor kan verken kreve eller forvente at jenter skal bryte med hele sin slekt og familie. Det viktigste er at jentene selv vet de er i vanskeligheter og at det finnes en operasjon som kan hjelpe dem. Det er jentenes valg, og den valgmuligheten må de fortsatt ha på linje med retten til for eksempel å velge abort.

Holdningsendringer må komme, og vi må alle gjøre vårt så disse jentenes døtre skal slippe dette problemet. Men inntil så er skjedd må det dessverre finnes løsninger for dem som er i en vanskelig situasjon og kanskje vi skulle snu og la alle sykehus utføre dette gratis?

Hvis alle vet at jenter kan få operert inn ny jomfruhinne, vil det være umulig å vite om en jente har vært seksuelt avholdende eller fått foretatt et inngrep. Det beste det offentlige kan gjøre er å gi alle rett til jomfruhinneoperasjon. Gjøre det viden kjent på mange språk at dette er en smal sak å få utført i Norge i dag. Da vil alle forstokka menn forstå at de aldri kan vite om sin kommende kones tidligere seksualliv, og det vil bli en effektiv pådriver til en høyst påkrevet holdningsendring.