Meny

Kinesisk dissident frykter framtiden

Hu Jia og kona ZengJinyan fotografert i 2007. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zeng Jinyan, kona til den fengslede kinesiske dissidenten Hu Jia, innrømmer at hun er redd fordi mannen hennes var favoritt til å vinne årets fredspris.

– Jeg tror ikke jeg vil gi opp kampen videre. Men noen ganger nøler jeg, sier Zeng til nyhetsbyrået AFP.

En knapp time før det ble klart at Hu Jia likevel ikke fikk fredsprisen sendte AFP ut det svært sjeldne intervjuet som er gjort like ved leiligheten hennes i Beijing.

Var selv nominert

– Jeg kan ikke bestemme meg, for jeg er ikke helt sikker på hva slags risiko jeg tar, sier 25-åringen. Ifølge eksperter var hun selv også blant de nominerte.

– Mange mennesker er redde, og jeg må også jobbe for å bli kvitt frykten, men hvis vi ikke tar dette på alvor, vil resultatet bli enda verre, sier Zeng, som er spesielt bekymret for sin elleve måneder gamle datter. Hun skal ha vært svært nervøs under møtet med journalisten.

Under OL i Beijing ble hun hentet av myndighetene og brakt til kystbyen Dalian, trolig for å hindre protestaksjoner under lekene.

Arrestert

Mannen hennes Hu ble arrestert i april etter å ha drevet kampanjer for blant annet aidsofre og miljøvern. Han sitter fortsatt fengslet.

Hu Jia var på forhånd tipset som storfavoritt til å vinne fredsprisen, noe som trolig ville ført til et vanskelig diplomatisk forhold mellom Norge og Kina.

Prisen gikk i stedet til den finske fredsmekleren Martti Ahtisaari.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus