Meny

- Morfin gir mer smerter

SMERTER: Det smertestillende middelet morfin kan ved langvarig bruk føre til mer smerter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langvarig bruk av morfin kan skape mer smerter hos pasienten, viser norsk forskning.

Morfin

Det er en kjent sak at morfinbruk over lang tid kan skape avhengighet.

Men nå viser ny norsk forskning at pasienten også risikerer at stoffet skaper mer smerter, melder Forskning.no.

Det er doktorgradstipendiat og anestesioverlege Frøydis Haugan som har forsket på dette. Hun hadde erfaring med fenomenet fra sitt arbeid ved Haukeland Universitetssykehus. Der opplevde hun hvor vanskelig pasienter som har brukt morfin over lengre tid er å behandle.

– De trenger mye mer medikamenter enn andre om de blir utsatt for nye akutte smerter, som for eksempel et kirurgisk inngrep, sier hun ifølge forskningsnettstedet.

Selv om pasientene bruker mer og mer medikamenter, sitter de likevel igjen med et uløst smerteproblem, forklarer Haugan.

Forsket på rotter

Disse kliniske erfaringene bekreftes nå i doktorgradsavhandlingen, der Haugan tar for seg de biokjemiske mekanismene rundt morfinbruk og smertefølsomhet.

Avhandlingen er basert på forsøk på rotter, som ble behandlet med morfin i jevn tilførsel i en syvdagersperiode.

Deretter ble det gjort forsøk, der rottene under narkose ble utsatt for svak smertestimulering, i form av elektriske pulser, samtidig som følsomheten i smertesystemene i ryggmargen ble undersøkt.

Det viktigste funnet er at langvarig morfinbehandling gjør at rottene mye lettere utvikler overfølsomhet for smerte når de blir utsatt for smertestimulering.

– En uke er kort tid for mennesker, men det tilsvarer mye lengre tid hos rottene. Og det vi så var at rottene som var blitt utsatt for morfinbehandling i en uke, reagerte mye kraftigere på smertestimuleringen, og ble mer smertefølsomme enn de rottene som ikke ble behandlet, sier Arne Tjølsen, som har vært veileder for Haugan under doktorgradsarbeidet.

Kan hemmes

Haugan og Tjølsen mener at det i mange tilfeller er bra å bruke morfin, og sier at dersom middelet brukes over kort tid for å lindre smerter, er det få problemer forbundet med det.

– Hvis behandlingen derimot strekker seg over flere måneder, er det grunn til å stoppe opp og tenke seg om, advarer de.

Morfinbruken forandrer nervesystemet på en måte som har mange fellestrekk med mekanismer en ser ved utvikling av kroniske smerter. Nervesystemet «husker» tidligere stimuli og reagerer sterkere ved nye stimuli, forklarer Haugan.

Men det finnes metoder for å unngå å utvikle toleranse og økt smerter ved langvarig morfinbehandling. Rotteforsøkene ga gode indikasjoner på at man ved å kombinere morfin med to andre preparater, ketamin og memantin, kan hemme den uheldige effekten, forklarer Haugan.

Nå håper forskeren at det vil satses midler på å teste ut dette på mennesker.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus